12 történelmi jelentőségű dolog, ami az emberi hülyeség miatt semmisült meg

A bolygónk tele van csodálatos helyekkel és turistalátványosságokkal, melyek nagy részét azok a történelmi építmények és műtárgyak alkotják, amik betekintést engednek a rég elveszett civilizációk életébe. Külön csodálatra méltó, hogy némely ilyen tárgy több száz vagy ezer évet is túlélt, viszonyt annál lehangolóbb, hogy néhány tárgy az idő próbáját kiállva, végül az emberi hülyeségben lelte vesztét.

1. 2015-ben két turista megsemmisítette az olaszországi Cremona város szimbólumaként ismert 300 éves dupla Herkules szobrot, amikor felmásztak rá, hogy tökéletes szelfit készítsenek.

2. 2013-ban egy építőipari cég lerombolt egy 2300 éves maja piramist, hogy utakat foltozzanak vele a belize-i Nohmulban.

3. 2016-ban két tinédzser megrongált egy 5000 éves, síelő férfit ábrázoló barlangrajzot. Ez a rajz ihlette többek között az 1994-es lillehammeri téli olimpia szimbólumát, de 2016-ban megsemmisült, amikor a fiatalok úgy döntöttek, hogy bicskák segítségével mélyebbé teszik a norvégiai Tro-szigeten található történelmi kincset.

4. Francis Gastrell tiszteletes 1759-ben lebontotta William Shakespeare házát, hat évvel azután, hogy megvásárolta. A tiszteletesnek nem tetszett, hogy a turisták mindig a háza körül legyeskedtek. A városlakók később elüldözték emiatt a férfit.

5. 1941-ben, amikor a náci vezető, Adolf Hitler a Barbarossa hadművelet keretében hárommillió német katonát küldött a Szovjetunió megszállására, értékes műalkotásokat zsákmányoltak és semmisítettek meg a híres oroszországi Borostyánszobából.

6. 2015-ben az Iszlám Állam fegyveresei lerombolták a 2000 éve épült ősi Hatra romváros maradványait.

7. 2018-ban a 40 éves kamionsofőr, Jainer Jesus Flores Vigo a teherautójával belehajtott a 2000 éves perui Nazca-vonalakba, jelentős károkat okozva a történelmi jelentőségű területen.

8. 2001-ben iszlamista szélsőségesek robbanóanyagokkal semmisítettek meg egy 6. századi Buddha-szobrot a Bámiján-völgyben.

9. 2016-ban egy 24 éves férfi megsemmisítette I. Sebestyén portugál király 126 éves szobrát, mely a lisszaboni Rossio pályaudvaron állt. A férfi szelfizés miatt mászott fel a szoborra, ám az váratlanul összetört.

10. Az építőmunkások 1800 éves sírokat semmisítettek meg 2007-ben, miközben egy IKEA-központot építettek a kínai Nanking városában.

11. 2006-ban a NASA elismerte, hogy véletlenül letörölték az Apollo 11 holdraszállásáról készült eredeti felvételt, mert spórolási célból újra rávettek valamit az eredeti felvételt tartalmazó szalagra.
12. 2013-ban egy amerikai turista a Museo dell’Opera del Duomo múzeum szabályzatát megsértve felmászott egy 600 éves Szűz Mária szoborra és letörte az ujját az olaszországi Firenzében. A biztonsági őrök bár észrevették a szoborra mászó 55 éves férfit, nem tudtak időben megállítani.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏