10 különleges orvosi eset, amit nehéz elhinni

Az emberi test egy nagy rejtély. Bár számtalan tanulmányt végeztek már az anatómiánk megértése végett, ennek ellenére a testünk még mindig képes lenyűgöző dolgokat produkálni. Mai listánk főhősei élő példák erre.

10. A halál csókja

2016-ban egy alig 17 éves srác meghalt Mexikóvárosban, miután a barátnője kiszívta a nyakát. Az orvosok szerint a heves csók vérrögöt okozott, ami végül a srác agyába vándorolt és agyvérzést kapott.

9. Álterhesség

1809-ben a 45 éves Jane Todd Crawfordot két orvos is rosszul diagnosztizálta: ikerterhességet állapítottak meg a nőnél. Egy harmadik orvos, Dr. Ephraim McDowell azonban egészen más diagnózist adott: petefészek daganatot állapított meg a nőnél. Az orvos később egy kísérleti műtéttel távolította el a körülbelül 10 kg súlyú daganatot, és mivel korábban nem volt még hasonló műtét, ezért ez volt a világ első petefészek-eltávolítása. A nőnek szerencsére sikerült felépülnie és 78 évet élt.

8. Szójaszósz kóma

Egy 19 éves virginiai fiú fogadásból úgy döntött, hogy megiszik egy liter szójaszószt. A “bravúros” mutatvány után a fiút görcsök kezdték gyötörni és habzani kezdett a szája. A helyi kórházba szállították, ahol úgy döntöttek, hogy mesterséges kómába rakják. Az orvosok ellenőrizték a srác nátriumszintjét, és ez volt a legmagasabb érték, amit valaha felnőtt embernél mértek. A fiatalember végül tartós idegrendszeri probléma nélkül úszta meg a mérgezést.

7. A mérgező hölgy

Gloria Ramirezt 1994. február 19-én vitték kórházba, a testén olajos anyag volt, és erős fokhagyma szag áramlott belőle. Amikor az orvosok vért vettek a nőtől, furcsa szagot éreztek. Ezután a személyzet tagjai annyira rosszul lettek, hogy ki kellett üríteni az épületet. A 23 fős személyzetből 5-en kórházba is kerültek. Gloria nem élte túl a procedúrát, és bár a halálának hivatalos oka “veseelégtelenség” volt, ez nem magyarázza a furcsa tüneteit és a kórházi személyzet hirtelen megbetegedését. Az orvostudomány történelmébe csak “mérgező hölgy” néven került be.

6. Genetikai hiba

2013-ban egy 66 éves kínai férfi szörnyű hasi fájdalommal fordult orvoshoz. Alapos vizsgálat után kiderült, hogy a 1,5 méter magas, szakállas és hímtaggal rendelkező férfi valójában nő, legalábbis genetikailag. A fájdalom pedig, amit érzett, az egy nagy, jóindulatú petefészekciszta miatt volt.

5. Hangok a fejemben

1984-ben egy nő Angliában azt állította, hogy hangokat hall, amik azt mondták neki, hogy agydaganata van. A nőt hallucinációs pszichózissal kezelték, de továbbra is hallott hangokat, amik azt mondogatták neki, hogy agyvizsgálatra van szüksége. Sőt, a hangok még arról is beszámoltak, hogy pontosan hol van a daganat. A vizsgálat után az orvosok tényleg daganatot találtak a nő fejében, ráadásul pontosan ott, ahol a hangok mondták.

4. Egypetéjű ikrek

2003-ban Holly Marie Adams szexuális kapcsolatba került az egypetéjű ikerpárral, Raymon és Richard Millerrel, ugyanazon a napon, de különböző időpontokban. Kiderült, hogy Holly teherbe esett, és azt állította, hogy Raymond az apa, de ő ezt tagadta. Később apasági tesztet végeztek, ami 99,9%-os pontossággal mindkét srácnál pozitív eredményt mutatott. Dr. Bob Giles szakértő szerint nincs olyan teszt, ami képes lenne megmondani, hogy az egypetéjű ikrek közül melyik a valódi apuka. A bíróság végül úgy döntött, hogy Raymondnak kell tartásdíjat fizetnie a gyerek után.

3. Egy óriás története

1917-ben, amikor Adam Rainer 18 éves volt, magassága 1 méter 38 centiméter volt. De amikor 32 éves lett, daganatot diagnosztizáltak nála az agyalapi mirigyben. Ekkor gyorsan növekedni kezdett, és ennek eredményeként a magassága 2 méter 18 centiméterre nőtt. Az orvosok megpróbálták eltávolítani a daganatot, de nem jártak sikerrel. Amikor 1950-ben, 51 évesen meghalt, 2,34 méter magas volt.

2. Túlélő

1754-ben Ewan Macdonaldot halálra ítélték Newcastle-ben. Miután felakasztották, az orvosokat boncolásra kötelezték. Mindenki meglepetésére, amikor a sebész metszést ejtett a testén, Yuen felült, és kegyelemért kezdett könyörögni. Hiába a páratlan bravúr, az ítéletet később ismét végrehajtották, és azt már tényleg nem élte túl.

1. Az emberi sörfőzde

Egy férfit “halál részeg” állapotban szállítottak be az ügyeletre, noha egyetlen csepp alkoholt sem ivott. Az orvosok felfedezték, hogy a 61 éves férfi valahogy “sört főz” a beleiben. Élesztőt találtak a szervezetében, így amikor keményítőben gazdag ételeket fogyasztott, az élesztő a cukrot etanollá erjesztette, ezáltal egy élő sörfőzde lett belőle.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏