13 abszurd véletlen a történelemből, ami rengeteg kérdést hagy maga után

Megszokhattuk már, hogy a világunk telis-tele van furcsasággal, így ezen már meg sem tudunk különösebben lepődni. Akadnak azonban olyan dolgok a múltban, melyek józan ésszel gyakorlatilag teljesen felfoghatatlanok és ha egy kicsit jobban átgondoljuk őket, egyenesen hátborzongatóak. Ezek közül gyűjtöttünk most össze 13 rendkívül érdekes történetet, melyek kétségkívül több kérdést hagynak maguk után, mint választ…

1.  Tökéletes reinkarnáció?!Enzo Ferrari olasz versenyautó-tervező, és a Ferrari autógyár alapítója 1988-ban hunyt el. Körülbelül egy hónappal később született Mesut Özil, a német labdarúgó válogatott világhírű játékosa. A portréjukat elnézegetve, akár ikertestvérek is lehetnének, pedig nem így van. Egymás reinkarnációi lennének talán?
2.  Egy újabb bizonyíték az időutazásra?Nyilván nem, pedig Jennifer Lawrence és Zubaida Tharwat egyiptomi színésznő olyannyira hasonlít egymásra, hogy ezen sem lennénk meglepődve.
3.  A Titanic balesetének ,,megjósolása”.1898-ban, 14 évvel a Titanic elsüllyedése előtt Morgan Robertson megírta ,,A Titan végzete” című novellát, mely egy hatalmas – Titan névre keresztelt – óceánjáró hajó elsüllyedését dolgozza fel. Sokáig nem volt jelentősége a könyvnek, ám a Titanic 1912. április 15-i elsüllyedése után rendkívül felkapott lett, többen úgy gondolták, hogy az író valamilyen módon megjósolta a Titanic elsüllyedését. Ez nem is csoda persze, a fiktív novella írója ugyanis épp úgy írta le a történetet, ahogy az a valóságban is történt: a Titan szintén egy elsüllyeszthetetlennek vélt hajó volt, mely egy jéghegynek ütközött az Atlanti-óceánon. Ha ez nem lenne elég, az író még azt is megírta, hogy nem volt elegendő számú mentőcsónak és ez okozta a legnagyobb tragédiát. Kísérteties a hasonlóság.
4.  Szerencsétlen testvérek.1975 júliusában a 17 éves bermuda-szigeteki lakost, Erskine Lawrence Ebbin-t az út mellett motorozva ütötte el egy taxis. Egy évvel korábban, – szintén júliusban – Erskine testvérét – aki akkor szintén 17 éves volt – is megölték. Őt szintén az út mellett motorozva (ugyanazzal a motorral) ütötte el egy taxis. Ha ez nem lenne elég bizarr, ráadásul ugyanaz a taxis ütötte el mindkét fivért, aki ráadásul ugyanazt az utast is szállította éppen, mindkét balesetnél.

Források: skeptics, royalgazette, dailytelegraph
5.  A Hoover-gát tragédiája.Az első ember, aki meghalt a Hoover-gát építése közben az George Tierney munkás volt, aki 1922. december 20-án vesztette életét, munka közben. Az utolsó személy, aki meghalt a gát építése közben Patrick Tierney volt – George fia. Ő szintén december 20-án vesztette életét, csak épp 1935-ben.
6.  Egymásra „talált” autók.1895-ben az amerikai Ohio államban két autó karambolozott. Ennek még nem is igazán lenne hírértéke, csakhogy ebben az időben az autógyártás még csak ,,ébredezett”, éppen ezért Ohio államban (melynek területe 116 096 km², ami mellesleg nagyobb, mint Magyarország) ekkoriban még csak ez a két autó létezett. Bár ekkoriban még nem dokumentálták megfelelően az ilyesfajta baleseteket, nem kizárt, hogy ez volt a világtörténelem első autóbalesete.
7.  Tökéletesen egyező életpályák.Sok furcsaságról olvashattunk már a történelemben, ám a két amerikai elnök, Abraham Lincoln és John Kennedy egymással szinte teljesen megegyező életpályája az egyik legkülönlegesebb. A teljesség igénye nélkül, néhány tökéletes egyezés:

  • Mindkettőjüket fejbe lőtték egy pénteki napon, egy nagy amerikai ünnepség előtt. (Lincolnt húsvét előtt; Kennedyt pedig hálaadás előtt) Halálukkor mindketten feleségükkel és egy másik házaspárral voltak éppen.
  • Mindkettőjüknek négy gyereke volt.
  • Mindkettőjüknek volt egy barátja, akit Billy Grahamn-nak hívtak.
  • John Kennedy-nek volt egy titkárnője, akit Mrs. Lincoln-nak hívtak, Lincoln elnöknek pedig egy titkárja, akit John-nak hívtak.
  • Mindkettőjüket Johnson névre hallgató személyek követték a hatalmon (alelnökeik), akik ráadásul mindketten déliek voltak és egyaránt demokraták.

8.  Szomszédok, eltérő évszázadból.George Handel zeneszerző és Jimi Hendrix világhírű gitáros egyaránt a londoni Brook Street-ről kezdték pályafutásukat. Handel a 25, Hendrix pedig a 23-as szám alatt lakott. Egyetlen különbség, hogy két évszázad választotta el őket, ám a hasonlóság így is döbbenetes, hiszen szinte ugyanonnan indultak és mindketten nagy hatással voltak koruk zenei fejlődésére.
9.  Az első és utolsó katona.Az első világháborúban meghalt első és utolsó brit katona sírja egymástól 6 méterre, egymással szemben helyezkedik el. Ez a rendezés egyáltalán nem volt szándékos, teljesen véletlenül alakult így. Alighanem a sors iróniája.
10.  Pletykák Edgar Allan Poe időgépéről.Edgar Allan Poe ,,The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket” című könyvében négy matróz történetét követhetjük nyomon, akik úgy voltak képesek túlélni hajójuk elsüllyedését, hogy megették az egyik hajón dolgozó felszolgálót, Richard Parker-t. Po azt mondta, hogy a története egy valós és megtörtént eseményt dolgoz fel, ám ez nem volt igaz.

Egészen 46 évvel későbbig, amikor is tényleg történt egy hasonló szerencsétlenség, ahol szintén elsüllyedt egy hajó és a legénységnek meg kellett ennie egy felszolgálót, akit szintén Richard Parker-nek hívtak. Ez vezetett odáig, hogy az emberek szinte kész tényként kezelt pletykákat kezdtek el terjeszteni, miszerint Edgar Allan Poe-nak volt egy időgépe.
11.  Anthony Hopkins és a ritka könyv.Anthony Hopkins egy szerepre készülve döntött úgy, hogy megszerzi annak eredeti könyv-változatát, hogy jobban felkészülhessen a szerepére. Ez a könyv a George Feifer által írt ,,Lány a Petrovka utcából” volt. Hopkins több tucat könyvesboltot végigjárt, ám sehol sem találta a könyvet. Végső elkeseredésében épp hazafelé indult metróval, amikor az egyik ülésen hirtelen rábukkant a könyv egyik kikölcsönzött, gazdátlan példányára.

Amikor Hopkins később találkozott a könyv írójával, Feifer elmondta neki, hogy nincs több példány a könyvből, az egyik utolsó darabot pedig éppen az ő kölcsönözte ki, ugyanis a legjobb barátja megkérte őt, ám a metrón utazva véletlenül elhagyta azt.
12.  A Római Birodalom trükkös névválasztásaRómát i. e. 753-ban alapította Romulus és Remus, egy ikerpár, akiket valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk. Róma első királya épp ezért Romulus lett, amiben még nem is lenne semmi különös, ám a Nyugat-Római Birodalom utolsó uralkodóját szintén Romulusnak hívták, Romulus Augustulusnak. Így azért már mindjárt más fekvése van a dolognak, és egyúttal lenyűgöző az a kiszámíthatatlan véletlen, melynek eredményeképpen az ősi világ egyik legerősebb birodalmát két ugyanolyan névre hallgató uralkodó kezdte el és fejezte be.
13.  A mesefilm, ami megjósolta Donald Trump elnökké választását.Még 2000-ben került képernyőre a Simpson családnak azon – jövőben játszódó – epizódja, melyben Donald Trump lett az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Az egész csak azért furcsa, hiszen az üzletemberből lett politikusról senki sem gondolta akkoriban, hogy akár indulna is valaha egy elnökválasztáson, hát még azt, hogy meg is választják őt. Ha ez nem lenne elég, a sorozatban ráadásul éppen ugyanúgy látható Trump, ahogyan az bő 16 évvel később a valóságban is történt.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏