10 világhírű épület, ami teljesen másképp nézett volna ki a kezdeti tervek szerint

Minden nagyobb építési projekt terve számos alakításon megy át, míg végül eléri azt a végső állapotot, amit aztán megismer majd a nagyvilág. Így volt ez természetesen napjaink leghíresebb turistalátványosságnak számító épületeivel is, melyek rengeteg alakításon mentek keresztül a tervezőasztalon.

A Liked.hu-nál most összegyűjtöttünk néhány digitálisan létrehozott fotót, amik megmutatják, mennyire másképp néztek volna ki a világhírű épületek, ha valamelyik korábbi tervet fogadják el az építészek.

1. A Sydney-i Operaháznak három korábbi tervét is elvetették.

2. terv

3. terv

Felavatás dátuma: 1973.

2. Lincoln-emlékmű, Washington

Felavatás dátuma: 1922.

1912-ben az építész John Russel Pope először egy hatalmas, piramis formájú építmény tervét javasolta, ám ezen végül sokat változtatott, és inkább „görög irányba” mozdult el.

3. Harbour Bridge, Sydney

1. terv

2. terv

Felavatás dátuma: 1973.

4. Szabadság-szobor, New York

Felavatás dátuma: 1886.

Amerika leendő szimbóluma kezdetben egy muszlim nő volt, aki az újonnan megnyílt Szuezi-csatornát őrizte. A szobor tervét Frederic Auguste Bartholdi készítette, ám az egyiptomi hatóságok nem hagyták jóvá, ezért átalakította kicsit, hogy megállja a helyét egy másik projektjében. Ebből született végül az Egyesült Államoknak készített ajándék, amihez később Gustave Eiffel is csatlakozott.

5. Eiffel-torony, Párizs

Felavatás dátuma: 1889.

Tudtad, hogy egyáltalán nem Gustave Eiffel volt a torony tervezője? Az Eiffel-torony ma ismert formája Stéphane Sauvestre nevéhez fűződik, aki Eiffel segédje volt a projekt idején.

6. Tower Bridge, London

Felavatás dátuma: 1894.

7. Capitolium, Washington

2. terv 

Felavatás dátuma: 1793.

A washingtoni Capitolium nemcsak a tervek szerint nézett volna ki másképpen, hanem szó szerint másképp nézett ki, amikor felépítették. Az évek során azonban nagyon sok átalakításon esett át, míg végül elérte a ma is ismert megjelenést.

8. Rushmore-hegy, Dél-Dakota, USA

Felavatás dátuma: 1925.

Eleinte derékig akarták ábrázolni az elnököket, de a projektre szánt pénz elfogyott.

9. Golden Gate-híd, San Francisco

Felavatás dátuma: 1937.

10. Diadalív, Párizs

Felavatás dátuma: 1836.

A Diadalív valóban egy hatalmas elefánt is lehetett volna. Az ötlet XV. Lajos francia királytól származott, ám mivel uralkodása alatt nagyon üres volt a kincstár, ezért a projekt végül sosem valósult meg.

Amikor I. Napóleon tudomást szerzett XI. Lajos ötletéről, elismerte, hogy nem rossz, ezért fel akarta építeni a francia győzelmek tiszteletére, ám a tanácsadói végül őt is lebeszélték az elefántról.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏