Vannak növények, amikhez veszélyes hozzáérni, és megmutatjuk, hogyan lehet felismerni őket

Egyes növények első pillantásra vonzónak és ártalmatlannak tűnhetnek, de nem mindegyikhez szabad hozzányúlni. Néha a legszebb növények vagy legétvágygerjesztőbb gyümölcsök is lehetnek mérgezőek, vagy okozhatnak olyan bőrirritációt, ami akár több hónapig is eltart.

Az Xsense-nél fontosnak tartjuk, hogy vigyázzunk a saját és olvasóink egészségére, ezért összegyűjtöttünk néhány növényt, amikhez még véletlenül sem szabad hozzányúlni.

8. Kaukázusi medvetalp

A kaukázusi medvetalp általában 2-5 méter magasra nő, de bizonyos esetekben a 7 métert is elérheti. A liláspiros foltokkal tarkított vaskos szára és a levélnyéle üreges. Levelei 1-2 méter szélesek is lehetnek, termése 1cm hosszú, ovális alakú.

Ha a kaukázusi medvetalp levele olyan bőrrel érintkezik, ami aztán napfénynek van kitéve, akkor bőrpírhoz, hólyagokhoz és égési sérülésekhez vezethet. Ha a növényben található folyadék a szembe kerül akkor irritálhatja a nyálkahártyát, de akár a látószerv károsodásához is vezethet. A kaukázusi medvetalp könnyen összetéveszthető a vadmurokkal, mely nagyon hasonló, ám ártalmatlan növény. Ettől függetlenül legyünk nagyon óvatosak, ha ilyennek találkozunk.

7. Manszanilyafa

A manszanilyafa vöröses-szürke kérgű, zöldessárga virágú növény. Gyümölcsei általában zöldek vagy zöldessárgák, és nagyon hasonlítanak az almához. Az almával ellentétben azonban a növény minden része méreganyagokat tartalmaz, és ha a lé bőrrel érintkezik, allergiás bőrgyulladást, a szervezetbe kerülve pedig halálos fulladást okoz.

6. Mérges tölgy

A mérges tölgy egy olajos állagú, urushiol nevű anyagot tartalmaz, ami könnyen átkerül emberre és állatra egyaránt. Az anyaggal való érintkezés viszkető hólyagokat okoz. A mérges tölgy lefeleit könnyen összetéveszthetjük a fehér tölgy leveleivel, különbséget maximum az jelent közöttük, hogy a fehér tölgy levelei egyenként, a mérges tölgy levelei pedig háromfelé ágazva nőnek.

5. Mérges szömörce

A mérges szömörcével való érintkezés olyan kiütést okozhat, ami napokig vagy akár hetekig nem múlik. Vöröses száráról és párosan növő leveleiről ismerhető fel.

Létezik nem mérges szömörce is, és így tudod megkülönböztetni őket: a mérges szömörce bogyói zöld színűek, míg az ártalmatlan, közönséges szömörce vörös fürtöket növeszt.

4. Cnidoscolus stimulosus

A cnidoscolus stimulosus egyfajta csalán, és a vele való érintkezés égető viszketést és bizsergést okozhat. Ezt a növényt a barázdás leveleiről ismerhetjük fel, és a fehér virágairól, melyeken általában 5 szirom található. Ez a növény tavasszal és nyáron virágzik.

3. Dendrocnide moroides

A Dendrocnide moroides, közismertebb nevén Gympie gimpie egy Ausztráliában őshonos növény. Nagy, szív alakú leveleiről ismerhető fel. Leveleit, ágait és lombját apró szőr borítja. Ha az ember hozzáér, azonnal égető érzést érez, ami több napig vagy akár hónapig is eltarthat.

2. Nagy csalán

A nagy csalán leveleit és szárát apró szőrszálak borítják, melyek érintéskor irritáló anyagot szabadítanak fel, amik végsősoron fájdalmas bizsergést okoznak. Levelei puhák és zöldek, virágai aprók, barnás-zöldes színűek.

1. Mérges borostyán

A mérges borostyán levelei, szára és gyökere olyan olajos nedvet bocsát ki magából, ami súlyos bőrpírt és gyulladást okoz a bőrön. A mérgező borostyánt könnyű összetéveszteni a kúszónövényekkel, és nagyon trükkös, mivel sokszor a szeder között nő. Legtöbbször épp ezért teljesen véletlenül érnek hozzá az emberek.


Bónusz: hogyan lehet megállapítani, hogy egy növény veszélyes-e az általános jellemzők alapján.

Bár nincs egyetemleges módszer annak megállapítására, hogy egy növény veszélyes-e vagy sem, mégis azért általánosságban elmondható, hogy van néhány közös jellemzőjük, melyek figyelése segíthet felismerni a potenciálisa veszélyes fajokat.

  • A veszélyes növények levelei általában fényesek.
  • Tejlevet vagy olajat választanak ki.
  • A növényen sárga vagy fehér bogyók találhatók.
  • A növény virága vagy levelei esernyő alakúak, illetve bizonyos esetekben maga a virág is egy esernyőre hasonlít.

Ne feledd, hogy ezek a jellemzők nem minden mérgező növényre igazak, ezért ha nem vagy biztos benne, hogy milyen növény van előtted, a legjobb, ha inkább elkerülöd a vele történő érintkezést.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏