13 klassz tény, ami 180 fokban változtatja meg a világról alkotott képünket

Az iskolai órákon gyakran inkább az ablakon kifelé bámulva merengtünk az élet nagy kérdésein ahelyett, hogy a tanárra figyeltünk volna, aki éppen azt próbálta meg elmagyarázni nekünk, hogyan is működik a világ. Ennek köszönhetően pedig az iskolából hazatérve, a tévét bekapcsolva és a legnépszerűbb videoklipeket vagy rajzfilmeket nézve és a kedvenc videojátékainkat játszva fel sem tűnt, hogy milyen lényeges részletet rejtettek el bennük a készítők.

1. A láng nem vet árnyékot

A tűznek nincs árnyéka, mivel maga is egy fényforrás. Ezért, ha egy fal mellé tesszük az égő gyufát és hátulról megvilágítjuk egy zseblámpával, az árnyéka úgy néz ki, mintha nem is lenne meggyújtva a gyufa.

2. A ragasztószalag átlátszóvá teszi a homályos üveget

A homokfúvott üveg érdes felületére eső fény szétszóródik, ezért zavarossá válik. A sokkal simább felületű ragasztószalag azonban eltünteti ezt a különbséget, és a fény nem szóródik szét, hanem átmegy az üvegen, ezzel magát a homályos üveget is átlátszóvá téve.

3. Az üdítőitalok sárga kupakja különleges összetevőre utal

Biztosan ti is láttatok már olyan üdítőt, aminek a megszokottól eltérő kupakja volt, bár a címkéje és minden más megegyezett. A gyártók ezzel hívják fel a figyelmet a nád- vagy cukorrépából készült „kóser” változatokra, miközben a klasszikus italokat általában magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal készítik.

4. Az ujjunkon lévő bőr a mi kényelmünk miatt válik ráncossá

A gyűrődések jobb tapadást tesznek lehetővé a nedves körülmények között, mivel a nedves tárgyakat sokkal könnyebb megfogni az egyenetlen ujjakkal. Maguk a ráncok egyébként a bőr alatti erek beszűkölésének következtében jönnek létre.

5. Az 241543903-as számra rákeresve ilyen furcsa fotókat találsz.

Próbáld ki nyugodtan – keress rá a Google-ben a „241543903” számra és rengeteg képet fogsz látni olyan emberekről, akik a fagyasztóba vagy hűtőbe dugják a fejüket. Az első ilyen egyedi számmal ellátott fotót egy David Horwitz nevű művész posztolta a közösségi oldalára, majd hamarosan nemzetközi flashmob lett belőle. A szám egyébként teljesen random: a művész a hűtőjében talált egyik babatápszer vonalkódjáról olvasta le és mellékelte a bejegyzéséhez.

6. Buddha fejét 108 csiga borítja, nem haj

Egy ősi legenda szerint, amikor Buddha sétálni ment és meditálni kezdett, észre sem vette, hogy a nap már felkelt és elkezdte sütni a fejét, ezért a csigák úgy döntöttek, hogy megvédik őt a melegtől és felmásztak a fejére. Míg a nedves csigák bőre hűtötték Buddha fejét, a perzselő napsugarak kiszárították és elpusztították a csigákat. Ezeket a csigákat mártíroknak tekintik, akik segítették Buddhát a megvilágosodás felé vezető úton.

7. A banán és az uborka bogyós, míg az eper például nem az

Botanikai szempontból a „bogyós” kifejezést olyan gyümölcsökre és zöldségekre alkalmazzuk, amiket vékony héj és lédús hús alkot, a belsejében pedig magok találhatók. Ilyen például a szőlő, a paradicsom, az uborka, a banán, a padlizsán, sőt még a chilipaprika is. A málna és az eper azonban úgynevezett hamis bogyós gyümölcs, mivel a magjaik nem belül, hanem a héjukon kívül helyezkednek el.

8. A Spongyabob rajzfilmben szereplő házak szemétből épültek.

A Spongyabob Kockanadrág című rajzfilm rajongói valószínűleg már észrevették, hogy Bikinifenék városának házai nagyon hasonlítanak a különféle óceánba dobott szemetekre, például autó kipufogókra.

9. A kis hableány és Herkules rokonok

A kis hableányról szóló mesebeli Ariel mint tudjuk, Triton lánya, aki pedig a görög mitológia szerint Poszeidón fia. Ariel tehát Poszeidón unokája. Ne feledjük el, hogy kik vannak még ezen a családfán: például Zeusz, aki Herkules apja és Poszeidón testvére. Így tehát kimondhatjuk, hogy Ariel valójában Herkules unokatestvére.

10. Mario nem tör össze semmit a fejével

Valószínűleg sokan emlékeznek gyerekkorukból a bajszos vízvezeték-szerelő, Mario kalandjaira, aki mindent megtett azért, hogy megmentse a hercegnőt. Bár a játék közben mindig úgy látszott, hogy Mario a fejével töri össze a különféle akadályokat, valójában a számítógépes játék lelassításával kiderül, hogy Mario ilyenkor felemeli a kezét és az öklével töri őket szét. Egyébként a játékban található felhők valójában pontosan ugyanazok a textúrák, mint amiből a bokrok is készültek, csak nem zöld, hanem fehér színűek.

11. A világ egyik leghíresebb zenéjében megpróbáltak SMS-t küldeni egy Exceltáblázatból

Valószínűleg sokan emlékeznek a 2000-es évek egyik legnagyobb slágerére, a Nelly és Kelly Rowland által közösen készített „Dilemma” című számra. Bár akkor ez valószínűleg senkinek sem tűnt fel, Kelly Rowland énekesnő egy Microsoft Excel-táblázatból próbált meg SMS-t küldeni Nelly-nek.

12. Az egyiptomi szfinxnek farka is van

A Nagy Szfinx híres arcát valószínűleg mindenki látta már a törikönyvekben, mit sem sejtve arról, hogy a teste eltakarja az egyik legérdekesebb részletet, ami csak hátulnézetből látható, vagyis a mitikus lény feneke körül körbefutó óriási farkát.

13. Hány évesen tudtad meg, hogy a franciakártya káró nyolcasának közepén egy 8-as számot formáznak a szimbólumok?


Bónusz: elképzelhető, hogy ezek a halacskák kekszek, amiket gyerekkorunk óta eszünk, valójában nem is hal, hanem hagyma alakúak.

Egy népszerű közösségi oldal egyik felhasználója vetette fel, hogy a legtöbb országban halacskás kekszként ismert ropogtatnivalónak valójában semmi köze a halakhoz, hanem sokkal inkább hagyma alakúak, és egyes országokban is hagymás kekszként árulják.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏