loading...

Egy gyümölcslé vállalat több ezer tonna narancshéjat borított le egy nemzeti parkba. Így néz ki most a terület, 16 évvel később.

Két ökológus, Daniel Janzen és Winnie Hallwachs egy ötlettel keresett meg egy Costa Rica-i helyi narancslé gyárat, azt azonban akkor még nem tudták, hogy elképzelésük egy életre szóló felfedezéshez vezet.

Daniel Janzen

1997-ben megkerestek egy narancslé társaságot és javaslatot tettek nekik. Ha egy egészen érintetlen, erdős területet adományoznak az Área de Conservación Guanacaste nemzeti parknak, akkor ingyen kidobhatják a narancs lehántolt héját és a pépet.

A hely, ahová kidobhatták a narancshéj hulladékot, egy erősen legeltetett és erdőirtásos földdarab volt. A narancslé társaság belement az alkuba.

Egy évvel később ezer teherautó érkezett, és több mint 12 ezer tonna ragacsos narancs komposztot rakott le a földre.

A narancshéjat és a pépet tartalmazó területet több mint egy évtizeden keresztül érintetlenül hagyták. Készítettek egy szép nagy táblát sárga betűkkel, hogy megjelölhessék a helyet és az eseményt.

16 év után Timothy Treuer, Janzen posztgraduális hallgatója megtekintette a helyszínt és jelentést készített arról, amit ott talált. Az 1997-ben kihelyezett tábla alapján nem okozhatott problémát a terület azonosítása.

Timothy Treuer

Treuer visszatért a helyre, ahol a narancs komposztot több, mint másfél évtizede lerakták, de a táblát sehol sem találta.

Körülbelül fél órát kószált, de nem sikerült megtalálnia a jelzést, ami alapján a területet azonosíthatta volna, ezért felhívta Janzent, hogy további részleteket kérjen tőle a kereséshez.

Egy héttel később visszatért a Janzen által megadott helyre, de még mindig nem találta a táblát. Azonban mindketten tudták, hogy ez volt az a terület, ahol a vállalat sok évvel ezelőtt lerakta a narancs hulladékot.

Amikor rájöttek, hogy Treuer a megfelelő területen van, mindketten teljesen megdöbbentek. Semmi sem úgy nézett ki, mint a környező földeken.

A szomszédos földdel összehasonlítva Treuer szerint olyan volt, mint az “éjjel és a nappal“.

Nehéz volt elhinni, hogy az egyetlen különbség a két terület között csupán a rengeteg narancshéj. Teljesen más ökoszisztémáknak tűntek,” – mondta Treuer.

A növényzet annyira hihetetlenül vastag volt, hogy még mindig nem találta meg a táblát.Arról, amit a területen találtak, egy tanulmányt készítettek, amelyben bemutatták, hogy a kidobott gyümölcs komposzt hogyan segített egy teljesen új erdő felnövekedésében. (1)

Treuer és csapata a Princeton Egyetemről a következő három évben a hihetetlen területet tanulmányozta. Teljesen meglepődtek azon, amit felfedeztek.

A szomszédos narancshéj nélküli parcellán csak egyetlen domináns fafaj volt. A narancshéjjal borított területen azonban több, mint két tucat fafajtát találtak.

Jobb volt a talaj, egészségesebb az erdei lombkorona, nagy, erős fák, és egy újabb fajta menyét jelent meg – mindez a több, mint másfél évtizede kidobott gyümölcshéj miatt.

Kutatásuk lényegében azt a következtetést vonja le, hogy a másodlagos erdőnövekedés, amely az első lebomlása után nő, kulcsfontosságú az éghajlatváltozás lassulása szempontjából. Ez egy jelentős felfedezés volt.

Azt találták, hogy az újonnan fejlődő erdők 11-szer annyi szén-dioxidot nyelnek el és tárolnak, mint egy régi növésű erdő. Treuer úgy véli, hogy ha ezt a kísérletet a világ minden táján megismétlik, akkor ez segíthet a Föld légkörének helyreállításában.

A világon előállított élelmiszerek jelentős része hulladéklerakókban végzi, ezért ennek az ötletnek az alkalmazása mindenhol segíthet az erdőirtásos területek felszámolásában.

Nem azt akarjuk, hogy a vállalatok csak úgy kirakják a hulladékot egy-egy helyszínre, de ha tudományosan hajtják végre, és a vállalatok mellett szakemberek is részt vesznek benne, akkor azt hiszem, hogy ez valóban nagy potenciállal rendelkezik,” – mondja Treuer.

2015-ben Treuer végre át tudott hatolni a sűrű növényzeten ahhoz, hogy megtalálja az elveszett táblát, amelyet közel két évtizeddel korábban kihelyeztek. Ez szimbolikus jelentőséggel bírt a föld csodálatos átalakulása szempontjából. (2)

via

forrás

loading...

Ezt láttad már?

18 zseniális találmány, amiért bármennyi pénzt hajlandóak lennénk kifizetni

Zseniális találmányok nemcsak az ipari forradalom alatt születtek ám! Itt van néhány innovatív, ötletes cucc …

Tetszik amit olvasol?

Vagy úgy gondolod erről másnak is tudnia kell? Oszd meg ismerőseiddel is, hiszen nekik is tetszhet ez a bejegyzés! Vagy lehet épp pont ezt keresik?