10 nagyon ritka (és gyönyörű) testi rendellenesség. A harmadikra nincsenek szavak

Nem vagyunk egyformák, testünk rengeteg érdekességet produkálhat. Vannak gyakoribb és ritkább “rendellenességek” (például a zöld szem is egy genetikai mutáció), azonban egy biztos: ezektől vagyunk különlegesek. Testi adottságainknak köszönhetően mindegyikünk egyedi és megismételhetetlen. Most összegyűjtöttünk tíz olyan furcsa elváltozást, amelyek annyira lenyűgözőek, mint amennyire ritkák, legyen szó külső és belső “képességekről” egyaránt.

A megmaradt ín
Néhány embernek elcsökevényesedve megtalálható a karjában az az izom, amely segítségével az őseink ügyesen tudtak fára mászni.
Az az ín, amely bal oldalon megtalálható, a jobb oldali karon viszont nem, tudományosan a palmaris longus nevet viseli. Manapság már nincs szerepe, de a mai napig megtalálható az emberek elég nagy részében. Manapság csak a műtétek során, ínpótlásoknál szokták felhasználni.

Tetrakromácia
Az emberiség nagy részének szemében háromféle csap (színlátásért felelős receptor) található. A tetrakromán emberek szemében viszont van egy negyedik csap is, amely az ultraibolya fényt is látja, amelynek köszönhetően több mint százmillió színt látnak, szemben az átlagos emberekkel, akik csupán egymillió színt tudnak megkülönböztetni egymástól.

A legritkább: az arany vér
Az 1961-ben felfedezett ‘arany vér’ nem a színe miatt kapta a nevét: Az extrém ritka Rh-nullás vércsoportba tartozó emberek bárkinek adhatnak vért. Igen ritka, nagyjából tíz ember él a Földön, aki ebbe a vércsoportba tartozik.

Egy genetikus hiány, amely távol tartja a szívbetegségeket.
Egy PCSK9 nevű enzim (teljes nevén szubtilizin/kexin proprotein-konvertáz enzim 9-es típusa) mindannyiunkban megtalálható, azonban az emberiség egy csekély hányadának szervezetében jóval kevesebb termelődik, emiatt ezeknek az embereknek sokkal kevesebb esélyük van arra, hogy szívbetegségben szenvedjenek. A gyógyszergyártó cégek ezt a jelenséget kihasználva szeretnének a szív- és érrendszeri betegségek ellen harcolni.

Heterokrómia
Ez az igen ritka mutáció azt eredményezi, hogy a két szem színe eltér egymástól. Legtöbb esetben örökletes, de betegség vagy sérülés eredményeképp is megjelenhet.

Léteznek emberek, akiknek törhetetlenek a csontjaik.
A csontok ásványianyag-tartalmáért felelős LRP5-ös gén tanulmányozásakor a tudósok számos mutációt találtak. A variáns egyik szélsősége a nagyon gyenge, törékeny csontozat. Ám létezik a másik véglet is: akadnak ugyanis olyan szerencsés emberek, akiknek csontjai hihetetlenül erősek, gyakorlatilag törhetetlenek, és még a bőrük is lassabban öregszik.

 
Lehetséges, hogy van egy extra bordád.
Ez a plusz borda a nyak környékén figyelhető meg, a méretük széles skálán változhat, a nagyobbak kényelmetlenséget és mozgásbeli problémákat okozhatnak.

Apró lyuk a fülön
Az európai emberek 0,1-0,9% -ának egy aprócska lyuk található a fülén. A latinul preauricular sinus névre hallgató lyuk a feltételezések szerint a kopoltyú ‘maradványa’, amely az evolúciós fejlődés során néhány embernél “ottmaradt”.

Vannak, akik beérik nagyon kevés alvással is
Nos, ez biztos nem én vagyok. Azok az emberek, akiknek szervezetében megtalálható a hangzatos p.Tyr362His nevű génvariáció, napi 5 óránál kevesebb alvással is beérik, anélkül, hogy fáradtak lennének. Salvador Dalí, Nikola Tesla és Margaret Thatcher is ilyen “mutáns” volt.

Distichiasis
Veszélyesnek hangzik, igaz? Nos, nem az. Aki ezzel a rendellenességgel születik, egy helyett két sor szempillával rendelkezik. Elizabeth Taylor is ezzel a genetikai furcsasággal született. Problémát nem okoz, azonban ha a szórakoztatóiparban vagy a divat világában dolgozol, biztos hogy kiemel a többiek közül.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏