10 filmes jelmez, melyeknek kulcsfontosságú szerepük volt a karakterek megértésében

A filmekben nemcsak a történet vagy a háttér, hanem a szereplők, illetve azok személyi fejlődése is rendkívül fontos. A jelenetek figyelése közben nem csak azt kell néznünk, ami a szemünk előtt van, hanem az apró részleteket is, amiknek nagy jelentősége van a történet alakulásában. Figyelni kell a karakterek jelmezeit a cselekmények során, mivel utalásokat tehetnek a múltra vagy épp a jövőre. A jelmeztervezők mindig törekedtek arra, hogy egy adott karakterhez tökéletesen passzoljon a ruhája és valamilyen jelentéssel bírjon. Például hasonlítson elhunyt szülei ruhadarabjaira, vagy szimbolizálja honvágyát és még sorolhatnánk. A mai cikkünkben bemutatjuk, hogy az egyes jelmezeknek milyen kulcsfontosságú szerepe volt, illetve milyen érdekesség övezi őket.

1, Harry Potter és a halál ereklyéi: II. Rész

A jelmeztervezők 100%-ban odatették magukat azért, hogy teljesen levegyék a lábukról a legnagyobb Harry Potter rajongókat. Ha alaposan megnézed Harry és Neville ruháját az utolsó részben, mikor a Roxfortban vívják meg csatájukat a halálfalókkal és Voldemorttal, illetve megnézed az ötödik részben a Főnix rendjében szüleik régi képeit akkor láthatjátok, hogy nagyon-nagyon hasonló ruhába vannak öltözve. Micsoda tisztelgés őseik előtt, nem igaz?

2, Brooklyn

Eilis Lacey a filmben maga mögött hagyja szeretett országát, Írországot, hogy New Yorkban építsen karriert. A lánynak óriási honvágya van, amit a jelmeztervezők úgy próbáltak meg szemléltetni, hogy folyamatosan olyan öltözékbe öltöztették melyben Írország zászlajának színei jelentek meg. A film elején Eilis zöld ruhát visel, majd a történet előrehaladtával megjelennek ruhatárában a fehér és a narancs színek is.

3, Enola Holmes

Enola, Mycroft és Sherlock Holmes legfiatalabb testvére. A fiatal leányzó rengeteget küzd a viktoriánus korszak hagyományaival, főleg azokkal, melyek teljesen lekorlátozzák a női nemet. Lázadása leginkább öltözködésében jelenik meg. A film kezdetén lehet látni, ahogy egy nagy kék ruhában felül a kerékpárra és élvezi a “gondtalan” pillanatokat. Ez azért számított lázadásnak, mert akkoriban a 16 esztendős lányoknak kalapot, kesztyűt és fűzőt kellett viselniük. Enola persze nem tartotta be ezeket az illemszabályokat.

Amikor Londonba megy megpróbál beilleszkedni a társadalomba ezért társadalmi és korhű ruhákat visel. A film vége felé közeledve újra visszatér régi stílusához és inkább a kényelmesebb darabokat részesíti előnyben. A jelmeztervező szerint az utolsó ruha sziluettje megegyezik a film elején látható kék ruhával. Ez azt is jelenti, hogy Enola soha nem fogja feladni a harcot a nők elnyomása ellen.

4, Forrest Gump

A Forrest Gump című filmben a főszereplő életének minden mozzanatát figyelemmel kísérhetjük, melyek évtizedeken át tartanak. Ez idő alatt Forrest nagyon sokat változik, viszont egyvalamit nem tud maga mögött hagyni, ami nem más, mint érdekes öltözködése. Gump minden jelenet elején egy fehér-kék kockás inget visel, ami megmutatja személyiségének fejlődésének következő szakaszát. A film végén pedig láthatjuk, ahogy kisfia, pontosan ugyanolyan inget visel, mint édesapja az egész film alatt.

5, Bajos csajok

Lindsay Lohan a Bajos csajok című filmben Cady szerepében tündököl, aki Afrikából költözött oda az egyik amerikai városba. Mivel fiatal tinédzserként nincs tisztában az iskolai hierarchiával, sem azzal milyen szabályok vannak ezért úgy dönt csatlakozik a legnépszerűbb lánycsapathoz. A csapat női alfája Regina George vagyis Rachel McAdams. Ő az a fajta lány, aki nem rejti véka alá véleményét és kő keményen megmondja az arcodba mit is gondol rólad. Sőt, azt is megmondja, hogyan és mit kell viselned. Hogy még jobban megmutassa egoizmusát egy nagy “R” medált visel a nyakában.

Amikor Cady úgy dönt, hogy letaszítja Reginat a piedesztáljáról elkezdi másolni annak stílusát, kezdve a nagy “C” betűs medállal. Regina persze ebből semmit nem vesz észre, és fogalma sincs arról, mit is tervez vele szemben Cady.

6, Csillagpor

Septimus Stormhold hercege a király 7. fia. Neve latinul annyit tesz: hetedik. Ez a szám annyira összefolyt a karakterrel, hogy ruháin többször feltűnik a hetes szám, mint arab, mind római szám formájában.

7, Fekete párduc

Dora Milaje egy olyan kitalált csapat összefoglaló neve, akik egy kitalált nemet a wakandaiak védelmezői. Vezetőjük Okoye, akit a filmben többször is eltérő színű páncélban, kiegészítővel ábrázoltak. Okoye a király hű szolgája, akinek páncélja arany színben pompázik, míg a többi katonáé ezüst. De nemcsak egyenruhájukban lehet felfedezni a magasabb rangba való tartozást, hanem kiegészítőikben is. Egy rendezvényen például ő arany, míg a többiek ezüst ékszereket viselnek.

8, Juno

Juno a gimnazista lány egy “jól” sikerült éjszaka után teherbe esik, ám úgy dönt nem tartja meg a babát, hanem egy kedves kertvárosban élő párnak adja. A lány megismerkedik a leendő nevelőszülőkkel, majd egy idő után egyre közelebb kerül Markhoz, a leendő apához. A lány megtudja, hogy rengeteg közös vonásuk van például szereik a punk rockot és a horrorfilmeket. Az események előrehaladtával a jelmeztervezők azt próbálták szemléltetni, hogy milyen hatással van Juno Markra. Minden egyes találkozásuk után Mark ruhája egyre jobban hasonlít arra, amilyet Juno visel. A film végén pedig úgy viselkedik, mint egy tinédzser: szakít feleségével, hogy valóra váltsa elfeledett álmait.

9, Mamma Mia! Sose hagyjuk abba

Amikor Donna és a barátnői megjelennek a ballagás napján, akkor rendkívül érdekes, merész színvilágú és feltűnő ruhadarabokat viselnek. Az alkotók nem rejtették véka alá, hogy miből is készült a remek szett. Mikor az egyik jelenet épp Donna szobájában zajlik, akkor lehet felfedezni, hogy az ablaka mellett lógó függöny egy az egyben olyan mint a ruhájuk. Bizony, abból készült és ezzel a jelmeztervezők azt szerették volna szemléltetni, hogy a lányok mennyire kreatívak.

10, Ollókezű Edward

Johnny Depp remekül nézett ki Ollókezű Edwardként Tim Burton 1990-es filmjében. Viszont azt nagyon kevesen tudják, hogy Johnny ruhája Tim Burton legelső lakásának kanapéjából készült. A floridai forgatás rendkívül meleg időben történt, ezért a színész ruháját, rendszeresen hűteni kellett. Többször tartottak szünetet, hogy biztosra menjenek nincs semmi baja a színésznek.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏