10 tipp, ami segíthet az extrém helyzetekben

Testünk leggyakoribb reakciója egy veszélyhelyzet esetén általában a menekülés. Ez egy olyan állapot, amikor az agyunk a pillanat tört része alatt felméri a veszélyt, és úgy állapítja meg, hogy mivel nem képes felvenni vele a harcot, ezért jobb, ha menekülőre fogja a dolgot. Akadnak azonban olyan veszélyes helyzetek, amiket nem lehet simán meneküléssel megoldani, és olyan is van, aminél a menekülés épp az egyik legrosszabb, amit tehetünk.

1. Mi a teendő, ha megcsíp egy medúza

Ha úgy érzed, hogy medúza csípett meg, az első és legfontosabb, hogy mihamarabb gyere ki a vízből. Ezután körülbelül 30 másodpercig öblögesd az adott területet ecettel, majd egy csipesz segítségével távolítsd el az esetlegesen ott maradt csápokat, és tedd forró vízbe az adott területet, vagy állj be a zuhany alá 20-45 percre.

Kisebb csípések esetén naponta mosd és tegyél hideg borogatást a sebre, súlyosabbak esetén azonban elkerülhetetlen, hogy orvoshoz menj vele.

2. Mit tegyünk, ha cápával találkozunk

Mindenekelőtt próbálj nyugodt maradni. Ne csinálj hirtelen mozdulatokat, és ne provokáld az állatot. Ha úgy látod, hogy a cápa támadásra készül, akkor tegyél meg mindent, hogy nagyobbnak tűnj.

Ha az elijesztés nem használ, és a cápa megtámad, próbáld megütni és megrúgni a lehető legérzékenyebb területein, például a kopoltyújánál. Soha ne fordíts neki hátat. Ha sikerült elijesztened, lassan ússz ki a partra anélkül, hogy hirtelen mozdulatokat végeznél.

3. Mit tegyünk, ha medvével találkozunk

Ha úgy érzed, hogy medve lehet a közelben, akkor kelts minél nagyobb hangzavart. Beszélj hangosan magadban, énekelj, vagy üss össze két követ. Ha már látod is az állatot, soha ne fordíts neki hátat és ne is nézz a szemébe. Hirtelen mozdulatok nélkül távolodj el a veszélyzónától.

Ha medve megtámad, és rád akarja vetni magát, feküdj le a földre és tegyél úgy, mintha meghaltál volna. Magzatpózban védekezve a két legérzékenyebb területedet, a fejedet és a hasadat is védheted. Maradj minél tovább mozdulatlan, egészen addig, amíg biztos nem vagy benne, hogy a medve már távol jár.

4. Mit tegyünk, ha el akarják lopni a kocsinkat

Ne kockáztasd fölöslegesen az életed, inkább csak add át a rablónak az autót. Legtöbb esetben a tolvajt kizárólag az autó érdekli, ezért nem forog veszélyben az életed. Ha gyerekek is vannak veled a kocsiban, akkor először mindig őket szállítsd ki a kocsiból, és csak után szállj ki te is. Ha a rabló azt követeli, hogy ülj át az anyósülésre, semmilyen körülmények között se maradj a kocsiban, és tegyél meg mindent azért, hogy kiszállj és elmenekülj a járműből.

5. Hogyan lehet kijutni egy zárt csomagtartóból?

Ha váratlanul egy autó csomagtartójában találod magad, ne ess kétségbe: többféle módon is ki lehet szabadulni belőle. Először is húzd meg a csomagtartó vészkioldó karját. Ha ez nem működik vagy nincs, akkor húzd meg a csomagtartó zárjának kioldó kábelét. Alternatív megoldásként kitörheted még továbbá a hátsólápákat, amivel felkeltheted más emberek figyelmét, vagy visszamászhatsz az autó utasterébe a hátsóüléseken keresztül. Ehhez csak annyi a dolgot, hogy a testedet kitámasztva, a lábaid segítségével nyomd előre az üléseket.

6. Mi a teendő fagyási sérülés esetén

Fagyási sérülés esetén az érintett terület először piros színűvé válik és fájni kezd, majd kifehéredik és megkeményedik. Ha ilyen sérülést szenvedsz, tekerd be a bőröd egy száraz ruhával, és véletlenül se kezdd el dörzsölni, ez ugyanis csak súlyosbítja a helyzetet. A száraz, tiszta ruha segít megvédeni a fagyott területet a külső hatásoktól.

Ezután menj olyan helyre, ahol tudsz vizet melegíteni. Nem kell túl forró: az ideális hőmérséklet 43°C. Lefagyott kéz esetén mindig először az egészséges kéz segítségével ellenőrizd a víz hőfokát, hogy elkerüld a sebesült végtag további sérüléseit. Ezt követően lassan engedd bele a vízbe a sérült testrészt, majd várj, amíg láthatóan meg nem változik a színe és újra érezni kezded vele a tapintást.

7. Hogyan maradjunk fent a vízen egy nadrág segítségével

Vedd le a nadrágod és kösd össze a két lábát. Ezután a derék részénél megfogva, hirtelen mozdulatokkal engedj bele levegőt, kicsit úgy, mintha egy műanyag zacskót próbálnál meg kinyitni. Ezután tedd a nadrágot a nyakadba és szorítsd össze a nadrág derekát a kezeddel, de egy öv vagy egy kis kézügyesség segítségével akár csomót is köthetsz rá.

8. Hogyan kell kötelet fonni műanyag zacskókból

A szükséges zacskók száma a kötél kívánt hosszúságától függ. Először is vágd félbe a zacskót hosszában, majd csinálj egy lyukat mindkét résznek az aljára. Vezesd át az egyik felet a másik lyukán, majd húzd vissza a saját fülébe és húzd meg jó erősen.

Ismételd meg ezt a lépést az újabb és újabb zacskók segítségével, míg kívánt hosszúságú szalagokat nem kapsz. A szalagokat ezután kezdd el kötéllé fonni. A kötél erősebbé tétele végett akaszd fel egy fogantyúra vagy horogra a zacskókat és úgy kezdd el fonni őket.

9. Mi a teendő, ha meghibásodik a fék a kocsiban

Ha észreveszed, hogy a fékek nem működnek, azonnal vedd le a lábad a gázról. Ha időd engedi, kapcsold be a vészvillogót, hogy így figyelmeztesd a többi sofőrt, majd próbálj meg minél nagyobb távolságot tartani tőlük. Fokozatosan válts egyre kisseb sebességbe, hogy így lassítsd az autó mozgását.

Behúzhatod a kéziféket, de csak nagyon óvatosan és készülj fel rá, hogy ez még nem biztos, hogy garantálja az autó megállását, ráadásul a kocsi nagy valószínűséggel irányíthatatlanná válik. Ha a kézifék segítségével sem sikerül biztonságosan megállni, akkor nem maradt más, mint kiszemelni valamilyen fizikai akadályt, aminek a segítségével lelassíthatod a gépjármű mozgását. Ez lehet például egy szalagkorlát: óvatosan menj neki az autóval, majd egyre jobban húzd rá a kormányt, míg le nem lassul és végül meg nem áll az autó.

10. Hogyan törjünk be egy bezárt ajtót

A legegyszerűbb, ha lábbal rúgod be. Ilyen esetben fontos, hogy a végtag ne teljesen nyújtva, hanem kissé hajlítva legyen a sérülések elkerülése végett. A rúgást nem a zár körüli területre kell irányítani, hanem mellé, az ajtó közepe felé. A rúgás erejének növelése végett fontos, hogy mindig stabil legyen a támaszkodóláb.

Bár első gondolkodásra jó ötletnek tűnhet a nekifutásból vállal betörés vagy a nekifutásból lábbal történő berúgás, ezek súlyos sérüléseket okozhatnak, ezért érdemes kerülni őket.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏