loading...

6 igencsak rémisztő tény, ami után soha többé nem fogsz fültisztító pálcikát használni

Egész életedben rosszul használtad, de valójában sokkal többet árt a fülednek, mint amennyit használ.

A fültisztító pálcikák minden háztartásban megtalálhatóak, és gyakran használjuk is őket – helytelenül. Nagy problémákat okozhatnak ezek az ártatlannak tűnő kis vattás pálcikák. Ezek a tisztító eszközök nem arra készültek, hogy a belső hallójáratunkban turkáljunk velük, csupán a fülkagyló külső részeinek tisztítására szolgál. Mégis szinte mindenki úgy használja, hogy “ütközésig” nyomja a pálcikát, és próbál minél több anyagot összegyűjteni. Erről a szokásról próbálunk meg most lebeszélni téged is, ugyanis:

1. Azzal, hogy bedugsz egy idegen anyagot a füledbe, óhatatlanul is baktériumok tízezreit juttatod a hallójáratodba.

A fülnek saját ökológiája és baktériumai vannak, és ez az egyensúly nagyon könnyen felborulhat. Éppen emiatt…

2. A fültisztító pálcikák okozzák a legtöbb fülfertőzést

87 gyereket vizsgáltak meg, akik az úgynevezett “úszófül” nevű heveny betegségben szenvedtek. Tünetei közé tartozik a hallójárat gyulladása, duzzanata, szerencsére jól gyógyítható, de elhúzódhat és nem éppen kellemes. A vizsgált alanyok 70 százaléka a gyulladást megelőző héten használtak fültisztító pálcikát, harmadik pedig minden nap használta a fültisztítót.

ful13. A fülzsír elengedhetetlen a füled részére.

Ennek segítségével tartja magát tisztán a füled, hogy az oda nem illő szennyeződéseket eltávolítsa. Ha belenyúlsz ebbe a jól összehangolt folyamatba, még az is előfordulhat, hogy a zsírt benyomod a fülcsatorna olyan részeibe, ahova nagyon nem kéne jutnia.

Természetes síkosító anyagként működik, amely nélkül a füled kiszáradna, és tele lenne mindenféle oda nem illő cuccal.

4. A fülgyertyáktól megsüketülhetsz és megéghetsz

Sokan ismerik a fülgyertyát, ezt a méhviaszba vagy parafinolajba tekert anyagot, amelyet meggyújtva az emberek a fülükbe dugnak, hogy megtisztítsák azt. Elég veszélyesnek és nevetségesnek hangzik, nem? Hát, ez azért lehet mert VESZÉLYES ÉS NEVETSÉGES! Semmiféle bizonyított hatása nincs ezeknek a fülgyertyáknak, viszont a dobhártyát is átszakíthatja, és meg is égetheti vele magát az ember.

Az USÁ-ban évente 12 millió (nem vicc!) embernek kell kórházba mennie a felgyülemlett fülzsír miatt és ebből 8 milliónak műtéti úton kellett eltávolítani a felgyülemlett váladékot a hallójáratából.

6. Simán bent maradhat a füledben egy darabka vatta, anélkül, hogy észrevennéd

Ez elég gyakran megesik, csak nem tűnik fel az embereknek. Képzeld csak el, hogy egy hetekig a füledben rekedt vattadarab hogy nézhet ki egy idő után, és mik telepedhetnek meg rajta! Már a gondolattól is kiráz a hideg.

ful3Igen ám, de akkor mitévő legyek?

Fül-orr-gégészeten készségesen kimossák az ember fülét, ezzel eltávolítva a felgyülemlett fülzsírt. A procedúra egyáltalán nem kellemetlen, sőt, a langyos víz kellemesen bizserget. Azt szokták javasolni, hogy néha, fürdőkádban merítsük a fejünket a vízbe, hogy kicsit kimossuk a felesleges fülzsírt. A víz utána majd úgyis kifolyik magától.

5. Ha sokat piszkálod a füledet, eldugulhat, és kórházba kerülhetsz

loading...

Ezt láttad már?

12 vicces illusztráció az igazán komoly kapcsolatokról!

Egy brazil művész Crislane Passos lenyűgöző illusztrációkat készített egy komoly kapcsolatban lévő pár mindennapjairól. Az …

Tetszik amit olvasol?

Vagy úgy gondolod erről másnak is tudnia kell? Oszd meg ismerőseiddel is, hiszen nekik is tetszhet ez a bejegyzés! Vagy lehet épp pont ezt keresik?