13 bizonyíték rá, hogy a thai kultúra annyira különbözik a miénktől, mint az ég és a föld

Más országok néha olyanok, mint az idegen bolygók: sosem tudhatod, mi vár itt rád. Egy szállodában történő rövid vakáció pedig nem biztos, hogy elég ahhoz, hogy felfedezzük a különféle országok kultúráját, és megtanuljuk az ott élő emberek szokásait.

1. A helyi nők a fehér bőrről álmodoznak, amíg mi a barnulásról.

A helyi nők úgy vélik, hogy a fehér bőrű hölgyek a férfiak ideáljai. Minél világosabb a bőr, annál jobb. Ezért a kozmetikai piacon rengeteg olyan termék található, ami fehéríti a bőrt.

Sok nő gyakorlatilag nem is napozik itt, a fürdőruhájuk pedig sokszor sokkolja a turistákat: bikini helyett ugyanis zárt ruhákat viselnek, és ebben úsznak.

2. Thaiföldön 3 típusú üdvözlet van, és még egy azoknak, akik nem tudnak az első háromból választani.

A thai wai üdvözlet valószínűleg az egyik első dolog, amit az országba érve látunk. Imához hasonlóan összetett kezek és meghajlás – ezt mindenki ismeri. Kevesen tudják azonban, hogy ennek 3 különböző fajtája létezik:

  • amikor a hüvelykujj megérinti az állat – így üdvözlik a barátaikat és a kollégáikat
  • amikor a hüvelykujj az orrot érinti – ez a köszönés az idős embereknek szól
  • amikor a hüvelykujj megérinti a homlokot – így fejezik ki a rendkívüli tiszteletüket például a király iránt.

Ha nem tudod, hogyan reagálj az ilyen mozdulatokra, a legjobb, ha egyszerűen összeteszed a kezed, és meghajolsz. A thai emberek azonban nagyon elnézőek a turistákkal, ők nem várják el ennek a gesztusnak a viszonzását, bőven elég számukra, ha egyszerűen udvarias mosolyt látnak az arcunkon.

3. A lábak asztalra vagy székre tevése itt valóságos sértés.

Keresztbe tenni a lábunkat úgy, hogy mások is lássák a talpunkat, itt nem szokás, ahogy a székekre vagy asztalra sem szabad tenni a lábunkat. Az ilyen dolgok itt sértő gesztusnak számítanak, mivel a lábakat a test legmocskosabb részének tekintik. Épp ezért van, hogy a helyiek hazaérve először mindig megmossák őket.

Természetesen a turistákkal megértőek ilyen téren is, de azért jobb tiszteletben tartani a helyi kultúrát.

4. A fej az emberi test legszentebb része.

Amíg a lábak a legmocskosabbak, addig a fej épp ezzel ellenkező – valóságos szentként tekintenek rá. Itt nem illik hozzányúlni valakinek a hajához még akkor sem, ha ez egy barátságos gesztus vagy vicc része. Hasonló a helyzet mások gyerekeivel. A helyiek valószínűleg nem fogják jó néven venni, ha megveregeted a hozzád szaladó gyerekek fejét.

5. A helyiek imádják az inhalátorokat.

Bármelyik üzletben vagy gyógyszertárban találhatunk ilyen orrba dughatós inhaláló betétekkel teli polcot, amik különböző aromákban kaphatók és a helyiek nagyon szeretik őket. Kedvencük a mentolos inhalátor.

A helyiek ezeket használják az élénkítésre, az orrfolyásra, de még például a fejfájástól történő megszabadulásra is. Egyszerűen az orrunkhoz kell dugni, és egy jó nagyot szippantani belőlük.

6. Sok csecsemő születéskor szokatlan második keresztnevet kap.

A thai kultúra szerint a gyermekek számára védelmet jelent, ha dupla keresztnevük van, a gonosz szellemek ugyanis így nem tudják a nevüket.

Az elmúlt években azonban kissé elszaladt velük a ló és egészen szokatlan második neveket kezdtek adni, melyeket főként angol szavak inspiráltak, mint például a Pepsi, a Benz, a pancake, a golf, a bank, vagy például a Wi-Fi.

7. Sok helyen nincs WC-papír, de valami más igen.

A legtöbb vécében bidé zuhanyt találunk, amit vécépapír helyett használnak. Nem árt azonban megjegyezni, hogy ha esetleg van is WC-papír, akkor sem szabad azt lehúzni a vécén, Görögországhoz hasonlóan ugyanis Thaiföldön is túl szűk és régi a szennyvízrendszer, ezért könnyen eltömődhet.

8. A WC-papírt itt sokszor másra használják.

A thaiföldi emberek nagyon praktikusak, ezért sokszor WC-papírt használnak szalvétaként. Egyébként bármi mást is képesek letörölni vele, például az asztal tetejét vagy a saját arcukat. A nyugati országokban használt papír törlőkendőket itt akkor használják, ha főzés közben fel kell szívni a felesleges olajat.

9. A rövid szoknyákat és ruhákat itt másképp hordják, mint mi.

A fiatal nők itt rövid nadrágot hordanak a rövid ruhák alatt. Az ok meglehetősen egyszerű: Thaiföld egy nagyon konzervatív ország, és itt nem szokás fehérneműben „sétálni”.

10. Az országnak komoly problémája van a szeméttel: egyszerűen az utcára dobálják a szemetet.

A thai emberek, amikor kibontanak egy csoki- vagy cukorkacsomagolást, egyszerűen a földre dobják a csomagolást, anélkül, hogy belegondolnának abba a ténybe, hogy ezzel szennyezik a környezetet. Takarítás közben egyszerűen a szomszéd útra vagy telekre söprik a szemetet, szóval a probléma nem szűnik meg: a szél és az állatok hamarosan úgyis visszahordják.

11. Mindenhol hatalmas különbségek vannak.

Sok turista megdöbbenve látja, hogy a városok utcáin a lányok általában idősebb férfiak társaságában vannak. Ez azonban itt egyáltalán nem szokatlan. Ennek oka főként, hogy az utóbbi időben sok nyugdíjas korú gazdag európai érkezett az országban lakhatási céllal, hogy aztán itt alapítsanak új családokat, maguk mellé fiatal feleséget választva.

A helyi nők többségének alapvető igényük, hogy a férfi gondoskodjon róluk és a családjukról, ezért előszeretettel választanak maguknak párt ebből az idősebb generációból.

12. Thaiföldön meglehetősen bizonytalan a vízszolgáltatás.

Az ország állandó vízhiánnyal küszköd a száraz évszakban, számos házban pedig egyáltalán nem alkalmas emberi fogyasztásra a csapvíz, mivel nem klórozzák azt.

Az országban gyakorlatilag nincs központi meleg víz-ellátás, ezért az emberek általában vízmelegítőket használnak. A konyhai mosogató csapjából is hideg víz folyik, ők azzal mosogatnak.

Mivel sok helyen tilos inni a csapból, így akkor is mindig legyünk nagyon óvatosak, ha például zöldséget vagy gyümölcsöt szeretnénk mosni a csap alatt, mivel ez is tilos.

13. Sok házban nincs konyha.

A thaiföldi házakból és lakásokból általában hiányoznak a klasszikus étteremben vett konyhák. Mivel a helyi ételek nagyon erőteljes illatúak, ezért nem szeretik őket otthon elkészíteni. Éppen ezért általában az utcán vásárolják az ételt, ahol nemcsak könnyebb, de sokszor egyébként olcsóbb is, mintha maguknak készítenék el.

Nyomós ok továbbá a konyha mellőzésére, hogy a helyi lakások nagyon kicsik, ezért ha akarnák se nagyon lenne helyük ilyesmire, bár a nagyobb lakásokban azért van egy kis tűzhely és kis hűtőszekrény az ilyen célokra.

Voltál már Thaiföldön? Számodra mi volt ott a legkülönlegesebb?

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏