11 tény a testünkről, amiről kiderült, hogy csak mítosz

Az emberi test működésének minden apró részletét egyszerűen lehetetlen megtanítani az iskolában, épp ezért ilyenkor sokszor a szülőktől hallott információkkal és a televízióban látott dolgokkal igyekszünk kiegészíteni a hiányzó ismereteinket.

Ezek azonban nem mindig fedik a valóságot, ezért a Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy ideje kicsit helyre tenni a dolgokat velük kapcsolatban.

Nem léteznek csodatabletták, amiket ha beszedünk egészségesek leszünk. A vitaminok a szervezet belső folyamatait szabályozzák, nem pótolják sem a testmozgást, sem az egészséges táplálkozást, arra is figyelni kell, hogy a legtöbb esetben a vitaminok feleslege többet árt, mint használ.

Az oxigénmentes vér, egyáltalán nem kék színű, hanem sötét vörös! Csak a tankönyvekben és az anatómiai modelleken jelölik kék színnel, hogy jobban meg lehessen különböztetni az oxigéndús vértől.

1. A vitamintablettáktól egészségesek leszünk.

Nem léteznek csodatabletták, amiket ha beszedünk egészségesek leszünk. A vitaminok a szervezet belső folyamatait szabályozzák, nem pótolják sem a testmozgást, sem az egészséges táplálkozást, arra is figyelni kell, hogy a legtöbb esetben a vitaminok feleslege többet árt, mint használ.

2. Az oxigénszegény vér kékszínű.

Az oxigénmentes vér, egyáltalán nem kék színű, hanem sötét vörös! Csak a tankönyvekben és az anatómiai modelleken jelölik kék színnel, hogy jobban meg lehessen különböztetni az oxigéndús vértől.

3. A barna cukor egészségesebb, mint a fehér cukor.

A két cukor valójában egy és ugyanaz. A barna cukor a színét a benne található melasznak köszönheti. Sokan egészségesebbnek gondolják mint a sima kristálycukrot, mert nem olyan édes, de lényegében a két anyag egy és ugyanaz, csak a barna cukorért többet kérnek el a boltokban.

4. Az alkohol megöli az agysejteket.

A nagy mennyiségű alkohol fogyasztása felborítja az anyagcsere-folyamatokat és oxigénellátás zavarához vezet. Ez az agysejtek közötti kapcsolatokat is károsítja, az agysejtek közti kommunikáció lelassul, azonban a sejteket nem pusztítja el.

5. A cukortól hiperaktívak lesznek a gyerekek.

Talán a szülők körében ez a legnépszerűbb tévhit, ugyanis nem okoz hiperaktivitást a cukros ételek és italok fogyasztása. A cukor egy energiaforrás, és ha egy kis testtömegű gyermek sokat fogyaszt belőle, feltöltődnek energiával és bepörögnek. De ez nem hiperaktivitás!

6. Az idegsejtek nem képesek regenerálódni.

Az idegsejtjeink állandóan elpusztulnak, és helyükön újak keletkeznek, ez egy teljesen természetes folyamat. Ha valaki stresszes, idegeskedik, az nem károsítja az idegsejteket, hanem olyan kémiai anyagok szabadulnak fel, amelyek befolyásolják a sejtek működését és interakcióját.

7. A bal agyfélteke a kreativitásért, a jobb pedig a logikáért felel.

Az egyértelmű, hogy a bal és jobb agyfélteke működése között vannak különbségek, de ennyire azért nem egyszerű a helyzet. A kreativitásért például több agyterület is felel, amelyek mindkét féltekében megtalálhatóak.

8. Napi 8 óra alvásra van szükségünk.

Minden embernek eltérő mennyiségű alvásra van szüksége ahhoz, hogy kipihent legyen, nem lehet általánosítani. Vannak, akinek napi 6 óra alvás bőven elég, mások a 8 órára még 2-3 órát simán minden nap ráhúznának, ha tehetnék.

9. Az antibiotikumok megölik a vírusokat.

Az antibiotikumok csak a baktériumok ellen hatásosak, és azok közül is csak bizonyos fajtákra, ezért TILOS az orvos engedélye nélkül antibiotikumot beszedni ha úgy érezzük, lebetegedtünk. Olyan, mintha sebtapasszal akarnád kúrálni a fejfájásodat: egyszerűen nem fog működni.

10. A csokitól mitesszeres leszel.

Egy kísérlet során az egyik csoportnak tízszeres csokitartalmú édességeket adtak, míg a másik csoportnak hamis csokoládét adtak. A kísérlet végén összehasonlították a tesztalanyok arcbőrét, semmilyen különbséget nem találtak.

11. A cukor függőséget okoz.

2009-ben lefolytattak egy kísérletet, melyben laboratóriumi egereken vizsgálták a cukortúladagolás káros hatásait. Egy idő után észrevették, hogy az egerek, miután hozzászoktak a megemelt cukormennyiséghez, egyszerűen nem tudnak élni nélküle. A kísérletet később emberekkel is megismételték, ám az eredmény akkor már elmaradt, rájuk nem volt ugyanolyan hatással a cukortúladagolás, majd megvonás.


Bónusz

  • A borotválástól a szőr vastagabb lesz – A szőrszál sem erősebb, sem sötétebb lesz nem attól, hogy gyakrabban borotválkozunk. Csupán azért tűnhet vastagabbnak a szőrszál borotválkozás után, mert az elvékonyodó végét levágtuk.
  • Naponta 8 órát kell aludni. A tudósok úgy vélik, hogy az alvás időszak minden embernél eltérő, ezt pedig a génjeink és néhány egyéb tényező határozza meg, ezért nem lehet mindenkit a „8 órás” alváshoz igazítani.
  • A medúzacsípést le kell vizelni, hogy enyhítsük a fájdalmat – Évtizedekkel ezelőtt ez még csak egy kevésbé elterjedt népi bölcsesség volt, azonban a Jóbarátok egyik epizódja terjesztette el a nagyvilágban a tévhitet. A vizelet nem elég savas ahhoz, hogy csillapítsa az égést a medúza csípése után. A jó öreg ecet viszont segít enyhíteni a fájdalmat, illetve a sós víz is, amely nagy szerencse, mert a tengerpartokon ebből viszonylag sok van.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏