50 tény a dinoszauruszokról, ami téged is meglephet.

A dinoszauruszokról, a legtöbben nem sok mindent tudnak, pedig rengeteg érdekes tény található meg róluk a világban. Tudtad hogy mit ettek a dinók? Talán azt, hogy melyik volt faj volt a legveszélyesebb mind közül? Most bemutatom neked a dinoszauruszok világát, azon belül hogy mit ettek, milyen különleges fajok léteztek, vagy éppen milyen gyönyörű környezetben éltek akkoriban. Íme 50 tény a dinoszauruszokról, amin te is megfogsz lepődni!

1.A dinoszaurusz szó a görög nyelvből származik, ami: „félelmetes gyík”-ot jelent. A szót Richard Owen angol paleontológus 1842-ben alkotta meg.

2.A dinoszauruszok több mint 160 millió évig uralták a Földet.

3.A dinoszauruszok a triász időszakban, mintegy 230 millió éve jelentek meg, és a kréta időszak végén, körülbelül 65,5 millió éve pusztultak ki.

4.A dinoszauruszok korszakát, gyakran mezozoikus kornak nevezik, ebben az időszakban fejlődtek ki a példányaik és haltak ki.

5.A tudósok úgy vélik, hogy a kipusztulást egy aszteroida becsapódás vagy egy hatalmas vulkán kitörés okozhatta.

6.Az első dinoszauruszt, hivatalosan 1824-ben nevezték el, Megalosaurus-nak.

7.A dinoszauruszok tanulmányozásával a paleontológus foglalkozik.

8.Azt gondolnánk, hogy a dinoszauruszok csak húsevők voltak, de valójában voltak olyan fajtáik akik növényeket ettek, és nem húst.

9.A pterodaktilok nem dinoszauruszok fajtájába tartoznak, de ugyanabban a korszakban éltek, így gyakran tévesztik össze őket. A pterodaktilok repülő hüllők voltak.

10.A Plesiosaurs vízben élő hüllő volt, és nem tartozik a dinoszauruszok kategóriájábasem.

11.A madarak, a dinoszauruszok egyik fajából fejlődtek ki, amit theropodáknak hívunk.

12.A dinoszauruszok, annak ellenére hogy már nem léteznek, valójában gyakori témák a mozifilmeknek és könyveknek egyaránt. Az egyik legnépszerűbb az alkotások közül, Michael Crichton-nak az 1990-es Jurassic Park című könyve. A könyvből később, 1993-ban film is készült, ami nagy sikert aratott.

13.A Pegomastax volt az egyik legfurcsább dinoszaurusz, mert mindössze 2,5 centiméteres papagájszerű csőrrel rendelkezett, a felső és alsó állkapocsban egy-egy pár agyarszerű tépőfog helyezkedett el.

14.A Pegomastax vegetáriánus volt, nem fogyasztott húst.

15.A dinók változatos méretűek, csirke nagyságúak és akár 30 méteresek is lehettek.

16.A theropoda típusból kifejlődött madarak, a dinoszauruszokkal ellentétben, túlélték a becsapódást.

17.Az őslénykutatók több mint ötszáz különböző nemet és több mint 1000 fajt azonosítottak.

18.A dinoszauruszok maradványait, a világban szinte mindenhol megtalálták a kutatók.

19.A dinoszauruszok között voltak növényevők, húsevők és mindenevők is, a legtöbben négy lábon, míg mások pedig alkalmanként vagy kizárólag két lábon jártak.

20.A 19. században a dinoszauruszokat lomhának, hidegvérűnek, és kevésbé intelligens állatoknak tartották.

21.Az 1970-években megcáfolták, azt hogy a dinoszauruszok lassúak és nem intelligensek, megállapították hogy magas intelligenciával rendelkeztek és gyors mozgásra voltak képesek.

22.A dinoszauruszokat, a legtöbb ember nagy termetűnek képzeli el, pedig a többségük alig volt nagyobb egy embernél, de még ennél kisebbek is léteztek.

23.A fajuk többségénél, kialakult páncél, szarv és fejdísz, amik a védekezést szolgálták.

24.A legtöbben fészeképítők, tojásrakó állatok, úgy mint a madarak és hozzájuk hasonlóan szaporodtak.

25.A 19.században, a csontvázaik megtalálása után, múzeumokban helyezték el a maradványaikat, amit a mai napig őriznek világszerte és a legfőbb turista látványosságnak számítanak.

26.A „Dinosauria” öregrend elnevezése 1842-ből, Sir Richard Owen angol tudóstól származik, a hüllők megkülönböztetett törzsét tartalmazza, amelyekre később Angliában és a világkülönböző tájain bukkantak rá.

27.A filogenetikus rendszertanban a dinoszauruszokat olyan csoportként határozzák meg, amely tartalmazza a Triceratops és a Neornithes alosztály legközelebbi közös ősét, és annak valamennyi leszármazottját.

28.A theropodák, többnyire két lábon járó húsevők csoportjába tartozó élőlény.

29.A sauropodomorpha, nagyrészt négy lábon járó, nagy méretű, hosszú, nyakkal és farokkal rendelkező növényevő dinoszaurusz.

30.Az ankylosaurusok, páncélozott, négy lábon járó növényevő állatok.

31.A stegosaurusok lemezes, négy lábon járó növényevők csoportjába tartoznak.

32.A ceratopsiák, csontgallérral és szarvakkal rendelkező, négy lábon járó növényevők.

33.Az ornithopodákat két vagy négy lábon járó „kacsacsőrű” növényevő dinoszauruszok.

34. A Repenomamus giganticus, egy 12–14 kilogramm tömegű triconodonta, ami olyan kis méretű dinoszauruszokkal táplálkozott, mint például a Psittacosaurus.

35.A dinoszauruszoknak rendkívül sokféle változata alakult ki; egy 2006-os tanulmány szerint több mint 600 nemet sikerült egyértelműen azonosítani, és összesen mintegy 1850 nem létezését feltételezik, melynek közel 75%-a még felfedezésre vár.

36. A dinoszauruszok egyes fiatalabb csoportjainál kifejezett jellegzetességek figyelhetők meg, melyekről azt gondolják, hogy az összes dinoszaurusznál megtalálhatóak. A vélemények szerint, az ősi dinoszauruszok is rendelkeztek ilyen tulajdonságokkal, és a leszármazottaik örökölték ezeket tőlük. Az ilyen rendszertani csoporton belül előforduló közös jellemzőket szünapomorfiáknak nevezik.

37.A dinoszauruszok szünapomorfiái között az alábbiak találhatók: meghosszabbodott kiemelkedés a felkarcsonton, ami a kulcscsonti izmokkal való kapcsolódáshoz szükséges; egy perem a csípőcsont hátsó részén; egy széles és lapos él és egy kifelé és hátrafelé mutató perem a sípcsonton; egy felfelé mutató kiálló rész a sarokcsontok részét képező talus csonton, ami a sípcsontot rögzíti.

38.A dinoszauruszok fajtái közül nem mindegyiket tartják szünapomorfiának, viszont a hasonlóságok megtalálhatóak, mint például:a diapsida hüllőkre jellemző, a dinoszauruszok koponyáján is megtalálható két pár a szemek mögött elhelyezkedő oldalsó nyílás, a pofarésznél és az állkapcson.

39.A dinoszauruszok lábának függőleges helyzete hasonló a legtöbb ma élő emlőséhez, de különbözik a legtöbb egyéb hüllőétől, amelyek lábai kétoldalt, terpesztett helyzetben állnak, ezt a tény 1909- óta ismerhetjük róluk.

40.A felegyenesedett testhelyzet tette lehetővé a dinoszauruszok számára, hogy könnyedén lélegezzenek mozgás közben, „terpesztett lábú” hüllőkkel ellentétben.

41.A függőleges lábaik a méretnövekedést is elősegítették, és így ezáltal csökkenteni tudták a lábakra jutó terhelést.

42.A tudósok régen úgy vélték, hogy a dinoszauruszok különböző csoportba tartoznak, ma már tudják, hogy egyet alkotnak és több alfajt különböztethetünk meg.

43.A dinoszauruszok 230 millió évvel ezelőtt, a középső és késő triász kor folyamán távolodtak el archosaurus őseiktől.

44.20 millió évvel a perm és triász időszakok határán bekövetkezett egy kihalási hullám után, és a becslések szerint az állatvilág 95%-a elpusztult.

45.A korai dinoszauruszok csoportja közé tartozik Eoraptor, a fosszíliái radiometrikus vizsgálat alapján 230 évvel ezelött élt.

46.Az Eoraptor-t tekintik a dinoszauruszok ősének, két lábon járó húsevő állat volt.

47.A dinoszaurusz-szerű ornithodirák, mint például a Marasuchus és a Lagerpeton felfedezése Argentína középső triász kori kőzetrétegeiben történt.

48.A dinoszauruszok megjelenésekor a szárazföldi élőhelyeket különböző bazális archosaurusok és therapsidák, például aetosaurusok, cynodontiák, dicynodontiák, ornithosuchidák, rauisuchiák és rhynchosaurusok(emlősök és hüllők) birtokolták.

49.A késő triász és a kora jura idején a kontinensek egyetlen földdarabbá kapcsolódtak össze, melyet Pangea-nak neveznek. A szuperkontinensen élt dinoszauruszok zömét húsevők és növényevők alkották.

50.2000 tavaszán a Bakonyban levő, késő kréta korban létrejött Csehbányai-formáció iharkúti részén Ősi Attila találta meg az első csontfosszíliákat, egy rhabodontida növényevő megkövült fogait és csontjait fedezte fel.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏