12 őrült ötlet, amit csodával határos módon valósítottak meg a mérnökök

Hosszú utat tett meg az emberiség, míg a kerekektől eljutott az első elektromos autókig, és ki tudja, mekkora út áll még előttünk. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy nem lesz eseménymentes és unalmas, a világ legjobb mérnökei ugyanis nap mint nap azon dolgoznak, hogy a tervezők őrült ötleteit megvalósítva hozzák létre azokat a csodákat, amiket néhány évtizeddel korábban még el sem tudtunk volna képzelni.

1. Veluwemeer akvadukt

A Veluwemeer akvadukt a hollandiai Harderwijkben található és tulajdonképpen ez egy víztestnek épített felüljáró, mely egészen hihetetlen módon építettek az egyik legforgalmasabb holland autópálya fölé. 

2. Falkirk kerék

A skóciai Falkirk kerék a maga nemében az egész világon egyedülálló. Ez egy forgó hajólift, amely két csatornát, a Forth- és Clyde-csatornát köti össze a Union-csatornával. A kerék 24 méter magasba emeli a hajókat, hogy az egyik csatornából a másikba szállítsa őket.

3. Draugen olajmező

A Norvég-tengerben található Draugen olajmező egy összetett és lenyűgöző építmény, melynek víz alatti mélysége a 250 métert is eléri. 1984-ben fedezték fel ezt a lelőhelyet és 1993-ban kezdték meg a kitermelést.

4. Panama-csatorna

A Panama-csatorna a világ egyik legfontosabb mesterséges vízi útja, mely Panama szűk földszorosán keresztül köti össze az Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal. Fontos stratégiai útvonal, amit a hajók a két óceán közötti út lerövidítésére használnak, elkerülve ezzel az egyébként hosszú és veszélyes utakat Dél-Amerika déli csücske felé. Az 1914-ben épült 83 kilométer hosszú csatornával 15 ezer kilométernyi felesleges távolságot tudnak megspórolni a hajók.

5. Csatorna-alagút

A Csatorna-alagút vagy másnéven Csalagút a világ leghosszabb víz alatti alagútja. Ez egy vasúti alagút, mely az Egyesült Királyságot köti össze Franciaországgal a La Manche csatorna alatt. 

6. Pekingi Nemzeti Stadion

A Pekingi Nemzeti Stadion hihetetlen épületét „Madárfészeknek” is nevezik, nem véletlenül. Tényleg úgy néz ki mint egy madárfészek, szokatlan kialakítása és elképesztő mérete miatt pedig hatalmas kihívást jelentett a mérnököknek. Sokáig kérdéses volt, hogy sikerül-e befejezni a 2008-as olimpiára.

7. Palm Jumeirah

A gyönyörű Palm Jumeirah, vagy Pálma-sziget egyike a három hatalmas mesterséges szigetnek, ami az Egyesült Arab Emírségekben található Dubaj partjait díszítik. A Palm Jumeirah egyik különlegessége, hogy az építéséhez egyáltalán nem használtak betont vagy acélt, az egész mesterséges sziget csak homokból és sziklákból áll, mintha tényleg csak a természet formálta volna ilyenné.

8. TauTona aranybánya

A TauTona aranybánya az egész világon ismert, mivel ez a bánya található legközelebb a Föld középpontjához. A 3,9 kilométer mélyben fekvő aranybánya liftjei 16 méter/másodperc sebességgel mozognak, a 800 méter hosszú alagútban pedig 5600 bányász dolgozik.

9. Kanszai nemzetközi repülőtér

A Kanszai nemzetközi repülőtér az Osaka-öböl közepén áll, és különlegessége, hogy teljes egészében mesterségesen létrehozott szigetre épült. A repülőtér terminálja egyébként 1,7 kilométer hosszú, ezzel pedig ma is a világ leghosszabb reptéri terminálja. Az építkezés teljes költsége becslések szerint 20.000 milliárd dollárba került.

10. Millau-i völgyhíd

A Millau-i völgyhíd a maga 336,4 méteres magassággal a világ legmagasabb hídja, és a franciák egyik legnagyobb büszkesége. A segítségével lehetővé vált a Párizs és Barcelona között egyre növekvő forgalom csillapítása, nem mellesleg pedig a modern idők egyik legszebb mérnöki építményeként tartják számon. Az építése 2001 októberében kezdődött, és 424 millió dollárba került.

Érdekessége továbbá, hogy a hihetetlenül hosszú híd nem teljesen egyenes, és ez nem geológiai korlátok vagy egyéb tényezők miatt alakult így, hanem mert az egyenes út a lebegés furcsa érzését keltette volna a sofőröknél.

11. Hajnalka túlfolyó

A Hajnalka túlfolyó egy hatalmas nyílás a Berryessa-tónál található Monticello-gátnál Észak-Kaliforniában. Nevét (alakja miatt) a hajnalka virágról kapta, a 21 méter széles nyílásán keresztül pedig másodpercenként 1400 köbméter vizet képes elvezetni a 134 méterrel alatta húzódó csatornába. A mérnöki műalkotás rendkívül népszerű a turisták között, de hihetetlenül veszélyes is: 1997-ben például egy diákot nyelt le, aki azonnal megfulladt.

12. Sart-csatornahíd

A Sart-csatorna egy 20,9 kilométer hosszú festői hajóút amely a belgiumi Nermy városát köti össze Seneffe-vel. Különlegessége, hogy a csatorna egy része autópályák és folyók fölött halad át, köszönhetően neki épített hatalmas csatornahídnak, melyen az akár 1350 tonna vízkiszorítású hajók is képesek közlekedni. Az egész olyan látványt nyújt, mintha egy idegen bolygón játszótó sci-fi mozifilm egyik jelenetét néznénk.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏