10 virágzó ősi város, ami egyik napról a másikra süllyedt a tenger fenekére

Mi jut eszedbe a „víz alatti város” kifejezés hallatán? Fogadjunk, hogy Atlantisz! Ez nem is csoda persze, hiszen Atlantisz nevét mindenki ismeri, annak ellenére, hogy semmilyen bizonyíték sincs a létezésére. Akadnak azonban olyan vízalatti városok, amiknek ugyan kevésbé színes a történetük, ám mégis valóban léteztek egykoron, majd később a tenger fenekére süllyedtek.

A Liked.hu-nál most 10 ilyen titokzatos ősi várost gyűjtöttünk össze, melyek egyben remek példák is rá, hogy mennyire kiszolgáltatott az ember a természet erejével szemben.

Baiae egy ókori római tengerparti üdülőváros volt a modern Nápoly közelében. Első említése Titus Livius, római történetírótól származik, aki megemlíti, hogy Scipio, a nagy hadvezér nagyapja Baiaeban gyógyíttatta magát. A Római Köztársaság vége felé Baiae már benépesült, gazdag rómaiak nagyszabású villákat építettek a Pozzuoli-öböl partján és élvezték a nagyszerű éghajlatot és fürdőket.

1. Baiae

Baiae egy ókori római tengerparti üdülőváros volt a modern Nápoly közelében. Első említése Titus Livius, római történetírótól származik, aki megemlíti, hogy Scipio, a nagy hadvezér nagyapja Baiaeban gyógyíttatta magát. A Római Köztársaság vége felé Baiae már benépesült, gazdag rómaiak nagyszabású villákat építettek a Pozzuoli-öböl partján és élvezték a nagyszerű éghajlatot és fürdőket.

Egy nap azonban a fényűző pompának vége szakadt: a gyakori földrengések és tengermozgások miatt a Nápolyi-öböl jelentős része víz alá került, a város pedig ezután hanyatlani kezdett.

2. Olous

Olous egy település volt Kréta szigetén. Egykoron nagyjából tízezer ember élt itt. A város különlegessége abban rejlett, hogy homokra épült, míg ebben az időben általában kőalapra építették a városokat.

A városnak végül egy földrengés vetett véget, a búvárok pedig ma is messzi földről érkeznek ide, hogy megcsodálhassák a tenger fenekén fekvő ősi tárgyakat.

3. Shi Cheng

Shi Cheng körülbelül 1300 évvel ezelőtt létezett a mai modern Kína területén. A Ming és Qing dinasztiához köthető építészeti műemlékei révén vált híresé.

Shi Cheng 1959-ben süllyedt el, amikor a kínai kormány egy új vízi erőmű és gát megépítéséről döntött a területen, melynek következtében az ősi város víz alá került. A vidék elárasztásával jött létre a Qiandao mesterséges tó.

Hihetetlen, de az itt élő nagyjából 300 ezer embernek egyik napról a másikra kellett elhagyniuk az otthonukat.

A tó mélyén fekvő város azóta természetesen valóságos búvár-paradicsom lett, pláne, mivel rejtélyes módon a város fából épült szerkezetei nem indultak rothadásnak. A tudósok úgy vélik, hogy ennek oka az ideális hőmérsékleti viszonyokban keresendő.

4. Heracleion

Heracleion-t több évszázadon keresztül csak egy mitikus, kitalált helynek tartották, míg 1999-ben egy Franck Goddio nevű régész meg nem találta. A víz alatt tökéletes állapotban maradt szobrokra, és egyéb kincsekre bukkantak.

A tudósok úgy vélik, hogy a város egyszerűen a saját súlya miatt süllyedt el, valamikor a 3. század környékén.

5. Ravenser Odd

Ravenser Odd egy kikötőváros volt az angliai Yorkshire megye partjainál. Sok skandináv hajó kényszerből állt meg itt annak idején, hogy feltankoljon, mielőtt folytatja az utazást. A feljegyzések szerint egykor valóságos „kalózparadicsom” volt, ahol teljes autonómiában éltek az emberek.

Az 1356–57-es tél folyamán a viharok teljesen elárasztották a várost, aminek köszönhetően az ott lakó emberek egyszerűen tovább álltak. A helyi lakosok és kalózok igyekeztek mindent ellopni, amit lehetett, mielőtt elhagyták a környéket.

6. Kekova

Kekova nagyon népszerű és virágzó város volt a Bizánci Birodalom idején. Főként gazdag emberek éltek itt, élvezve a természet különleges kincseit.

Legalábbis addig, míg végül maga a természet nem mért halálos csapást a városra: a 2. század legerősebb földrengése miatt ugyanis a város megsüllyedt, majd teljesen elöntötte a víz.

7. Atlit Yam

Atlit Yam egy ősi, víz alá süllyedt kikötőváros Izrael partjainál. A szénvizsgálatok alapján a város nagyjából 8900 és 8300 évvel ezelőtt virágozhatott. A félelmetes viharoknak és az erős áradásoknak süllyedt köszönhetően süllyedt végül el.

1984-ben a régész, Ehud Galili fedezte fel a maradványait. A romok vizsgálata során kőből készült házakat, kandallókat és padlókat is találtak, sőt, még egy teljesen érintetlenül állól temetőt is. A sors iróniája, hogy semmit sem lehet felhozni a mélyről, mert a levegővel érintkezve azonnal tönkremennének.

8. Neapolis

A korábban csak legendának tartott tunéziai várost 2017-ben találták meg. A tudósok úgy vélik, hogy nagyjából 1700 évvel ezelőtt áraszthatta el a víz Neapolis, feltehetően egy hatalmas cunami következtében.

9. Khambhat

Az ősi víz alatti várost 2000-ben fedezték fel a Cambay-öböl tanulmányozása közben. A 8 km hosszú és 3,2 km széles település 37 méter mélyen feküdt a víz alatt.

A tudósok szerint a város legalább 9000 éves, és valószínűleg az utolsó jégkorszak során bekövetkező hirtelen vízszint emelkedés pusztította el.

10. Dunwich

Dunwich valamikor Anglia egyik legnagyobb városa volt. Sajnos a 13-14. század környékén a sosem látott viharok lépésről-lépésre tüntették el az egész várost, ami végül teljesen a tengerbe csúszott.

A helyi lakosok sokáig árkokat ásva próbálták védeni a városukat, ám végül bekövetkezett az elkerülhetetlen és a város a tenger fenekére süllyedt. A régészek még csak napjainkban kezdték el tanulmányozni a maradványokat.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏