10 rovarcsípés, amit mindenkinek fel kell ismernie

Bármennyire is próbálkozunk, néha egyszerűen elkerülhetetlen, hogy egyik vagy másik rovar megcsípjen bennünket. Ez a probléma pedig csak hatványozódik a nyári hónapokban. Nagy segítségünkre lehet azonban a rovarcsípések enyhítésében, ha tudjuk, hogy egyáltalán mi csípett meg minket pontosan. Ezt a csípés viszketéséből, égéséből, annak formájából vagy épp színéből deríthetjük ki. Számtalan különféle rovar létezik persze, ami megcsíphet minket, mi most mégis megpróbáltuk összegyűjteni a 10 leggyakoribbat ezek közül.

Az első és legfontosabb, hogy ne essünk pánikba! Ennek a Liked.hu-s rovarcsípés útmutatónak a segítségével pedig pontosan azonosíthatjuk, hogy milyen rovar csípett meg bennünket.

A lódarázs által megcsípett terület vörössé válik és nagyon bedagad. Még hólyagok is előfordulhatnak. Az áldozat égető fájdalmat érez, ami még elviselhetetlenebb, mint egy darázscsípés. A lódarázs mérge erőteljesebb, mivel maga a rovar is nagyobb méretű. A méreg hisztamint és acetilkolint tartalmaz.

Ha a megcsípett személy végtagjai kihűlnek, ajkai bekékülnek, vagy légzési problémák lépnek fel, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

1. Lódarázs

A lódarázs által megcsípett terület vörössé válik és nagyon bedagad. Még hólyagok is előfordulhatnak. Az áldozat égető fájdalmat érez, ami még elviselhetetlenebb, mint egy darázscsípés. A lódarázs mérge erőteljesebb, mivel maga a rovar is nagyobb méretű. A méreg hisztamint és acetilkolint tartalmaz.

Ha a megcsípett személy végtagjai kihűlnek, ajkai bekékülnek, vagy légzési problémák lépnek fel, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

2. Méh

Távolítsuk el a fullánkot, mely a méhcsípés egyik leggyakoribb ismertetőjele, az állat fullánkja ugyanis csípés közben kiszakad a testéből. A megcsípett bőr vörössé válik és bedagad. Az ember égető, éles fájdalmat érez ilyenkor, amit később erőteljes viszketés követ.

Ha nem vagyunk allergiásak, akkor nagyjából ebben ki is merül a méhcsípés okozta kellemetlenségek sora, ha azonban allergiásak vagyunk a méhcsípésre, akkor akár légzési problémák is jelentkezhetnek, amivel azonnal orvoshoz kell fordulni.

3. Darázs

A darázscsípés tünetei hasonlóak, mint a méhcsípésé. A megcsípett terület bepirosodik és beduzzad, az áldozat pedig először égető, szúró fájdalmat érez, amit később szörnyű viszketés vált fel. Előfordul, hogy a megcsípett terület vérezni kezd. A darazsak a méhekkel ellentétben többször is megcsíphetnek, ezért nem árt vigyázni velük, pláne, hogy a mérgük anafilaxiás sokkot okozhat.

4. Szúnyog

A szúnyogcsípések általában borsószem méretű duzzadt vörös foltok. Leggyakrabban a test nyitott, ruhával nem takart területein jelentkeznek. A szúnyogok a bőr legvékonyabb területeit veszik célba, ahol könnyedén eljuthatnak az erekhez. Vérszívás közben egyúttal a nyáluk is bejut a sebbe, ez okozza a duzzanatot és a viszkető érzést.

5. Kullancs

A testünk vörös foltokkal reagál a kullancscsípésekre. A kullancscsípést azonban legtöbbször mégis magáról az állatról lehet felismerni, a rovar ugyanis általában hosszú ideig az áldozaton marad, és az elfogyasztott vértől függően hatalmassá válhat.

A kullancscsípésben a legrosszabb nem is maga a csípés és a kellemetlen érzés, hanem hogy ezek a rovarok agyvelőgyulladással, Lyme-kórral, és sok más betegséggel fertőzhetik meg az embereket. Ha a rovar kiszedése után a vörös folt nem múlik el, esetleg tovább nő, akkor a lehető leggyorsabban orvosi segítségre lesz szükségünk.

6. Bolha

A bolhacsípések könnyen összetéveszthetők a szúnyogcsípésekkel és az allergiával, mivel a megharapott bőr bevörösödik és beduzzad. A bolhacsípések azonban még a szúnyogcsípésél is fájdalmasabbak, ráadásul sokkal jobban viszketnek.

A bolhák általában a lábainkat veszik célba, de alvó embernél például más végtagok is szóba jöhetnek. Egy rovar többször is képes megcsípni, ezt onnan vehetjük észre, hogy a vörös foltok közötti távolság 1-2 centiméteres. A bolhák a kullancsokhoz hasonlóan sok súlyos fertőzést terjesztenek.

7. Hangya

A legtöbb hangya nem jelent veszélyt az emberre, a vörös tűzhangya azonban sok kellemetlenséget okozhat. A megharapott bőrön például pustulák jelenhetnek meg, amik később hegekké válnak. A hangyák mérge toxinokat tartalmaz, ezért az erre allergiás embereknél anafilaxiás sokkot okozhat.

A legtöbb hangya csípése nagyon hasonlít a szúnyogcsípéshez, a megcsípett területen rózsaszín folt jelenik meg, ami aztán sokáig viszket. A csípés pillanatában az áldozat égető fájdalmat érez, mintha forró víz cseppent volna a bőrére.

8. Bögöly

A bögöly úgy néz ki, mint egy nagy és kövér légy. A legyekkel ellentétben azonban a böglyök csípése rendkívül fájdalmas, mivel vérszívók. Eleinte kis piros folt jelenik meg, ami nem nagyobb, mint 1 mm, de ez később beduzzad és viszketni kezd. A böglyök számtalan betegséget terjesztenek, mint például a tularémia és a lépfene, de általában az állatokat, például szarvasmarhákat támadnak meg, mintsem embereket.

9. Tetű

Ha szúnyogcsípéshez hasonló vörös pöttyökre leszünk figyelmesek a szőrrel/hajjal borított területeken, akkor az a tetűcsípés jele. Ha a háton, kézen, vagy hason találkozunk hasonlóval, akkor az inkább pókcsípésre utal. A tetvek olyan súlyos betegségeket terjesztenek, mint például a febris quintana vagy a tífusz.

10. Ágyi poloska

Első pillantásra az ágyi poloska csípése leginkább bolha- vagy szúnyogcsípésre, esetleg allergiás reakcióra emlékeztethet. A bőr bepirosodik, duzzad és viszketni kezd. Van azonban egy módja annak, hogy felismerjük az ágyi poloskák csípését: ezeknek a rovaroknak a csípése ugyanis nagyon közel vannak egymáshoz, és távolról nézve egy összefüggő utat mutatnak a bőrön. Az ágyi poloskák csípése fájdalmasabb, mint a szúnyogoké, és általában reggel vesszük csak észre őket, mivel ezek a rovarok éjszaka táplálkoznak.

Ha hasznosnak és érdekesnek találtad a cikket, ne felejtsd el megosztani a közeli barátaiddal és szeretteiddel, hogy ők is tudjanak ezekről!

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏