Az edzés 12 leggyakoribb mellékhatása

A sportolás előnyei megkérdőjelezhetetlenek: erősebbé tesz, növeli az agy és más szervek hatékonyságát, lassítja az öregedési folyamatokat és segít a jobb forma elérésében, csak hogy néhányat említsünk a sok közül.
Habár leginkább a kezdők esetében, de néha a haladóbb sportolók is tapasztalhatnak különböző mellékhatásokat, amiket az edzés okoz. Most összegyűjtöttük a 12 leggyakoribb ilyen esetet és annak okát, valamint elmondjuk, hogy mi lehet tenni ellene.

1. Izomrángás, görcs
Oka: a görcsöket vagy izomösszehúzódásokat a kimerültség és az elektrolitok egyensúlyhiánya okozza.
Mit kell tenni: edzés közben mindig igyál vizet vagy ha teheted valamilyen sport italt, ami tartalmazza a szervezet számára szükséges mikroelemeket és nyomelemeket. Továbbá ne felejts el nyújtani az edzés előtt és után sem.

2. Könnyezés és/vagy orrdugulás
Oka: a fizikai aktivitás szűkíti és tágítja az orrüregben lévő ereket. A nátha vagy az allergia szintén okozhatja ezt.
Mit kell tenni: Ha a szabadban vagy, próbálj távolabb menni az utaktól. Ha az edzőteremben is sokáig előfordul veled, keress fel egy orvost.

3. Viszketés
Oka: a fizikai aktivitás során a szív több vért pumpál az erekbe és kapillárisokba, amik aktiválják az idegvégződéseket. Az idegvégződések pedig jeleket továbbítanak az agyba, amit viszketésként érzékelünk.
Mit kell tenni: járj edzőterembe rendszeresen: az agyad hozzá fog szokni az ingerhez és a későbbiekben nem fog reagálni rá. Ha viszont valamilyen kiütéssel is társul a viszkető érzés, keress fel egy orvost!

4. Székelési inger
Mi okozza: a láb bizonyos mozgásformái rezonálást okozhatnak a belekben és a gyomorban, ami arra ingerli őket, hogy “kezdjenek dolgozni”. Ez leginkább futás közben szokott előfordulni, amire van kifejezés is: futók hasmenése.
Mit kell tenni: az edzést megelőző két órán belül már ne egyél, valamint kerüld a zsíros és rostokban gazdag ételeket. Ezen kívül végezz rendes bemelegítést edzés előtt.

5. Hideg has
Mi okozza: edzés során több vér kerül az izmokba, mint a belső szervekbe. Az izmok pedig nagyon sok hőt termelnek, ami a bőrön keresztül érződik. Így leginkább akkor érezhetjük hidegnek a hasunkat, ha nem azt dolgoztuk meg.
Mit kell tenni: ez egy normális reakció. Az edzés után magától elmúlik.

6. Hányinger
Mi okozza: a gyomorból kiáramló vér és a belső szervek rázkódása néha émelygést vagy hányingert okozhat.
Mit kell tenni: ne egyél sok rostot edzésnapokon. A legjobb, ha megfigyeled, hogy milyen ételek után tapasztalod ezt az érzést. A hányingerre jó lehet, ha iszol néhány korty vizet vagy sport italt, vagy szőlőcukrot eszel, ami helyreállítja a glükózszintedet.

7. Szédülés
Mi okozza: hirtelen véráram a lábakba, túlhevülés, vagy a gyakorlat abbahagyása.
Mit kell tenni: ne felejts el jól bemelegíteni edzés előtt, valamint nyújtani (bemelegítés után és edzés végén). Továbbá pihenj többet a gyakorlatok között. Ha nem múlik el, próbálj meg lefeküdni a földre, hogy több vért kapjon az agyad.

8. Zsibbadó, duzzadt lábujjak
Mi okozza: az edzés során keletkező hő, szűk cipő vagy ideggyulladás.
Mit kell tenni: cipővásárlás során ügyelj a megfelelő méretre. Edzés közben próbáld mozgatni a lábujjaidat, hogy több vért kapjanak.

9. Véraláfutások
Mi okozza: gyenge erek, nem megfelelő diéta vagy valamilyen külső behatás.
Mit kell tenni: figyelj jobban edzés közben, ne edzd túl magad és egyél több C-vitamint. Ha rendszeresen tapasztalod, figyeld meg, hogy mely gyakorlatok után keletkeznek. Szükség esetén keress fel egy orvost.

10. Oldal-fájdalom
Mi okozza: leginkább akkor tapasztalható, ha bemelegítés nélkül kezdesz edzeni. A véráram fokozódik és a vér a belső szervekből az izmokba kerül, de ez nem fokozatosan történik.
Mit kell tenni: állj meg, vagy lassíts. Továbbá fontos, hogy figyelj a megfelelő légzésre.

11. Sötét vizelet
Mi okozza: leginkább dehidratáció vagy a nagyon intenzív edzés.
Mit kell tenni: ügyelj a folyadékpótlásra edzés közben is. Ha a tünet később sem múlik el, fordulj orvoshoz!

12. DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness)
Mi okozza: a tünetek 24-72 óra múlva jelentkeznek olyan edzés után, ami sokkal intenzívebb volt, mint a megszokott. Valójában ez egy nagyon durva izomláz ami sokkal tovább is tart, bizonyos embereknél pedig folyamatos remegés is tapasztalható.
Mit kell tenni: a fájdalom ellenére próbáld meg megdolgoztatni az érintett területet, igyál sok vizet és figyelj a vitamin-bevitelre. Ezen kívül segíthet a jegelés és a masszázs is.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏