loading...

10 dolog, amit mindenki ismer, aki panelban nőtt fel

Te melyik tízesben nőttél fel? Lógott kulcs a nyakadban? Lakótelepi panelgyerekek sziasztok!

1 Pontosan tudtuk, tudjuk, mit főz épp a szomszéd. Vagy a nyitott ablakon, vagy a szellőzőn, vagy a lépcsőházon keresztül, de átáramlott a szomszéd Kati néni lecsószaga, folyamatosan ömlött be a pörköltek és más karakteresebb kaják illata. Amikor vasárnap délelőtt hazaértél, csak reménykedni tudtál a lépcsőházban, hogy az a sültcsirke-buké, amit a levegőben érzel, a ti konyhátok felől terjeng.

2 Nemcsak a konyhai mutatványok voltak közösek a panelben: azt is nagyon jól lehetett hallani, ha fölötted belecsobbant valaki a kádba, és ha az alattatok lévő vécében eltüsszentette magát a szomszéd, néha le is kiáltottál: egészségére, István bácsi!

3 Azzal a tudattal nőttél fel, hogy telente természetes a 25-26 fokban létezés. Ha még nem költöztél el, figyelmeztetünk: meg fogsz döbbenni, hogy milyen hidegben képesek élni emberek! Bármikor újra magunkhoz ölelnénk a tűzforró radiátort – főleg szélviharos estéken.

4 Ha nem a földszinten laktál, akkor a liftes élményeink is közösek lesznek: amikor még látod ugyan, hogy valamelyik lakó a kapunál szerencsétlenkedik, de -nagyon udvariatlanul- mégis próbálsz minél előbb egyedül feljutni. Nem mintha gáz lenne 14 és fél másodpercig utazni vele, de valahogy mégis megpróbáltuk mindig elkerülni a néniket és bácsikat.

5 Kivéve ha volt kutyájuk! A kutyákat a rövid liftes utak alatt már apró csemete korunkban is agyonsimogattuk, a gazdákat pedig következetesen a kutya nevén szólítottuk – legalábbis családi körben. Ugye, Bizsu néni, csókolom?!

 

panelban

6 Nyilván olyanra is emlékszel, amikor NEM MŰKÖDÖTT a lift. Mindegy, hogy előre bejelentett karbantartásról, vagy meghibásodásról van szó, biztos, hogy aznap a szokásosnál többször kellett a lakásból ki-bemászkálnod, vagy épp nagyon nehéz cipekednivalót hoztál haza. A hetedik, nyolcadik, kilencedik emeletiekből áradó düh és elkeseredettség semmihez sem volt fogható.

7 Ha már magaslatok: emlékeztek a szemétledobóra? Volt abban valami bámulatos, hogy ledobunk valamit olyan nagyon magasról, és az a kukában gyűlik. Mindig bíztunk benne, hogy pont elcsípjük a pillanatot, hogy valaki felettünk dob be valamit és épp elsuttyan a szemét.

8 Aztán volt még az a móka, hogy zuhanyoztál, vagy mosogattál, és a környéken még valakinek eszébe jutott ugyanez. Ssssssssszzzzzz! Vagy eltűnt a víznyomás, vagy hirtelen tűzforró, vagy jéghideg lett a víz. G-y-ű-l-ö-l-e-t.

9 Viszont lehetett versenyezni azzal az iskolában, hogy ki hányadikon lakik! Ha egész életedben az ötödiken laktál, és átmentél egy hatodikon lakóhoz, szó szerint új távlatok nyíltak meg. Szerencsésebbek ráláttak a városra, kevésbé mázlisok a pár méterre lévő tömb konyhájában tudtak átkiáltani, hogy kéne még só abba a gulyásba!

10 És végül minden tömbnek megvolt a maga kis boltja, fodrásza, bőrdíszművese, és főként: kiskocsmája. Ti ismeritek, a Panelos, a Beton és társai.

Mi volt még?

loading...

Ezt láttad már?

20 ember, aki nem is gondolta, hogy milyen szívdöglesztő, míg meg nem dolgozott érte

Mindenki olyannak fogadja el magát, amilyennek csak akarja. Ebből kifolyólag a születésüktől kezdve túlsúllyal küzdő …