loading...

Ennek az emberkísérletnek az eredménye MEGHÖKKENTŐ!

Marina Abramović 1946-ban, Belgrádban született és a performansz-művészet egyik úttörőjének számít. Művészetének mindmáig fontos eszköze a testi fájdalomból nyerhető energia, saját akaraterejének, kitartásának, türelmének kipróbálása, demonstrálása.

Egyik kísérlete során 6 órán át mozdulatlanul ült egy széken egy terem közepén, mellette egy táblán 72 tárgy, amelyeket a közönség bármilyen módon használhatott rajta. A tárgyak egy részével kellemes érzéseket lehetett kiváltani, más részükkel – olló, kés, korbács, egy pisztoly és egy golyó, stb. – fájdalmat, sebesülést, halált lehetett okozni.

Ezután a nézőközönségből embereket hívott, akik azt tehetnek vele, amit akarnak.

meg1-1

A közönség kezdetben elővigyázattal, szerényen viselkedett, aztán, az idő múlásával az emberek egyre agresszívebbé váltak.

„MEGTANULTAM, HOGY HA A KÖZÖNSÉGRE BÍZOD A DÖNTÉST, MEGÖLHETNEK.”

Elkezdték levágni a performer ruháit, égő cigarettát oltattak el a bőrén, rózsatöviseket szúrtak a gyomrába, valaki megpróbálta lelőni, egy másik néző csavarta ki az illető kezéből a pisztolyt.

Amikor a kitűzött idő elteltével a meztelenre vetkőztetett, vérző művésznő felállt és elindult a közönség felé, mindenki kimenekült a teremből, mert szégyenükben egyszerűen nem tudtak a szemébe nézni az emberek.

Ez a kísérlet azt bizonyítja, hogy az emberek milyen gyorsan állatokká, erőszakossá válnak, ha a körülmények megengedik. Megmutatta, hogy aki nem védekezik, milyen gyorsan mások áldozatául eshet. Hihetetlen, de még a “normális” emberek is gyorsan erőszakossá váltak.

Sajnos, valóban elszomorító belegondolni, hogy hová fajulhat az emberiség!

forrás

loading...

Ezt láttad már?

Az édesapa, aki egy rettenetesen megrázó levelet talált lánya szobájában!

Minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének. Megpróbálják egyengetni a kis útjukat, de ahogy az …

Tetszik amit olvasol?

Vagy úgy gondolod erről másnak is tudnia kell? Oszd meg ismerőseiddel is, hiszen nekik is tetszhet ez a bejegyzés! Vagy lehet épp pont ezt keresik?