loading...

A pikkelysömör leküzdésének új ellenszere!

A pikkelysömör tulajdonképpen egy autoimmun megbetegedés, amelyet sajnos teljesen meggyógyítani nem lehet, minden embernél más-más intenzitással jelentkeznek a tünetek, a vöröseses, rózsaszínes bőrkeményedések, amelyek olykor égető, viszkető érzést okoznak.

pikkelysomor

Egyes típusú fehérvérsejtek megtámadják az egészséges bőrsejteket, emiatt alakulnak ki a nem túl esztétikus foltok. Az Egyesült Államokban, a statisztikai adatok szerint mintegy 7,5 millió embert érint a betegség.

Pikkelysömör esetén zavar keletkezik a bőrsejtek képződésekor is, a folyamat felgyorsul, így az elhalt hámrétegek nem tudnak megfelelő időben a bőr felszínéről távozni, mert az újabb bőrrétegek föléjük képződnek. Ezért alakul ki sok embernél a kényelmetlen, száraz bőrkeményedés, amely súlyosabb esetekben vérezhet is, az ízületeket is károsíthatja, romolhat a látás, 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki, de sajnos a magas vérnyomással, szívproblémákkal, vagy pszichikai zavarokkal is szembe nézhet az illető.

Természetesen ez a feltűnő betegség sokaknál visszatetszést okoz, nem mernek feddetlen karral kimenni az utcára, vagy a vízparton is igyekeznek takargatni testrészeiket, így a depresszió is felütheti a fejét.

A D-vitamin nagyon fontos

Akiknél kialakult a pikkelysömör, azoknál nagyon fontos, hogy a D-vitamint szinten tartsák, egész évben 50–70 ng/ml az optimális arány. Ez a vitamin nagy hatással van az immunrendszer egészséges működésére. Szakértők megfigyelései alapján a pikkelysömörtől szenvedők 80 százaléka télen viseli a legnehezebben a betegséget, nyáron ez az arány 50 százalék, tehát egyértelmű, hogy a D-vitamin enyhíti a kellemetlen tüneteket, pótlása, szinten tartása kulcskérdés.

A legjobb módja, hogy D-vitaminhoz jusson a szervezet, ha kimegyünk a napra, ehhez még az orvos véleményét sem kell kikérni. A D-vitamin begyűjtése mellett a pikkelysömörös embereknek azért is érdemes a napon tartózkodniuk, mert egyes kutatások azt igazolták, hogy az ibolyántúli sugarak elpusztítják azokat a fehérvérsejteket, amelyek megtámadják az egészséges bőrszöveteket, így csökkentve a varasodás és gyulladás kockázatát.

Az alacsony D-vitamin szint összefüggésben van a Parkinson-kórral és a különböző daganatos megbetegedések keletkezésével is, főleg a vastagbélrák kialakulásának veszélye fenyegeti azokat, akik kevés D-vitaminhoz jutnak.

A D-vitamin szintet kimutató vizsgálatok nem adnak túl sok bizakodásra okot, hiszen a legmagasabb átlagszinttel rendelkező személyek esetében is épp, hogy elérte a 27,5 ng/ml-es határt, amely így is jóval alul marad az optimális 50–70 ng/ml-es javasolt szintnél.

A 2007-ben, Joan Lappe és Robert Heaney által vezetett kutatás során az derült ki, hogy a menopauzába lépett nők esetében, akiknek terápia révén a szervezetükben a D-vitamin elérte a 40 ng/ml-es határt, 77 százalékkal csökkent a rákos betegségek kialakulásának kockázata, és még így is a 40 ng/ml épp, hogy megközelíti a javasolt szintet. Az optimális 50–70 ng/ml-es D-vitamin arány az egészséges szervezet működését segíti, de akinél rákot, szív-, vagy immunbetegséget állapítottak meg, ideális esetben a D-vitamin mértéke el kellene érje a 700–100 ng/ml-es határt.

Egy 37 ezer embert vizsgáló kutatás szerint a résztvevők 69 százalékának D-vitamin szintje 20 ng/ml volt, vagy még ezt a szintet sem érte el. 15 százaléknak 20–30 ng/ml D-vitamin volt a szervezetében. A férfiak közül a 31–60-as, míg a nőknél a 16–30-as korosztálynál mutatták ki a legnagyobb arányú D-vitamin hiányt. Amennyiben úgy döntünk, hogy D-vitamin kiegészítőt szeretnénk szedni, akkor mindenképp a D3-as vitamint válasszuk, ne pedig a szintetikus módon előállított D2-es típust. Melléje még jó, ha K2 vitamint és magnéziumot fogyasztunk. De mindez mégsem pótolja teljes mértékben a napsütést, így ragadjunk meg minden alkalmat, és a délelőtti, délután órákban sütessük bőrünket, vigyázva arra, hogy ne égjünk le.

loading...

Ezt láttad már?

20 fotó, ami bizonyítja, hogy egy párkapcsolat teljesen kiszámíthatatlan

Egy párkapcsolat legtöbbször nem csak móka és kacagás. A romantikus filmektől eltérően a valóságban kőkemény …