10 hiba, amit sokan elkövetnek a konyhában anélkül, hogy tudnának róla

Saját magadat vagy a rendelkezésre álló élelmiszereket és konyhai eszközöket hibáztatod inkább, amikor nem úgy sikerül egy étel, ahogy szeretnéd? Az emberek többsége a magabiztosságukból fakadóan valószínűleg inkább az utóbbit választják, pedig gyakran a régi szokások, a kapkodás és a tévhitekben történő vak hit okozza, hogy az étel nem lesz olyan ízletes, mint szeretnénk.

Az Xsense-nél imádjuk a finom és étvágygerjesztő ételeket, de tudjuk, hogy bizonyos főzési szokásaink néha hátráltatnak az elkészítésükben. Épp ezért úgy döntöttünk, hogy utánajárunk és kijavítjuk a főzés közben elkövetett 10 leggyakoribb konyhai hibát.

1. A hús közvetlenül főzés előtti fűszerezése

Nagyon gyakori hiba, hogy az emberek kivesznek egy húst a fagyasztóból vagy a hűtőszekrényből, majd közvetlenül pár perccel azelőtt fűszerezik, hogy a sütőbe vagy tűzhelyre dobnák azokat. A profi szakácsok szerint a húst legalább 15-20 percig kell szobahőmérsékleten pihentetni a fűszerekkel, mielőtt elkészítjük, de vannak olyan séfek is, akik már egy nappal korábban befűszerezik a húsokat.

2. Minden ételt ugyanazzal a késsel vágni

Tévedés azt gondolni, hogy megkönnyíti a dolgunkat, ha egy kést használunk minden étel elkészítéséhez. A megfelelő kés használata ugyanis vágás közben egyszerűbbé, gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a folyamatot. A húsok darabolásához válassz nagy kést, a zöldségekhez, gyümölcsökhöz vagy csontozáshoz kis kést, a kenyérszeleteléshez pedig a recézett élű kések a legideálisabbak.

3. Rizs összekeverése

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a rizs főzése közben megkeverik a rizst azért, hogy lássák, elkészült-e már. Ez azonban egy fatális hiba, amivel eláztatják a rizst. Ennek oka, hogy a rizs megkeverése közben a rizsszemek összenyomódnak vagy eltörnek és keményítő szabadul fel belőlük, amitől végeredményként az egész csúnya és pépes állagú lesz.

Ahhoz, hogy a rizs mindig tökéletes maradjon a főzés közbeni keverés helyett arra kell koncentrálni, hogy mindig megfelelő mennyiségű vizet adjunk hozzá. Ez rizstípusoktól függően változhat, ezért érdemes követni a dobozon feltüntetett utasításokat.

4. Sütés után azonnal felvágott hús

A sütés előtt közvetlenül fűszerezett húsok mellett az egyik másik nagy hiba, amit gyakran elkövetnek az emberek, hogy a sütőből vagy tűzhelyről levéve azonnal felszeletelik a húsokat. Ez hatalmas hiba, hiszen a tűzhelyről levett húsban még olyan folyamatok mennek végbe, amik egyrészt segítenek, hogy belül is megsüljön, másrészt szaftosabbá válik tőle az egész.

5. Nem megfelelő olaj használata

Az olajok nem egyformák. Vannak olyanok, amelyek sütésre, mások pirításra, míg megint mások az extrém magas hőmérsékleten történő használatra készültek. A tiszta olaj világosabb színű, de nem kalóriadús, ezért ideális a magas hőmérsékleten történő sütéshez, valamint olyan mártásokhoz, mint a vinaigrette. Az extra szűz olívaolaj robosztusabb és bár sütéshez nem alkalmas, de szószokhoz kiváló.

A napraforgóolaj sokoldalú: ez a sütéshez és grillezéshez egyaránt megfelel. A szójabab olaj a szószok, sült krumplik és tészták elkészítéséhez a legideálisabb. A kukoricaolaj puhább húsok sütéséhez és grillezéshez, valamint sütemények és kenyerek elkészítéséhez ajánlott. A repceolaj omega 3 zsírsavat tartalmaz, ezért salátákhoz, illetve a zöldségek sütéséhez, grillezéséhez és fűszerezéséhez is kiváló.

6. Hideg edénybe vagy serpenyőbe dobott hozzávalók

Egy másik nagyon gyakori hiba, hogy az emberek a hideg serpenyőbe vagy edényekbe dobják a hozzávalókat. Ezzel azonban az ételek még több zsírt szívnak magukba, így a legideálisabb, ha először felmelegítjük a serpenyőt, hozzáadjuk a zsírt, és miközben az melegszik, elkezdjük hozzáadni a hozzávalókat. Persze vannak kivételek, mint például a szalonna elkészítése.

7. Elkészítés közben nem megkóstolt étel

Nincs azzal semmi baj, ha főzés közben megkóstoljuk az ételt, már persze, ha betartunk bizonyos higiéniai szabályokat. Sőt mi több, fontos is ellenőrizni, hogy megfelelő-e a fűszerezés, eléggé sós-e vagy hogy jó-e az állaga az ételnek, hiszen ilyenkor még könnyedén tudjuk változtatni azokat.

8. Tésztafőzéskor olaj vagy olívaolaj a vízbe

Még egy régi mítosz, amit ideje végre elfelejteni. A tésztavízbe öntött olaj ugyanis nem akadályozza meg, hogy a tészta odaragadjon az edényhez, vagy összetapadjon főzés után. Ez egészen egyszerűen azért van, mert az olaj nem keveredik össze a vízzel, hanem csak úszik a tetején.

9. Tészta víz kiöntése

Az emberek többsége általában azonnal a lefolyóba önti a tésztafőzéshez használt vizet, ami egy újabb nagy hiba. Ez a víz ugyanis nagyon értékes, és a segítségével még finomabbá lehet például tenni a szószokat. Ajánlatos tehát mindig összekeverni egy kis főzővizet a szósszal, amitől ízletesebbé és sűrűbbé válik a szósz.

10. Rossz irányban szeletelt hagyma

Neked is azonnal könnybe lábad a szemed, ahogy a hagymaszeletelésre gondolsz? Ez azért van, mert a rossz vágási iránnyal megsértjük a hagyma sejtjeit és még több folyadékot és savat szabadít fel, ami csípni kezdi a szemünk.

A probléma azonban, ha nem is megszüntethető, de jelentősen enyhíthető, ha nagyobb figyelmet fordítunk a hagyma rostjának irányára, és nem átvágjuk azokat, hanem annak mentén szeleteljük őket csíkokra. Ezt zsülien vágásnak hívjuk, és a segítségével sokkal kevesebb értékes folyadékot és savat veszítünk egyébként nemcsak a hagymából, hanem más zöldségekből is. Érdemes kipróbálni.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏