loading...

12 megdöbbentő (és bizarr) dolog, amit elődeink csináltak

Őseinknek rengeteg olyan szokása volt, amely mai szemmel meghökkentőnek, érthetetlennek, sőt néha undorítónak tűnhet. Ahogy változnak az idők, változnak a szokások is: mai kényelmes, felvilágosult és fejlett világunkba valahogy nem illenek bele ezek a dolgok. De nem csak több ezer-, illetve százéves szokásokat mutatunk nektek, hanem pár évtizedes, azóta elhagyott vagy betiltott dolgokat, amelyeket ma már el sem tudnánk képzelni.

12. Alvás több felvonásban

A középkorban az európaiak között az úgynevezett bifázisos alvás dívott. Az első alvás alkonyat körül kezdődött és nagyjából éjfélig tartott. Ezután az emberek 2-3 óra hosszára felkeltek. Volt, aki ilyenkor imádkozott vagy olvasott, mások a családjukkal vagy szomszédjaikkal töltötték ezt az időt. Ezután jött a második alvás, amely reggelig tartott.

11. Élő ébresztőórák
A felkoppintó, mint foglalkozás, a 18. század közepétől egészen az 1950-es évekig létezett. Az ő dolguk volt felébreszteni a korán kelőket. Bottal megkocogtatták az ügyfél ablakát, vagy köpőcsővel rálőttek. Azt nem tudni, hogy a felkoppintókat vajon ki ébresztette fel, de állítólag le sem feküdtek munka előtt.

10. Ruhák fiúknak
Az 1500-as évektől egészen az 1920-as évekig bevett szokás volt a 4-8 éves kisfiúkra lányos ruhát adni. Ennek anyagi okai lehettek: a lányka ruhákat könnyebb volt átalakítani, hogy a gyerek “belenőjön”. A hagyomány a királyi családokat sem kerülte el: a képen II. Miklós orosz cár fia látható hasonló ruhában, mint amilyet a nővérei viselnek.

9. Chopine cipő
A chopine, más néven zoccoli vagy panelle egyfajta platform cipő volt, amely akár fél méter magas is lehetett. A viselőinek a szolgálóik segítségére volt szüksége, nehogy szó szerint a divat áldozatául essenek. Nem csak divatból viselték a furcsa lábbeliket, hanem azért is, nehogy a viselőjük ruhájának szegélye saras legyen.

8. Minden nyavalyára érvágás
Ez a gyógymód 2000 éven keresztül, egészen a 20. század elejéig népszerű volt. Az érvágást szinte bármilyen betegségre alkalmazták, de sokszor még nagyobb bajt csinált, tovább gyengítve a beteget.

7. Szegényes higiénia
Egyes középkori országokban úgy tartották, hogy a víz csak megbetegíti az embert, a tetveket pedig “Isten gyöngyeinek” nevezték. Még az uralkodók is osztották ezeket a nézeteket.

6. Halál utáni fényképezkedés
Újabb, mai szemmel rettentően bizarr szokás. A 19. században így akarták megőrizni az elhunyt szeretteik emlékét. A halottakat úgy öltöztették, sminkelték, hogy élőnek tűnjenek, és természetes pózba ültették őket, a lehunyt szemhéjukra szemet rajzoltak, mint a fönti képen is.

5. Radioaktív szépségápolási termékek
A 20. század elején a radioaktív sugárzást még jó dolognak tartották, amit az élelmes, kevésbé becsületes kereskedők ki is használtak: vásárolhattál rádiummal és tóriummal feljavított kozmetikumokat, ételeket és italokat, radioaktív ajándéktárgyakat is.

4. Heroin, mint köhögés elleni szer
Meglepő lehet, de a 100 évvel ezelőtt a ma már illegális heroint a morfium ártalmatlan alternatívájának tartották, és a patikákban köhögés elleni szerként árulták. Még gyerekeknek is ajánlották.

3. Dohányzás a repülőn
50-60 éve a dohányzást nem tekintették káros szokásnak. Az emberek még a repülőkön sem fosztották meg magukat ettől a szenvedélytől. Manapság érthető okokból tilos rágyújtani a repülőkön, de pár országban (pl. Iránban) még nem vezették be a tilalmat.

2. Fürdőgépek
A mai, teljesen kézenfekvőnek tűnő szokással ellentétben a 18.-19. században az emberek még nem mehettek be csak úgy a vízbe, amikor strandoltak. Fürdő gépeket kellett használniuk: speciális, fürdőkabinra hasonlító szekereket, amelyeket behajtottak a vízbe, hogy a fürdőzők a vizsla tekintetektől biztonságban úszhassanak. A nők fürdőgépeit a férfiakétól természetesen tisztes távolságban helyezték el.

1. Vécépapír helyett kövek
Hosszú listát lehetne írni azokról a dolgokról, amiket az emberek azelőtt használtak, hogy feltalálták volna a WC-papírt. Levelek, kukoricacsutka, kókuszhéj, birkagyapjú, botra tűzött szivacs és még sorolhatnánk…
Valószínűleg az ókori görögök voltak a legfurcsábbak: bizonyos higiéniai célokra köveket, kavicsokat vagy cserépdarabokat használtak.

forrás

loading...

Ezt láttad már?

18 zseniális találmány, amiért bármennyi pénzt hajlandóak lennénk kifizetni

Zseniális találmányok nemcsak az ipari forradalom alatt születtek ám! Itt van néhány innovatív, ötletes cucc …

Tetszik amit olvasol?

Vagy úgy gondolod erről másnak is tudnia kell? Oszd meg ismerőseiddel is, hiszen nekik is tetszhet ez a bejegyzés! Vagy lehet épp pont ezt keresik?