12 dolog, amihez az emberek szinte ingyen jutottak hozzá, de kiderült, hogy vagyonokat ér

Ha eddig azt hitted, hogy a bolhapiacon, a turkálókban és a régiségkereskedésekben kizárólag vacak dolgokat lehet vásárolni, akkor a mai cikkünk után alighanem megváltozik erről a véleményed. Akadnak ugyanis olyan kivételes esetek, amikor épp ezeknek a néhány dollárért vásárolt vackoknak köszönhetően válnak kőgazdaggá az emberek.

Az Xsense-nél most olyan embereket gyűjtöttünk össze, akik szinte ingyen jutottak hozzá valamihez, amiről nem sokkal később kiderült, hogy bizony vagyonokat ér.

12. Gyűrű gyémánttal és topázzal – 4 ezer dollár.

2011-ben Tea Jordan 20 dollárért vásárolt magának egy brossot meg néhány apróságot egy turkálóban. Nem sokkal később kiderült, hogy a gyűrű közepén egy 20 karátos topáz található, körülötte 27 apró gyémánttal. Ráadásul a topáz színe is valódi ritkaság – ilyet csak a császárok hordtak az Orosz Birodalom idején.

11. Picasso tányérja – 15 ezer dollár.

Még 1970-ben egy tányérgyűjtő nő vásárolta meg ezt a mókás tányért kevesebb, mint 10 dollárért, majd felakasztotta a konyhájában. Csak 2010-ben, amikor egy kiállításon hasonló darabbal találkozott jött rá, hogy ez Picasso egyik eredeti műve még 1955-ből. A tányér értékét 10-15 ezer dollárra becsülik és évről-évre nő.

10. John Constable festménye – 400 ezer dollár.

A 2000-es évek elején ezt a miniatűr képet 38 dollárért vásárolták meg, majd a hátulján talált aláírás miatt a tulajdonosa úgy döntött, hogy beviszi egy antikváriumba és leellenőrizteti. Kiderült, hogy ez a 19. századi tájképfestő, John Constable munkája, és körülbelül 400 ezer dollárt ér.

9. Edmore meteorit – 100 ezer dollár.

A michigani Edmore egyik lakója hosszú éveken át kitámasztóként használta ezt a 10 kilós vasdarabot, amit a farmján talált munka közben. A 80-as évek végén aztán megszabadult tőle, az újdonsült vevő pedig egy kis kutatás után rájött, hogy ez a rejtélyes fémdarab valójában egy 30-as években lezuhant meteorit. A nagyon gyorsan nagyon nagy népszerűségnek örvendő meteorit a hatodik legnagyobb, amit Michigan államban találtak, értékét körülbelül 100 ezer dollárra becsülik.

8. Navajo indián takaró – 1,5 millió dollár.

2007-ben egy amerikai nő egy régi takarót örökölt a nagymamájától, amit a családjából senki más sem akart elvenni. Teltek-múltak a hónapok, és a nő egyszer épp tévét nézett az otthonában, amikor látta, hogy az övéhez hasonló takarók akár félmillió dollárt is érhetnek. A nő ezután bevizsgáltatta a takarót, és kiderült, hogy az 1800-as években készíthették, az értéke pedig 1,5 millió dollár körül van.

7. Billy, a Kölyök lehetséges fotója – 5 millió dollár.

2015-ben egy férfi 2 dollárért vásárolta meg ezt a képet egy antikváriumban, és mint kiderült, a fotón valószínűleg épp a híres amerikai bűnöző, Billy, a Kölyök látható, amint krokettet játszik a bandatagokkal. Ez az 1878-as keltezésű fotó a második megerősített kép lehet Billyről, az értéke pedig körülbelül 5 millió dollár.

6. Cherokee indián táska – 145 ezer dollár.

2010-ben egy san diego-i nő hozta be ezt a szövet táskát egy antikváriumba. Állítása szerint a dédnagyapjától örökölte, aki egy cherokee indiántól kapta még 1846-ban. Mint kiderült, a táska 1820-ból származik, és 145.000 dollárt ér!

5. Jaeger LeCoultre karóra – 35 ezer dollár.

2015 -ben egy arizonai lakos meglátott egy régi, 5,99 dolláros órát egy turkálóban, amin a „LeCoultre Deep Sea Alarm” felirat volt látható. Mivel maga is műgyűjtő volt, ezért tudta, hogy egy ilyen óra jóval többet ér, mint 6 dollár. Megvette, és kiderült, hogy nem tévedett: az egyedülálló karóra 1959-ből származott, és a becsült értéke 35 ezer dollár volt.

4. Andy Warhol vázlata – 2 millió dollár.

Egy angliai üzletember több vázlatot is vásárolt 5 dollárért egy Las Vegas-i garázsvásáron. Az egyiken a 30-as évek népszerű énekesnője, Rudy Valley is szerepelt. A kép korábbi tulajdonosa szerint a vázlatok a nénikéjéé voltak, aki korábban Andy Warhol bébiszittere volt. Az angol üzletember eleinte nem is sejtette, hogy milyen nagy kincs akadt a kezébe, csak akkor állt össze a fejében az egész, amikor meglátta rajta Andy Warhol aláírását. A művész valószínűleg 10-11 éves korában készíthette ezt a rajzot, aminek az értékét 2 millió dollárra becsülik.

3. Gyémántgyűrű – 607 ezer dollár.

A londoni lakos, Debra Goddard 1986-ban 13 dollárért vásárolt „üveg” gyűrűt egy turkálóban. 33 évig biztos volt benne, hogy ez csak egy kamu ékszer, majd, amikor az anyagi problémái miatt el akarták venni tőle a házát, úgy döntött, hogy sok más egyéb holmija mellett, ezt is áruba bocsájtja. Ekkor derült ki, hogy a gyűrűt valójában egy 26,27 karátos gyémánt díszíti, amitől elmondása szerint majdnem rosszul lett az ékszerész. A nő végül egy aukción vált meg a gyűrűtől, ahol valaki 607.900 dollárt fizetett érte.

2. Renoir festménye – 50 ezer font

Ezt a festményt egy nő vásárolta meg egy bolhapiacon még 2009-ben, csak azért, mert megtetszett neki. A nő 7 dollárt fizetett érte, és évekig egy kukászsákban tárolta. Amikor kiderült, hogy nem tudja hova tenni, úgy döntött, hogy megszabadul tőle, ezért bevitt egy aukciós házba, ahol megerősítették, hogy ez egy eredeti Renoir festmény, amit a festő 1879-ben készíthetett. Sajnálatos módon az is kiderült, hogy a festményt 1951-ben lopták el egy múzeumból, így a nő végül semmit sem kapott érte, bár az értékét 100 ezer dollárra becsülik.

1. Giuseppe Pedrazzini hegedűje – 50 ezer dollár.

Egy texasi lakos bukkant rá erre a hegedűre egy szemétdomb szélén San Antonio-ban, majd elvitte egy régiségkereskedőhöz, hogy felbecsültesse az árát. Kiderült, hogy ez Giuseppe Pedrazzini 1922-es hegedűje, amit egy gyors restaurálás után aztán 50.000 dollárért adott el a szerencsés texasi férfi.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏