10 filmes jelenet, amiről azt hinnéd, hogy számítógépes effektekkel készült, pedig nem

Még a javarészt számítógépes speciális effektusokkal készült filmekben is alkalmaznak néha olyan rafinált trükköket, melyekről a nézők azt hiszik, hogy bizonyára csak egy újabb speciális effekt, semmi más, pedig az adott jelenetet tényleg megalkották a készítők. Az ilyen jelenetek pedig minden tekintetben érdekesek és rendkívül látványosak is egyben.

Manapság az ilyen effektusokat valószínűleg inkább számtógép segítségével csinálnák, de a 90-es évek elején még nem volt elég fejlett ehhez a technika, ezért ilyen speciális szobrokkal hozták létre a rendkívül élethű jeleneteket.

1. Torzított T-1000 a „Terminátor 2. – Az ítélet napja” (1991) című filmben

Manapság az ilyen effektusokat valószínűleg inkább számtógép segítségével csinálnák, de a 90-es évek elején még nem volt elég fejlett ehhez a technika, ezért ilyen speciális szobrokkal hozták létre a rendkívül élethű jeleneteket.

2. Kávézójelenet az „Eredet” (2010) című filmben

Bár a gyümölcs és zöldség sátrak felrobbanását lelassították a filmhez, a készítő stáb ragaszkodott az élethűséghez, ezért egy sor minirobbanással hozták létre a jeleneteket, közvetlenül a nyílt utcán.

3. Erőltetett perspektíva a Gyűrűk ura című filmben

A nézők többsége talán azt hinné, hogy a szereplőket külön-külön veszik fel majd teszik össze egy képre, hogy ilyen látványos legyen közöttük a méretbeli különbség, pedig a filmkészítők valójában egy Forced Perspective (erőltetett perspektíva) nevű trükkhöz nyúltak, melynek lényege, hogy az egyik színész sokkal távolabb van a kamerától, mint azt a nézők gondolják, de a felvételen ebből semmi sem látható.

4. Ugyanez a technika az „Egy makulátlan elme örök ragyogása” című filmben

Van egy videó, melyben a film rendezője, Michel Gondry személyesen magyarázza el, hogyan forgatták ezt a jelenetet.

5. Levitáló teherautó a „Thor: Sötét világ” című filmben (2013)

Miért hoznának létre valamit speciális effektek segítségével, ha meg lehet csinálni egy igazi teherautó és egy hatalmas hidraulikus egység segítségével? A végeredmény ráadásul így sokkal realisztikusabb.

6. Szörnyek a „Ház az erdő mélyén” (2011) című filmben

A film különleges szörnyeinek többsége egyszerűen smink és jelmez segítségével született, még a különösen rémisztő Merman nevű szörny is.

7. Pöttyös ember a „The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag” című filmben

Még 2021-ben sem feltétlenül kell számítógépes effektusokhoz nyúlni azért, hogy a hollywoodi filmesek létrehozzanak egy ilyen látványos karaktert. A színészek arcát is el lehet torzítani egy kis smink és jelmez segítségével, ahogy arról David Dastmalchian is sokat mesélhetne.

8. Marge néni a Harry Potter és az azkabani fogolyban (2004)

Pam Ferris színésznőnek egy speciális kövér Marge Dursley jelmezt készítettek, melyet aztán kötelek segítségével emeltek a levegőbe, hogy lefilmezhessék az ikonikus repülő jeleneteket.

9. Igazi mókusok a Charlie és a csokigyárban (2005)

A film forgatásához 40 igazi, speciálisan kiképzett rágcsálót használtak, akik valóban diót törtek, majd közösen megtámadták a hősnőt. Ebben a videóban láthatjuk, hogy Julia Winter színésznőnek még egy speciális védőmaszkot is készítettek az arcára, hogy a mókusok ne kaparhassák össze.

10. Ripley kosárra dobása az Alien 4. – Feltámad a Halál (1997) című filmben

A hősnő háttal kosárra dobását eredetileg számítógéppel akarták megszerkeszteni, és a színésznőnek csak úgy kellett volna csinálnia, mintha eldobná a labdát, majd digitálisan tették volna rá a képre a játékszert, de Sigourney Weaver ragaszkodott az élethűséghez, ezért hetekig gyakorolt egy profi kosárlabda edzővel, hogy végül ne a kétezredik próbálkozásra, hanem a hatodikra (!) sikerüljön háttal bedobnia a labdát.

A háttérben álló Ron Perlman színész egyébként annyira nem számított rá, hogy sikerülni fog a dobás, hogy még el is mosolyodott a jelenet közben, amivel majdnem tönkretette az egész jelenetet, mivel a filmben egyébként egy barátságtalan és mogorva fickót alakít.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏