11 hétköznapi dolog, aminek a célját általában nem ismerik az emberek

Számtalan dolog vesz bennünket körül a mindennapi életünkben, és ezek többségét teljesen megszokottnak tartjuk, noha sok esetben nem is igazán értjük, hogy mi a céljuk pontosan. Tudod például, hogy miért lyukasak a fánkok? Van ötleted, hogy mire szolgál a bekarikázott „R” betű a leghíresebb világmárkák logóiban?

1. Miért van lyuk a fánkokban?

Ez a nagyvárosokban elterjedt desszert valójában már több száz éves. Ma már a pékek bármilyen formában és méretben képesek elkészíteni, de nem volt ez mindig így. Kezdetben nehéz volt ugyanis elérni, hogy a fánkok közepe is jól átsüljön, ezért jobb híján a cukrászok elkezdtek lyukas édességeket készíteni, hogy elkerüljék a középen nyersen maradt tésztából fakadó problémákat.

2. Miért vannak kis pontok az autók szélvédőjén?

Ezek az apró pontok általában szimmetrikusan helyezkednek el a szélvédő szélei mentén. Kerámiafestékből készítik őket, és több funkciójuk is van. Egyrészt megvédik a szélvédőt tartó ragasztót a káros UV-sugárzástól, másrészt ezek a kis pontok kevésbé láthatóvá teszik a leggyakrabban a szélvédő széleinél felhalmozódó szennyeződéseket.

3. Mire használták a napszemüvegeket?

Napjainkban teljesen egyértelmű, hogy mire: pontosan arra, amit a neve is sugall. Nem feltétlenül volt ez azonban mindig így. Kevesen tudják, de már a 12. századi Kínában is használtak „napszemüvegeket”. Ekkoriban a kínai bírák között volt népszerű, akik így rejtették el az érzelmeiket a tanúk elől.

Egyébként a sarkvidéki népek között is népszerűek voltak a napszemüvegek, vagy azok elődjei, mivel meg kellett valamivel védeniük a szemüket a havon visszatükröződő vakító *javítva fénysugaraktól.

4. Margó a füzetekben.

Az ókorban a füzetek és könyvek folyamatos veszélynek voltak kitéve a patkányok, egerek és egyéb rágcsálók vagy rovarok miatt, akik imádták lerágni az oldalak szélét. Azért, hogy ez ne járhasson tartalomvesztéssel, az emberek elkezdtek margót hagyni kétoldalt, hogy a rágcsálók ne juthassanak hozzá a fontos információkhoz.

5. Miért vannak mélyedések a golflabdákon?

A golflabdák kezdetben teljesen simák voltak. Idővel azonban a sportág szerelmesei rájöttek, hogy jobb kopott labdával játszani. Ebből kifolyólag ugyanazokat a labdákat használták hosszú éveken keresztül, míg a golflabdák gyártói rá nem jöttek a játékosok igényeire, melynek okán mélyedésekkel teli labdákat kezdtek gyártani, amik így sokkal jobban repültek.

6. Övtartó a kabátok hátulján.

Sok mai kabát és pulóver hátulján még mindig ilyen övtartók találhatók. Az övtartók valójában néhány évszázaddal ezelőtt jelentek meg a katonai kabátokon. Akkoriban a katonai kabátokat egy méretben gyártották és olyan nagyok voltak, hogy sok esetben a katonáknak egy övvel kellett összefogniuk a derekukon.

Ezek a kabátok egyébként a méretükből fakadóan többfunkciósak voltak, az övet kiszedve belőlük ugyanis remek takaróként funkcionáltak éjszaka.

7. Miért van apró lyuk a lakatokon?

Általában amikor egy lakat elhasználódik és rozsdásodni kezd, egyszerűen újat vásárolunk. Kevesen tudják azonban, hogy épp ennek a megelőzésére találták ki ezeket az apró lyukakat, amikbe a befecskendezett kenőanyaggal jócskán megnövelhető a lakatok élettartama.

8. Miért vannak gyűrűk a fülhallgatók csatlakozóján?

Valószínűleg észrevettétek már, hogy a fülhallgatók csatlakozóján legalább 2, de jobb esetben 3 gyűrű található. Ezek nem a szépség kedvéért kerülnek oda, valójában minden ilyen gyűrű különválasztja a csatlakozó különböző részeit: az egyik rész a mikrofonért, a másik a földelésért, a harmadik a bal, a negyedik pedig a jobb hangszóróért felelős.

A 2 gyűrűs csatlakozó értelemszerűen csak 3 részre osztódik, így annak általában nem sztereó, csak mono hangzása van.

9. Miért hullámosak az érmék szélei?

Valószínűleg nem is gondolnád, hogy miért hozták létre először a barázdált szélű érméket. A 16. század elején kezdték el ezeket gyártani, amikor a csalók gyakran lecsiszolták az érmék széleit, hogy a maradékból aztán új érméket hozzanak létre. Az ilyen hamisítványok megakadályozása végett találták ki a barázdált szélű érméket, hogy azonnal észrevehető legyen, ha valaki megcsiszolta a szélüket. Az idők aztán teltek, de a hagyomány még ma is sok érme esetében megmaradt.

10. Mire szolgál a köröm kutikulája?

Ha kicsit is figyelsz a kezeidre, akkor biztosan te is láttad már ezeket a körömágynál található lenövéseket. Sokan mindent megtesznek azért, hogy megszabaduljanak tőlük, mert nem tartják esztétikusnak, ahogy ránőnek a körömre, pedig valójában fontos funkciót látnak el.

Ez a vékony, körömre nőtt bőrcsík védi meg ugyanis a körmöket a fertőzéstől. Ha ezt leszedjük, akkor egyenes utat nyitunk vele a körmünkhöz a gombáknak és baktériumoknak.

11. Mit jelent az ® szimbólum?

A világmárkák logóiban szinte kivétel nélkül találkozhatunk ezekkel a bekarikázott R betűkkel, melyek azt jelentik, hogy az adott védjegyet hivatalosan is bejegyezte az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala. Ez a hivatal nemcsak engedélyt ad a márkáknak arra, hogy a termékeiken feltüntessék az ® szimbólumot, de jogi úton is fellépnek bárki ellen, ha engedély nélkül használják ezeket a márkaneveket.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏