loading...

9 érdekesség a bolygónkról, amit nem mondtak el az iskolában.

Az univerzum sok rejtélyt tartogat még számunkra. Amikor a földről és a bolygókról tanultunk az iskolában, olyan dolgokat nem mondtak el nekünk ami érdekes lehetett volna minden diák számára. Például sokan nem tudják, hogy a Földet még Kék bolygónak is nevezik. Bár a tudósok úgy vélik, hogy nem mindig volt kék. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket olvashatunk ebben a cikkben.

1. Tudósok azt gondolják, hogy a Hold a Föld része volt egykor. Ám egy másik nagy tárgyával való ütközés során levált a Földből egy nagyobb darab. Ez lett a Hold.

2. Mi azt érzékeljük, hogy a mágneses mezőnk állandó. De valójában nem így van, mindig változó.Évről évre a mozgás sebessége növekszik. Ám ha eléri a csúcspontot, le fog lassulni.   

3. A föld felszíne nem egyenletes. Ezért vannak tömeg különbségek is a felszínen. Ez a különbség gravitációs ingadozásokhoz vezet. Ez érzékelhető a kanadai Hudson-öbölben is. A gravitáció itt alacsonyabb, mint más helyeken.

4. Egyes kutatások azt bizonyítják, hogy a Földnek olykor 2 holdja is van. Ezek ideiglenesen tartózkodnak a légterünkben. A mágneses mezőnknek köszönhetően nagy aszteroidák kerülnek a légterünkbe, amelyek olykor mint egy holdként érzékelhetünk. 

5. A holdon is léteznek rengések. Nem olyan gyakoriak, mint a bolygókon, de sokkal mélyebbek. Ezek a magból indulnak ki. 

6. Földünkben annyi arany található, hogy ha befednénk vele a bolygónkat akkor 1,6 méteres réteget képezne a felszínen. 

7. A Maryland Egyetem tudósa azt feltételezi, hogy 4 milliárd évvel ezelőtt bolygónk nem kék, hanem lila volt. Az ókori mikrobák más molekulákat használhattak a napfény “feldolgozására” a klorofill helyett. Ezektől a molekuláktól  lila színűnek tűnnek a mikrobák, így a Föld is annak tűnt. 

8. A 15. században észlelt napsugarak, okozták az úgynevezett jégkorszakot. Napjainkban a tudósok ugyanezt a napsugárzást észlelik. Ezért úgy gondolják, hogy hűvös fázisba kerülünk. Ami 2019- ben újabb mini jégkorszakot eredményezhet a Földön.

9. A tudósok felfedeztek egy új lakható bolygót. A HD 904790 névre hallgató bolygót nagy valószínűséggel az emberiség fogja lakni a jövőben. A bolygó ugyanabban a galaxisban található, mint a Föld, és számos kiemelkedő tulajdonsággal rendelkezik. Ilyen például a kivételes légkör, az éghajlat, a természeti erőforrások és még az édesvíz is felelhető. Egyetlen probléma, hogy 300 000 évig tartana az odaút. 

forrás

loading...

Ezt láttad már?

10 háttérdolgozó, akikről nem is gondolnád, hogy mennyit keresnek egy filmforgatáson

Belegondoltál már valaha, hogy a hollywoodi filmek forgatásán vajon mennyit kereshetnek a kulisszák mögött dolgozó …

Tetszik amit olvasol?

Vagy úgy gondolod erről másnak is tudnia kell? Oszd meg ismerőseiddel is, hiszen nekik is tetszhet ez a bejegyzés! Vagy lehet épp pont ezt keresik?