12 titkos dolog, amik végig az orrunk előtt voltak, de nem vettük őket észre

Minden nap sok ismerős dolgot használunk, és meggyőződésünk, hogy minden részletüket ismerve helyesen használjuk őket, de ez nem mindig van így. Néha még a legtöbbet használt dolgoknak is van egy olyan rejtett részlete vagy funkciója, amit egyikünk sem ismert.

1. Záró mechanizmus a farmerek cipzárján

Bizonyára észrevehetted már, hogy egyes cipzárok könnyedén lecsúsznak, míg mások erőlködés hatására is csak alig. Ez nem véletlen: a szögletes fülű cipzárokban ugyanis olyan záró mechanizmus található, ami csak a cipzár fülét felemelve, arra erőt kifejtve old ki.

2. Zseblámpa az okostelefonokon

Emlékszel még a Lumos Maxima varázslatra Harry Potterből? Kiderült, hogy a Google hangsegéd segítségével hasonló varázstrükkre lehetünk képesek, csak egyszerűen ki kell mondani ezt az igét, és a zseblámpa felkapcsol. Ha le szeretnénk kapcsolni a zseblámpát, csak annyit kell mondanunk, hogy “Nox”. Ezen a linken elolvashatjátok, mi szükséges ehhez a trükkhöz.

3. Kis zsebek a kabátokon

Valószínűleg észrevetted már, hogy néhány férfi zakónak két zsebe is van egymás fölött. Az egyik közelebb a combhoz, a másik pedig közvetlenül afölött. A felső kis zsebet „váltózsebnek” nevezik.

Az ilyen zakók Angliában jelentek meg először, amikor a lovaskocsival történő közlekedés népszerűvé vált az urak között. A férfiak így a kis zsebekben tudták tárolni a jegyeket és a váltópénzt, amiket praktikus módon, a zakó kigombolása nélkül tudtak elérni.

4. Fedél az eldobható poharakon.

Azon túl, hogy megakadályozzák az italok kiömlését, a műanyag fedeleknek van egy kevésbé ismert funkciójuk is: poháralátétként is szolgálnak. Ez praktikus tud lenni, ha szívószál nélkül isszuk az italt, máskülönben a folyadék az asztalra csurogna.

5. Alkoholos filc

Az alkoholos filcek valójában nem olyan időtállóak, mint amilyennek tűnnek, ezért ha véletlenül ilyen tollal írunk a táblára, akkor nem kell kétségbe esnünk: egyszerűen át kell írni a szöveget egy szövegkiemelő segítségével, a szövegkiemelőkben ugyanis egy olyan anyag található, mely feloldja az alkoholos filceket is, így ezután sokkal könnyebb lesz megtisztítani a táblát.

6. Só- és borsszóró

Előfordul, hogy a só vagy bors alig akar kijönni a tartályból, bárhogy is rázzuk őket. A közelmúltban az internetezők felfedeztek egy trükköt, amivel ilyen helyzetben is könnyen kinyerhető a tartalmuk: egyszerűen csak össze kell dörzsölni a tartók recés alját, így ha például a sószóró van alul, akkor a borsszóró alját a sószóró aljához dörzsölve intenzívebb sószórást idézhetünk elő.

7. Lyukak a borotvapengéken

A legelső borotvapengét Gillett gyártotta 1903-ban. Nagyon vékony, kétélű penge volt. Annak érdekében, hogy a penge jól illeszkedjen a borotvára, át kellett csavarni rajta egy csavart – ezért különböző réseket hoztak létre a közepén.

8. USB-portok a MacBook-okon

A modern MacBook-ok USB portjai ötletesebbek, mint amilyennek látszanak. A tervezők ugyanis úgy alakították ki őket, hogy mindegyik port közvetlenül a fölötte található billentyű sor végén helyezkedik el, így nem kell vakon tapogatózni ahhoz, hogy megtaláljuk, hol is  található pontosan a nyílás.

9. Mikrohullámú teljesítmény

Gyakran előfordul, hogy melegítés után annyira felforrósodik az étel a mikróban, hogy szinte lehetetlen enni. Ez azért van, mert a legtöbben maximális teljesítményen használják a készülékeket. Csökkentsük a mikrók teljesítményét és növeljük a felmelegedési időt – ettől az ételek ideális hőmérsékletűek lesznek.

10. Saláta a szendvicsekben

Tekerj egy salátalevelet a szendvicsedbe vagy hamburgeredbe tett összetevők köré, ezzel megakadályozhatod azt az idegesítő problémát, hogy amíg az egyik oldalon beleharapsz, addig a másik oldalon kipotyognak az összetevők.

11. Zenehallgatás közben lejátszott reklámok

Sokaknak ismerős valószínűleg az a bosszantó pillanat, amikor a kedvenc zeneszámok közben bejön néhány reklám, azt viszont jóval kevesebben tudják, hogy ezek a reklámok jelentősen csökkenthetőek, már ha iPhone készülékünk van.

Ehhez csak annyi a teendő, hogy

  1. Lépj a „Beállítások” → „Adatvédelem” menübe.
  2. A lista alján válaszd ki a „Hirdetés” részt.
  3. Aktiváld a „Limit tracking” opciót.

12. Piros foltok a tojásban

Sokan úgy gondolják, hogy a tojásban lévő vörös foltok a fejletlen embrió maradványai, erre azonban nagyon kicsi az esély, mivel kizárólag megtermékenyítetlen tojások kerülnek a boltok polcaira. A jelenséget sokkal inkább az okozza, hogy a tojások formálódása közben a sárgáját apró erek tartják és ezek a tojásrakáskor néha felrobbannak, ezáltal pedig vér kerül a tojásba. Így jönnek létre ezek a vörös foltok, amik egyébként teljesen ártalmatlanok, csak el kell távolítani őket főzés előtt.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏