12 váratlan meglepetés, ami a népszerű nyaraló országokba történő utazáskor várhat a turistákra

A nyár az utazás és a vakáció ideje. Természetesen minden ember arról álmodik, hogy a nyaralása tökéletes és felhőtlenül boldog lesz, de még a legjobban megszervezett utazás is tartogathat váratlan meglepetéseket. Ez alól pedig még a legnépszerűbb üdülőhelyek sem kivételek.

A Xsense-nél nagyon szeretünk utazni, ezért összeállítottunk egy listát a különböző országokban található kellemetlen buktatókról és veszélyekről, melyekre mindig figyelni kell, hogy a lehető legkényelmesebb legyen a nyaralás.

1. India: betiltott szelfizés és robogózás

Indiában a turistákat leginkább Goa állam vonzza a színes látnivalóival és hosszú strandjaival. A közelmúltban azonban a hatóságok 24 olyan területet is kijelöltek, ahol tilos a szelfizés ezen a részen, ugyanis a felelőtlen szelfizés okozta halálesetekben világszinten élen jár ez a terület.

A robogóbérlésnél szintén nagyon óvatosnak kell lenni, mert bár ugyan ez egy mindenki számára nyitott lehetőség, az indiai forgalom merőben eltér az európai forgalomtól, és ha nem vagyunk képesek ehhez alkalmazkodni, könnyen balesetet szenvedhetünk.

2. Franciaország: tiltakozások és sztrájkok

Franciaországban, különösen Párizsban fennáll annak a veszélye, hogy egy tiltakozás vagy sztrájk miatt megy tönkre a nyaralásunk. A hatóságok ilyenkor teljesen lezárják a környéket és ellehetetlenítik a városban a közlekedést, ami számtalan kellemetlenséget okozhat a turistáknak.

2018 decemberében például a tüntetések miatt még az Eiffel-tornyot is bezárták a nyilvánosság elől, illetve több múzeumot, köztük a Louvre-t, és az Orsay Múzeumot.

3. Egyesült Arab Emírségek: Alkohol és vallási tilalmak

Mielőtt az Egyesült Arab Emírségekbe látogatsz, érdemes megismerkedni az ottani viselkedés szabályaival. Fontos tudni, hogy egy muszlim országról van szó, annak sajátos törvényeivel és szabályaival.

A legfontosabb tény talán, hogy az alkohol szigorúan tilos az országban, a nyilvános helyen történő alkoholfogyasztásért pedig akár börtönbüntetés is járhat. Alkoholt csak az erre kijelölt helyeken szabad fogyasztani.

Az Emírségek egy iszlám ország, ezért ide látogatáskor fontos figyelni a helyi vallási szabályokra, különösen a ramadán hónapjában. A nők lehetőleg ne viseljenek túl lenge ruhát még a tengerparton sem, és a hatóságok azt tanácsolják, hogy ne fogadjanak el italokat az idegenektől, illetve ne hagyják felügyelet nélkül az italukat, mert a bűnözők veszélyes drogokat csempészhetnek bele.

4. Olaszország: vulkánkitörések

A turisták által rendkívül kedvelt Olaszországban számos vulkáni tevékenységgel találkozhatunk. Az égből hulló vulkáni hamu könnyedén tüzet okozhat, ezért evakuálás esetén ne próbáljunk meg szelfizni és katasztrófa-turistáskodni, hanem szigorúan kövessük a hatóságok utasítását.

5. Mexikó: Veszélyes strandok és belépési problémák

Az első veszély, ami a turistákra leselkedik Mexikóban az a strandok erős áramlata. Különösen óvatosnak kell lenni e a Zipolite Beach látogatásakor. Első pillantásra egy csendes, fehér homokos part, a helyiek azonban a holtak partvidékének nevezik.

A másik kevésbé veszélyes, ám nem kevésbé kellemetlen probléma, hogy a turistákat néha egyszerűen nem engedik be az országba. Mindig győződjünk meg róla, hogy minden dokumentum hiánytalanul megvan a mexikói utazáshoz, illetve különleges esetben a helyi hatóságok akár jövedelemigazolást is kérhetnek, ami ha nincs vagy nem megfelelő a mexikói tartózkodáshoz, akkor visszafordítják és hazaküldik a turistákat.

6. Csehország: Pénzváltó

Sok országban felhívják a turisták figyelmét a csehországi pénzváltók veszélyeire. Fontos, hogy mindig a lehető legrészletesebben nyomon kövessük a pénzváltás folyamatát, a valutaváltók ugyanis szeretnek apróbetűs részben nagy összegeket legombolni a turistákról.

7. Thaiföld: Fordított áramlat és mérgező kagylók

Thaiföldet a délkelet-ázsiai régió egyik legbiztonságosabb országának tartják, és mivel a turisták jelentős bevételt generálnak, ezért a hatóságok is nagyon vigyáznak az külföldi vendégekre. Fontos azonban, hogy mi is mindig kellő óvatossággal kezeljük az ottlétünket, és ne hagyjuk figyelmen kívül a strandterületeken látható zászlókat: ha piros zászlót látsz, tilos a vízbe menni. A fordított áramlatok ilyenkor komoly életveszélyt jelentenek.

Másodszor, a tenger mélyén veszélyes élőlényekkel találkozhatunk, olyanokkal is, melyeknek a puszta érintése is veszélyes. Thaiföldön például van egy olyan kúpkagyló (Conus geographus), aminek a mérge orvosi segítség nélkül kevesebb mint 1 óra alatt képes végezni egy egészséges felnőtt emberrel.

8. Egyiptom: Veszélyes búvárkodás

Az egyiptomi nyaralás szintén nagyon népszerű a turisták körében, sokan ide járnak búvárkodni. Ezzel azonban nagyon óvatosnak kell lenni. Elősör is, sose ússzunk ismeretlen helyeken és ne érjünk a korallzátonyokhoz, ezek szélei ugyanis rendkívül éles, ezért fennáll a veszélye, hogy súlyosan megsebesülünk. Másodszor, a Vörös-tengerben sok cápa, veszélyes muréna és mérgező hal él, amiktől jobb távol maradni.

9. Spanyolország: Túl sok turista

Évről-évre egyre több turista érkezik Barcelonába, és amikor a város lakói már egyszerűen nem tudják elviselni a turisták áradatát, tiltakozásul utcára vonulnak a tömeges turizmus ellen. Ilyenkor nem ritkák a turisták elleni erőszakos megmozdulások, és van, hogy a tüntetők a tengerpartra mennek tönkretenni az ott pihenő turisták nyugalmát.

Az ilyen aktivisták úgy vélik, hogy a turizmus többet árt, mint használ, a politika pedig nem az ő javukat szolgálja, ezért nem ritka, hogy erőszakos összecsapásokba mennek át a felbőszült városlakók tiltakozásai.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏