10 Magyar szokás amit elhagytam, amikor az usába költöztem

Egy magyar lány 17 évesen költözött ki Amerikába, a mai napig nem hord papucsot a házban. És felhoz még 9 szokást, amit elfelejtett.

szokasok

Kat Gal, egy magyar lány írta meg a Huffingtonposton, hogy mi az a 10 szokás, amit elhagyott, amikor az Egyesült Államokba költözött. „17 évesen költöztem ki az USA-ba, ahol 9 évig tanultam és dolgoztam. Aztán újabb bátor lépésre szántam el magam. Az elmúlt hat évben utaztam, bejártam a világot, mindig oda mentem, ahova a szívem húzott. Bár most már jó ideje nem az Államokban élek, Amerika nagy hatással volt a személyiségemre.” Hogy mi az a 10 magyar szokás, amit Kat elhagyott? Itt olvashatjátok:

1. Két- vagy háromfogásos ebéd
Magyarországon az ebéd a főétkezés. Általában 3 fogásos főtt ételt esznek: az első leves, a második a főétel és végül jöhet a desszert. Az USA-ban ez ellenkezőleg van, ott a vacsora a főétel. Az ebéd általában csak egy szendvics vagy saláta, gyakran azt is útközben eszik meg.

2. Papucs hordása a házban
Bár soha nem szerette, Kat is, mint általában a magyarok, ha hazaért, a cipőjét papucsra váltotta. A nagypapája mindig kiakadt, ha nem viselt papucsot, ezért is örült, hogy feladhatta ezt a szokást, amikor elköltözött Magyarországról. Kat felhívja a külföldiek figyelmét, hogyha meglátogatnak egy magyart, vagy elmennek egy jóga vagy tánc órára vagy bárhova máshova, ahol le kell venniük a cipőiket, akkor készüljenek fel rá, hogy felajánlanak nekik egy papucsot. És kötelező felvenniük.

3. Helyjegy a mozikban
Magyarországon a mozijegyek egy konkrét ülőhelyre szólnak. A népszerű filmekre az emberek általában korán érkeznek, vagy előre megvásárolják a jegyüket, hogy biztosan jó helyük legyen. Amerikában csak a moziban kell eldönteni, ki hova ül le. Ha a terem nincs tele, akkor néhány ülést mindig kihagynak egymás között az emberek. Magyarországon ezzel ellentétben gyakran vadidegen párok ülnek egymás mellett, pedig bőven van még szabad hely.

4. „Hello”-val elköszönni
A „hello” magyar megfelelője a „szia” (az angolban van egy hasonló kiejtésű kifejezés: „see ya”, ez körülbelül annyit jelent: majd látlak), de a „hello”-t is gyakran használják a magyarok. A „hello”-t és a „szia”-t használják találkozáskor és elköszönéskor is. Össze akarsz zavarni egy angolul beszélőt? Kezdd a beszélgetést „Sziá”-val és zárd „hello”-val.

5. Kiöltözni a szupermarketbe
Felejtsd el a sminket. Az Egyesült Államokban teljesen normális, hogy az emberek az edzőruhájukban vagy akár a pizsamájukban menjenek le a sarki zöldségeshez. Mi az hogy, még akár az iskolába is elmennek a pizsama nadrágjukban. Magyarországon Kat sem sétált be soha a boltba a futó nadrágjában, az USA-ban azonban már nem tartja ezt cikinek.

6. A Jézuska hozza a karácsonyi ajándékot
A magyarok december 24-én díszítik fel a karácsonyfát. Szenteste ajándékoznak és a magyar hagyományok szerint a Jézuska vagy az angyalkák hozzák az ajándékokat. A Mikulás nem része a magyar karácsonynak, ő december 6-án tesz édességet a gyerekek bakancsaiba. Amerikában ez teljesen máshogy van: már december elején feldíszítik a karácsonyfát és a Mikulás hozza az ajándékokat, de csak karácsony első napján, december 25-én.

7. Névnapot ünnepelni
A magyarok nemcsak a születésnapot, hanem a névnapot is ünneplik. A naptárakban a hagyományok szerint minden egyes napra jut egy-két keresztnév, ezeken a napokon ünnepelnek, igaz nem csapnak akkora bulit, mint a születésnapokon. Nincsenek gyertyák és nem számolják az éveket. Mivel az USA-ban nem ünnepelik a névnapot, Kat is lemondott erről.

8. Személyigazolvány nélkül bulizni
Magyarországon 18 éves kor után lehet törvényesen alkoholt inni, de a legtöbb helyen nem foglalkoznak ezzel. Kat szerint bár a szabályok szigorúbbak lettek és lehet, hogy elkérik a személyid a boltban, ha túl fiatalnak tűnsz, egy kocsmában soha nem fogják elkérni a személyid.

9. Elbújni Húsvét Hétfőn
Kat röviden elmagyarázza, hogy mi is az a locsolkodás: a hagyományok szerint Húsvét hétfőn a fiúk meglátogatják a lányokat, elszavalnak egy rövid verset, megkérdezik, hogy szabad-e locsolni, és egy kis vízzel meglocsolják a lányokat. A lányok cserébe festett tojást adnak a fiúknak. Manapság azonban a fiúk olcsó parfümökkel fújják be a lányok haját, a lányok pedig csoki tojással és néha pénzzel „fizetnek” a
locsolásért. A büdös parfümök elől pedig egyre több lány próbál elmenekülni.

10. Nem megkérdezni mindenkitől: Hogy vagy?
Magyarországon nem szokás csak úgy szóba elegyedni bárkivel. A pénztárostól senki nem kérdezi meg kedvességből, hogy van. A magyarok csak akkor kérdezik meg, hogy vagy, ha tényleg érdekli őket a válasz. Amerikában a „Hogy vagy” egy rutin, amit elvárnak, de igazából nincs mögötte mélyebb tartalom. Nem is illik annál hosszabban válaszolni, hogy „Köszi, jól. És te?”.

Tetszik amit olvasol?

Vagy úgy gondolod erről másnak is tudnia kell? Oszd meg ismerőseiddel is, hiszen nekik is tetszhet ez a bejegyzés! Vagy lehet épp pont ezt keresik?