10 haszontalan dolog a konyhában, amit már rég ki kellett volna dobnunk a szemétbe

Szinte nap mint nap jelennek meg új edények és konyhai eszközök a boltok polcain. A reklámokban persze azt tanácsolják, hogy lehetőség szerint mindegyikből szerezzünk be egyet, pedig korántsem biztos, hogy a gyakorlatban is nagy hasznukat vesszük, ahogy a mértéktelen felhalmozás sem vezet eredményre.

A Xsense.net-nél úgy döntöttünk, hogy végzünk egy kis ellenőrzést, és 10 olyan dolgot gyűjtöttünk össze a konyhából, amik nemcsak értelmetlenek, de néha még károsak is lehetnek.

1. Teflon edények

A tapadásmentes serpenyőkben történő főzés előnyei nyilvánvalóak: nem ég oda az étel, spórolhatunk az olajjal és gyerekjáték a tisztítása.

A sok pozitív tulajdonságot azonban elhomályosítják azok a tanulmányok, melyek kimutatták, hogy a teflonbevonatú serpenyőkben főzött ételekkel együtt mérgező vegyi anyagok kerülnek az emberi szervezetbe.

2. Túl sok fűszer

A fűszerek felhalmozása elsőre nem tűnik rossz ötletnek, és ez tényleg így is van, ha gyakran készítünk változatos ételeket. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a fűszerek eltarthatósága sem végtelen, előbb utóbb pedig kosz, maradék és szennyeződés telepszik le a belsejükben, így nem marad más választás, mint a kukába dobni őket. Célszerű kizárólag olyan fűszereket vásárolni és tartani (nagyobb mennyiségben), amiket néhány naponta, de maximum heti rendszerességgel használunk.

3. Szövet függönyök

A konyha nem az a hely, ahol az ablakokat gyönyörű és színes szövetfüggönyökkel kell dekorálni. Sokkal gyakrabban kell mosni őket, mint más függönyöket, mivel magukba szívják az ételek szagát, gyorsan koszolódnak és zsírfoltok jelennek meg rajtuk.

Léteznek persze praktikus alternatívák például redőnyök és sötétítők formájában, melyeket hetente egyszer is elég szappanos vízzel áttörölni.

4. Műanyag konyhai eszközök.

A műanyagból készült kanalak, spatulák és habverők általában a dizájnjukkal és az olcsóságukkal vonzzák a vásárlókat, de a használatuk azért erősen megkérdőjelezhető. A műanyag konyhai eszközökből ugyanis főzés közben káros anyagok szabadulhatnak fel, melyek aztán az ételekkel együtt bejutnak a szervezetünkbe.

5. Erős háztartási tisztítószerek

Egyes vegyszerek nemcsak nem kompatibilisek egymással, hanem veszélyesek is, ha például a tűzhely vagy az étkező környékén használjuk őket. Célszerű mindig külön dobozba elrejteni őket valahol a kamra vagy szekrény hátsó részében, lehetőleg minél magasabban, hogy a gyerekek és háziállatok se férhessenek hozzájuk.

6. Szilikon szivacstartó

A szivacstartók elsőre ideális megoldásnak tűnnek, hosszabb használat után azonban nyilvánvalóvá válik, hogy a szivacsokon felhalmozódott szennyeződés a tartóra is átkerül. Annak ellenére, hogy lyukak vannak az alján, a szennyeződés mégsem tűnik el magától, a bent maradt nedvesség miatt pedig idővel penész jelenik meg rajta. Szomorú tény ráadásul, hogy az ilyen koszos szivacstartókat hiába tesszük be egy jó alapos mosásra a mosogatógépbe, akkor sem fognak többé ugyanúgy ragyogni, mint amikor megvettük őket.

7. Grillserpenyő

A grillserpenyőket eredetileg a beltéri grillezés egyik alternatívájának szánták, a valóságban azonban maximum a grillcsíkok azok, amik élményben összehasonlíthatók a valódi grillezéssel, semmi más – ráadásul egy csomó fölösleges problémát okoz.

Maga az edény mérete meglehetősen terjedelmes, a benne lévő étel pedig ezért nem mindig melegszik egyenletesen. A főzési folyamat sem olyan kellemes, ugyanis túl sok füst keletkezik, az egyenetlen hőleadás miatt pedig a hús helyenként megég, míg máshol nyers marad. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen serpenyők mosása egy kínzással is felér.

8. Alufólia

Megszokhattuk már, hogy az alumínium fóliát ma már nemcsak az élelmiszerek tárolására, hanem azok elkészítésére is használják az emberek. A kutatások azonban azt mutatják, hogy ez mégsem olyan jó ötlet. Az ételek sütése közben ugyanis az alumínium bejuthat az ételbe, onnan pedig az emberi testbe, ami nagy mennyiségben roppant káros az egészségre.

9. Kerámia edények

Számos tanulmány kimutatta, hogy a kerámia edények konyhában történő használata rendkívül veszélyes lehet az egészségre. A különféle kerámiából készült tárgyak persze kiválóak lehetnek például dekorációnak vagy ékszerek tárolására, de jobb, ha az ételeket nem ilyen anyagból készült edényekben tálaljuk.

10. Szilikon sütőforma

A szilikon sütőformák nem nagyon különböznek a fémből készült társaiktól, azt leszámítva, hogy a bennük készült muffinok általában nedvesebbek és halványabbak lesznek. A tapasztalatok azt mutatják azonban, hogy a szilikon formákra tapadt zsíros lerakódásokat és apró élelmiszer-darabkákat nagyon nehéz eltávolítani. A hagyományos fémformák muffinpapírral kombinálva tehát jóval praktikusabbak.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏