Meghalt Fülöp herceg

A királyi palota közlése szerint a brit uralkodó férje a windsori rezidenciában hunyt el péntek reggel „békés körülmények között”

Az edinburghi herceget négy gyereke, nyolc unokája és tíz dédunokája gyászolja. Erzsébet királynővel tavaly ünnepelték 73. házassági évfordulójukat. Fülöp június 10-én töltötte volna be századik életévét.

A királyi család honlapján azt jelezték, hogy a weboldaluk átmenetileg nem lesz elérhető, amíg el nem végeznek bizonyos frissítéseket rajta Fülöp halálhírének bejelentése után. További részleteket később közölnek.

Fülöp edinburghi herceget március 16-án engedték ki a kórházból, csaknem egy hónapig – pontosan 28 napig – ápolásra szorult. Február 16-án vitték a windsori rezidenciáról a királyi család magas rangú tagjait rendszeresen kezelő, VII. Eduárd királyról elnevezett londoni magánkórházba az akkori hivatalos tájékoztatásban közelebbről nem részletezett fertőzés és egy már régebb óta fennálló szívprobléma miatt.

Innen március elején átvitték a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) által működtetett, Szent Bertalan nevét viselő kórházba – St. Bartholomew’s Hospital -, ahol nem sokkal később sikeres kardiológiai beavatkozást hajtottak végre. Fülöp herceg ezután visszakerült a VII. Eduárd kórházba, ahol hazatéréséig lábadozott.

Így hagyta el a kórházat, ez az utolsó felvétel Fülöp hercegről:

Az elmúlt években több alkalommal is kórházi kezelésekre szorult fertőzéses és belgyógyászati panaszok miatt, komoly szívproblémái is voltak. A legkomolyabb az volt, amikor a királyi család téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából a légierő helikopterével kellett kórházba szállítani. Akkor szívkoszorúér-elzáródást diagnosztizáltak nála.

Fülöp herceg kalandokkal teli élete

1921. június 10-én látta meg a napvilágot Korfun, a görög és a dán királyi családba született. Még csecsemő volt, amikor a családját kiűzték Görögországból, ugyanis I. Konstantin görög királyt lemondatták a trónjáról, a Brit Királyi Haditengerészet segített, hogy kimenekítsék őket az országból. Gyerekkorában Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban végezte tanulmányait, 18 éves korában belépett a Brit Királyi Haditengerészetbe.

1939 júliusától kezdett levelezni a 13 éves Erzsébet hercegnővel, akivel 1934-ben találkozott először. Jóképű, életerős fiatal férfi volt, Erzsébetet is hamar levette a lábáról. A második világháború alatt a Földközi-tenger és a Csendes-óceán flottáin szolgált. A háború után VI. György engedélyt adott Fülöpnek Erzsébet feleségül vételére. Várniuk kellett egy évet az esküvővel, ugyanis az uralkodónőnek be kellett töltenie a 21. életévét. Fülöp 1947-ig görög és dán királyi herceg volt, de német vér is csörgedezett az ereiben, annak érdekében, hogy feleségül vehesse szerelmét, lemondott született címeiről, brit állampolgárrá vált, emellett felvette az anglikán vallást.

1947. november 20-án feleségül vette Erzsébetet, az esküvőt a Westminsteri apátságban tartották. Közvetlenül az esküvő előtt ő lett Edinburgh hercege, Merioneth grófja és Greenwich bárója. Fülöp elhagyta az aktív katonai szolgálatot, amikor Erzsébet 1952-ben királynő lett. 1957-ben hivatalosan is brit herceg lett.

Tavaly ünnepelték 73. házassági évfordulójukat / Fotó: Northfoto

Fülöpnek és Erzsébetnek négy gyermeke született: Károly herceg, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd herceg.

Fülöp lelkes sportrajongó volt, segített kidolgozni a fogathajtó események szabályait. Több mint 780 szervezetnek volt a tagja, védnöke vagy az elnöke.

Fülöp 2017 őszén, 96 évesen vonult vissza hivatalosan a közszerepléstől. Évtizedeken át szolgálta a királyi családot, állt uralkodó felesége mellett támaszként. A brit történelem leghosszabb ideig szolgáló királyi társa és a brit királyi család legidősebb férfi tagja volt. 1952 és 2017-es visszavonulása között 22 219 eseményen vett részt egyedül és 5496 beszédet tartott.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg a Buckingham-palotánál integetnek a tömegnek a koronázás után / Fotó: Northfoto

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏