Az emberi test 15 része, ami el fog tűnni a jövőben

Charles Darwin „Az ember származása és a nemi kiválasztás” című könyvének első fejezetében nagyjából egy tucat olyan testrészt azonosított, ami „haszontalan vagy szinte teljesen használhatatlan” az emberi testen.

Darwin felsorolása azonban korántsem volt teljes – a testünkön ennél jóval több olyan rész található, amire valójában semmi szükségünk. Nézzünk meg néhányat ezek közül.

1. Testszőr

A szemöldök segít megakadályozni, hogy a szemünkbe csurogjon az izzadtság, a férfi arcszőrzet pedig az ellenkező nem figyelmének felkeltésében játszhat fontos szerepet, azonban nagyon úgy fest, hogy az emberi test többi részén található szőrök többsége nem tölt be semmilyen funkciót.

2. Orrmelléküregek

Senki sem tudja, mi a céljuk ezeknek a nyálkahártyás üregeknek, azon kívül talán, hogy könnyebb a fejünk tőlük.

3. Külső fül izmok

Egyes állatok, például a nyulak és a kutyák kiválóan képesek mozgatnia a füleiket ezeknek az izmoknak a segítségével, és egyes embereknél még mindig megtalálható – ennek köszönhető az a tény, hogy egyesek képesek mozgatni a fülüket. Ez azonban egyre kevésbé jellemző, előbb-utóbb teljesen el fog tűnni ez az adottság.

4. Bölcsességfogak

Az ősembereknek növényeket kellett rágniuk, hogy elég kalóriát szerezzenek a túléléshez, ám manapság a népesség alig 5%-a használja aktívan ezeket az abszolút felesleges fogakat. Őszintén szólva bízunk benne, hogy ez lesz az első dolog a listáról, ami eltűnik majd az emberekről – képzeld el, mennyivel könnyebb lenne az élet!

5. Nyaki borda

A nyaki bordák valószínűleg a hüllők korából maradtak fenn, és az emberek körülbelül 1%-ánál még mindig megtalálható. Néhányuknak csak a bal vagy jobb oldalukon található ilyen borda, míg vannak, akiknek mindkét oldali nyaki bordája megvan, melyek gyakran idegi- és artériás problémákhoz vezetnek.

6. Tenyérizom

Ez a hosszú, vékony izom a könyöködtől egészen a csuklódig húzódik, de az emberek 11%-ának már nincs ilyen. Egykor az ősembereknek a fákon lógáshoz és mászáshoz volt szükségük erre az izomra, de ma már nem sok szükség van rá, ha csak nem vagyunk profi harcművészek vagy esetleg sziklamászók.

7. Férfi mellbimbók

A férfiaknak és a nőknek egyaránt vannak mellbimbói, mivel a magzat fejlődésének első szakaszában, a még meg nem született kisbabáknak nincsen nemük. Ezért a mellbimbók mind a férfiaknál, mind a nőknél kialakulnak. A férfiak általában nem termelnek elég prolaktin hormont, ami a tejképződést stimulálja, így nem tudnak szoptatni.

8. Szőremelő izom

Ezek az apró izmok teszik lehetővé az állatoknak, hogy felborzolják a szőrüket, ezzel elijesztve a rájuk leselkedő vadállatokat. Az embereknél is megvan ez a képesség (mi libabőrnek hívjuk), noha közben elvesztettük a szőrzetünk nagy részét.

9. Vakbél

Ez a vékony, izmos bélszakasz a hatalmas vastagbélhez csatlakozva, a cellulózemésztést szolgálta abban az időben, amikor az emberek étrendjében több volt a növényi anyag, mint az állati fehérje.

10. Tizenharmadik borda

A legközelebbi rokonaink, a csimpánzok és a gorillák extra bordákkal rendelkeznek. Az emberek többségének azonban csak 12 bordájuk van, bár még ma is a felnőttek 8%-a rendelkezik a majmokéhoz hasonló extra bordával.

11. Lábujjak

A tudósok szerint az emberek korábban a lábfejük középvonalán sétáltak és egyensúlyoztak, ám mára fokozatosan áthelyeztük az egyensúlyunkat a nagy lábujjunk oldalára. A tanulmányok továbbá azt is kimutatták, hogy az egyensúlyunk központja ma is inkább a lábfejünk közepére korlátozódik. Eszerint az emberek korábban a lábujjuknak köszönhetően tudtak egyensúlyozni, de ma már nincs akkora szükségük rá. Ha ez folytatódik, a jövőben egyáltalán nem lesz szükségünk a lábujjainkra.

12. Farkcsont

Nálunk csak a farkcsont maradt fenn a legtöbb emlős állatnál megtalálható farokból, amit egyébként az egyensúlyozáshoz és a kommunikációhoz használnak ezek az állatok.

13. Harmadik szemhéj

A madarak és az emlősök őseinek a szemén volt egy hártya, ami megtisztította azokat a hulladékoktól. Az embereknél csak egy kis védőterület maradt fenn a szem belső sarkában.

14. Darwin-pont

Az emberi fülek tetején található, apró, gyűrődött pontot nevezzük Darwin-pontnak. Ez a kis terület egy nagyobb részből maradhatott fenn, amit korábban arra használtak, hogy könnyebben koncentrálhassanak a távoli hangokra.

15. Kulcscsont alatti izom

Ez a váll alatt, az első bordától a kulcscsontig húzódó kis izom hasznos lehetne az emberek számára, ha még mindig négykézláb mászkálnának. Néhányunknak egy van, másoknak egy sincs, de olyan is van, akiknek kettő is jutott.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏