Ilyennek látja hazánkat egy külföldi, aki több éven át Magyarországon élt

Bizonyára Ti is elgondolkoztatok már azon, hogy milyen lenne, ha turistaként érkeznénk Magyarországra. Mit néznél meg először? Hogyan tekintenél az ország kultúrájára és mindennapi életére? Barátságosnak tartanád az embereket? Sok más országhoz hasonlóan innen is úgy távoznál, hogy alig várod, hogy visszatérj?

A Xsense-nál most egy orosz hölgy történetét osztjuk meg veletek, aki néhány évvel ezelőtt Magyarországon tanult, és úgy döntött, hogy nyíltan beszél az országgal kapcsolatos élményeiről. Élménybeszámolóját módosítások nélkül közöljük le, az ő szemszögéből nézve.

 • Magyarországon élve ismerned kell a magyar nyelvet, és lehetőleg az angolt – attól függően, hogy mit dolgozol. Ha csak pihenni jössz ide, az angol nyelv is elég lesz. Budapesten minden nagyon egyszerűen és olcsón elérhető a turisták számára. Vannak külön információs pontok, ahol angol nyelven tájékoztatnak, a tömegközlekedési megállókban pedig a táblákon angolul is minden fel van tüntetve.
 • A fővároson kívül sok olyan családi panzió és étterem található, ahol csak magyarul beszélnek. Ettől függetlenül a magyarok nagyon barátságosak a turistákkal, ezért szívesen segítenek. Fontos megjegyezni, hogy szeretnek hangosan beszélgetni, és erőteljes kézmozdulatokkal magyarázni.

 • Általánosságban véve a magyarok nagyon érzékenyek a kultúrájukra és a történelmükre. Állami ünnep náluk az 1848-as forradalom emléknapja, és máig fájó emlékként őrzik azokat a földeket, melyeket az első világháború után a trianoni szerződéssel elvettek tőlük. Nagyon büszkék a történelmi épületeikre. A legszebb épület talán a Parlament, ha Budapesten jársz, mindenképpen látogasd meg.

 • A magyar konyha elég zsíros. Nekem személy szerint kicsit nehéznek bizonyult, ezért nem ehettem akármit. Ha valaki ide érkezik turistaként, mentálisan fel kell készülnie rá, hogy plusz kilókkal fog távozni. A híres gulyás és haláslé mellett külön kiemelném az édes gyümölcsleveseket, amiket más levesekhez hasonlóan a főétkezés előtt fogyasztanak. Nagyon szokatlan desszert a gesztenyepüré, de ha itt járunk, mindenképpen meg kell kóstolnunk.
 • Nagy ünnepekkor, például húsvétkor vagy karácsonykor a magyarok rokonokat látogatnak, együtt ünnepelnek, ebédelnek/vacsoráznak. Ha eljutsz egy ilyen családi ünnepségre, akkor készülj fel rá, hogy tömött hassal távozol. Ez nem vicc! A magyarok mindig nagyon sok ételt főznek, és nagyon zsírosakat – bár igaz, hogy nagyon finomak is. Minden annyira csábító, hogy még ha tele vagyunk, akkor is nehéz felállni az asztaltól.
 • A fiatalok mindig valakinek a lakásán találkoznak. Ilyenkor a házigazda borral, sörrel, innivalóval és harapnivalóval várja a vendégeket, majd rendszerint innen mennek tovább a szórakozóhelyekre, amikből rengeteg van. Az alkohol Magyarországon meglehetősen drága, ezért a minőségi italok nem mindig elérhetők a diákok számára.
 • Még egy kicsit az ételről: a magyarok nagyon szeretik a húst, főleg a sertéshúst és a sült szalonnát. Még egy disznóvágásból is képesek ünnepet csinálni.

 • Panelházban laktam, így központi fűtés volt, de a régi épületeket gázkonvektorokkal melegítik. Ez nem túl kényelmes, mert a konvektor gyorsan égeti az oxigént a levegőben. Az ilyen házakban általában csak a hálószobákat fűtik, ezért a konyhában vagy a fürdőszobában meg lehet fagyni. Néhány lakásban egyáltalán nincsen fűtés, csak elektromos radiátorok, ezért lakásbérlés előtt mindenképpen érdeklődjük meg a tulajdonostól, hogy milyen fűtés áll rendelkezésre.
 • A bérleti díjak itt fillérekbe kerülnek. Az emberek gyakran csak szobákat bérelnek egy idegen ember lakásán, és az egyetemistáktól kezdve a fiatal házasokig ezt csinálják. Egy átlagos szoba bérlése Budapesten 200 euróba, egy lakás bérlése pedig 300-400 euróba kerül, plusz nagyjából 100 euró a rezsi.

 • A magyarok ritkán sminkelnek vagy öltöznek ki. A kedvenc ruhájuk a farmer és a póló. Gyakran melltartót sem hordanak. Ha csak leugranak a boltba vagy leszaladnak a szeméttel, akkor csak magukra kapnak valamit, és már indulnak is. Itt senki nem fog kiöltözni ahhoz, hogy elmenjen a boltba, vagy sétáljon egyet a kutyával a parkban.

 • Családalapítás előtt a magyarok nagyon sokáig randiznak és együtt élnek. Az esküvők vidámak és nagyok, rendszerint hatalmas mennyiségű pálinkával – ez olyasmi, mint a gyümölcs vodka.
 • A magyarok nagyon vallásosak. A vallási ünnepeket itt az állami ünnepekkel együtt ünneplik. Nagy meglepetés volt számomra, hogy itt még a névnapokat is úgy ünneplik, mintha születésnapja lenne az embernek.

 • A halloweent Magyarországon mindenszentek napjának hívják – ez egy nagy, családias ünnep. Ilyenkor általában az emberek temetőbe mennek és a családdal töltik az időt. A hagyományos értelemben vett halloween itt nem túl népszerű, maximum a fiatalok körében, akik jelmezbe bújva mennek szórakozni ilyenkor. Magyarország egész területén számtalan karnevált és tömegrendezvényt találunk, ahol a fiataltól az idősig mindenki megtalálja a számára tökéletes ünnepélyt.
 • Több év itt élés után rájöttem, hogy a magyarok nem olyan pedánsok, mint a nyugat-európaiak. Általában nyugodtak, de amikor találkoznak egy külföldivel, akkor hangosabban és lassabban kezdenek beszélni. Sokat panaszkodnak a munkára, a fizetésre, a politikára és a gyógyszerekre – ezt ők maguk sem tagadják. A rendszeres panaszkodás ellenére a legtöbben semmit sem tesznek azért, hogy bármi is változzon az életükben, így ez a panaszkodás lehet, hogy csak egyfajta érzelmi felszabadulás számukra.

 • A magyarok nagyon udvariasak. Eleinte furcsa volt számomra, de idővel megszoktam. Itt teljesen normális, ha a boltba lépve valaki megfogja neked az ajtót, feláll, hogy átadja a helyét a buszon, és az autósok is rendkívül figyelnek a gyalogosokra. Mióta visszatértem Oroszországba, ez az udvariasság kissé hiányzik.
 • Magyar nyelv. Ez valószínűleg a legnehezebb dolog a világon. Számomra úgy tűnt, hogy a magyar nyelvtanban több kivétel van, mint szabály. Általánosságban elmondható, hogy ha itt akarsz élni és dolgozni, akkor kénytelen vagy megtanulni magyarul, másképp semmire sem fogod vinni, még akkor sem, ha kiválóan beszélsz angolul.

 • Az időjáráshoz való hozzáállás itt rendkívül sajátos. Amikor esik egy kis hó, mindenki azonnal előveszi a szánkóját, pedig a hó még csak maximum pár milliméteres. Magyarországon a -10°C-os hidegtől már rettegnek az emberek. Amint beköszönt az első tavaszi nap, sokan azonnal pólóra vetkőznek.
 • Miért érdemes Magyarországra utazni? Hogy megmártózz a híres fürdőkben! Magyarország édesvízkészletének 80%-a gyógy- és termálvíz. Csak Budapesten több mint 100 gyógyforrás található. Még a főváros központjában is több fürdő található. Az ilyen fürdők látogatóinak a többsége turista. Régen rengeteg német volt, de idővel kiszorították őket az oroszok.

Mi a véleményed az orosz hölgy élménybeszámolójáról? Szerinted jól átlátta a magyarországi életet és kultúrát, vagy volt, amiben tévedett?

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏