15 pszichológiai trükk, ami segít elkerülni a kínos helyzeteket

A kellemetlen pillanatok elkerülése érdekében néha csak annyit kell tennünk, hogy egy kicsit jobban figyelünk rá, mi is történik pontosan körülöttünk. A beszélgetőpartnerünk lábtartása, a testének helyzete és pislogása is roppant árulkodó tud lenni, ha pedig tudjuk, hogy mi-miért történik, könnyűszerrel elkerülhetjük a vitákat és kínos pillanatokat.

1. Ha dühös ügyféllel beszélünk.

Egy dühös ügyfelet mindig nehéz kezelni, de nagy segítségünkre lehet ebben egy pult mögé vagy annak környékére rejtett tükör, mely segítségével nyomon követhetjük, hogy miként látnak bennünket a vitapartnereink a vita során. Fontos, hogy ne veszítsük el a fejünket, és még a legdühösebb ügyfelet is kellő nyugodtsággal kezeljük, az embereket ugyanis tudat alatt is lenyugtatja, ha dühös állapotban egy roppant nyugodt, kiegyensúlyozott emberrel beszélnek. Ebben lehet nagy segítségünkre ez a tükör.

2. Ha botrányra számítunk.

Ha tárgyalni kell valakivel, különösen például üzleti célokból, akkor ez a trükk nagyon hasznos tud lenni. Ülj le mellé, és ne vele szembe. Ez arra készteti őt, hogy megbízzon benned és elfogadjon téged, ráadásul szinte nullára csökkenti annak az esélyét, hogy esetleg megharagudjon vagy vitatkozni kezdjen veled, mivel tudat alatt sokkal nehezebb olyan valakivel szemben ellenségesen fellépni, aki mellettünk ül.

3. Ha új vagy egy csoportban.

Ha egy új csoporthoz csatlakozunk, akkor teljesen normális, ha az az érzésünk van, hogy esetleg nem tetszünk nekik. Figyeljük a testbeszédüket: ha érdekeljük őket, akkor a lábaik felénk fognak nézni.

4. Ha meg akarod győzni a gyereked valamiben.

Ne kérdezd meg a gyerekedet, hogy van-e kedve ehhez vagy ahhoz. Csak kínálj neki lehetőségeket. Például, ha brokkolit akarsz neki adni, csak kérdezd meg, hogy 2 vagy 3 darabot kér. Bár ellenkezni fog, és nyilván a kisebbik adagot választja, így nagy valószínűséggel meg sem fordul majd a fejében a teljes megtagadás gondolata.

5. Ha vitatkozol valakivel.

Még ha valaki közvetlenül neked is támad, akkor is nyugodj le, és beszélj halkan. Egy idő után a békés megközelítés hatással lesz a vitapartnerre, és abbahagyja a kiabálást.

6. Ha úgy érzed, hogy valaki figyel téged.

Ha úgy érzed, hogy valaki figyel téged, használhatsz egy egyszerű trükköt, hogy megbizonyosodj felőle. Győződj meg róla, hogy az illető lát téged, és próbálj ásítani. Ha tényleg figyel téged az illető, ő is ásítani fog.

7. Ha valaki túl sokat beszél.

Ha valaki hosszú idő után sem akarja abbahagyni a beszédet, csak ejts el valamit a kezedből. Ez arra készteti a beszélőt, hogy kellemetlenül érezze magát és abbahagyja a beszédet.

8. Ha ideges vagy.

Az emberi agy akkor érzi magát a legjobban, amikor éppen eszünk. Ha tehát idegesek vagyunk, csak kapjunk be egy rágót. Ettől az agyunk azt gondolja majd, hogy éppen étkezés közben vagyunk, és sokkal nyugodtabbak leszünk, még egy fontos interjú vagy stresszes helyzet esetén is.

Még nincs vége, a lista a következő oldalon folytatódik!

9. Ha nem tudsz kiverni a fejedből egy zenét.

Legyen az egy reklámnak a zenéje vagy egy népszerű rádiós sláger, néha akaratlanul is beragadnak a fejünkbe és dúdoljuk, énekeljük őket anélkül, hogy ezt akarnánk. Ha ilyen helyzetben találjuk magunkat, a legjobb, ha megpróbáljuk elénekelni vagy dúdolni magunkban a dal végét. Ettől az agyunk majd úgy érzi, hogy végez ért a dal, és abbahagyja a sokszor nagyon kellemetlen tudatalatti zene lejátszást.

10. Ha kínos pillanatban találjuk magunkat.

Néha jobb elismerni, ha kínos csönd van körülöttünk. Ha például egy csoport előtt beszélünk, könnyebben megtörhetjük a jeget azzal, hogy felhívjuk a csoport figyelmét a furcsaságokra. A humoros megközelítés mindig segít nevetéssel megtölteni még a legcsendesebb szobákat is.

11. Ha nem akarsz több italt rendelni.

Az emberek egy helyzetsorozatban hajlamosak csak az első és utolsó dologra emlékezni. Ezt az étteremben is kihasználhatjuk, ha például nekünk kell fizetnünk a számlát és ezért szeretnénk spórolni az italokon. Kérjük elsőnek az italunkat, és kérjünk minél nagyobb mennyiséget, amiből a többiek is ihatnak, például egy kancsóval vagy üveggel. Ettől az asztaltársaság többi tagjai lemond majd a fölösleges italokról és a közösből tölt magának.

12. Ha nem kapsz választ a kérdésedre.

Miután feltettünk egy kérdést, jó időbe telhet, míg megkapjuk rá a választ, különösen, ha a másik személy a súlyos és bosszantó személyisége miatt még késlelteti is vagy esetleg kerüli a válaszadást. Üljünk csendben és nézzünk a szemébe – ettől ráébred majd, hogy abba kellene hagyni a fecsegést és nyílt, egyenes választ adni a kérdésünkre.

13. Ha első randira megyünk.

Az első randik roppant kínosak tudnak lenni, ha nincsenek eléggé megszervezve. Az ilyen kínos helyzetek elkerülése végett vigyük a párunkat minél izgalmasabb helyre, mely növeli az adrenalinszintet. Ez erős és pozitív kapcsolatot teremt majd közöttetek, mivel tudat alatt úgy fogja érezni, hogy élvezi a veled töltött időt.

14. Ha nyomást akarsz gyakorolni a beszélgetőpartneredre.

Konfrontáció nélkül is lehet nyomást gyakorolni valakire, ehhez elég csak megemelni kicsit a szemöldökünket. Ettől a partnerünk pszichológiai okokból kényelmetlenül érzi majd magát és nyitottabb lesz a kölcsönös egyetértésre.

15. Ha valakit meg akarsz félemlíteni.

A vita nyugodt elkerülése mindig jobb, mint a vitatkozás. Ha valaki megpróbál provokálni téged, hívd segítségül a szemkontaktust fegyverét. Lassan és kimérten vedd szemügyre az illetőt, majd akadjon meg valamin a tekinteted, például a cipőjén. Ezután beszélgetés közben újra és újra pillants rá az adott dologra. Ez azt az üzenetet továbbítja az illetőnek, hogy gyengébbnek és kiszolgáltatottabbnak tartod őt magadtól.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏