13 dolog, amire a tested képes és neked eddig fogalmad sem volt róla!

Minden nap tanulunk valami újat testünkről! Olyan érdekességeket fogsz megismerni a testeddel kapcsolatban, amelyekről eddig valószínűleg nem tudtál. Most már tudjuk, hogy miért képesek az illatok visszahozni régi emlékeket, rájöttünk az átmulatott éjszaka utáni szédülés ellenszerére, és egyéb érdekességekre is fény derül. Csodálatos a testünk, nem igaz?

1. Ha félünk az injekciótól, mert az agyunk már előrevetíti a fájdalomérzetet, köhögjünk egyet, és könnyebben fog menni. A köhögéssel egyszerűen eltereljük agyunk figyelmét a vékony tűtől, amely felénk közelít.

2. Nagy hidegben rosszabbul látunk, ami azért van, hogy nagyobb legyen a túlélési esélyünk. Amikor a testünk kezd kihűlni, és beáll a hipotermia, akkor a szem vérerei összeszűkülnek, hogy kevesebb hőt veszítsen a szervezet, ami miatt egy ideig szinte megvakulunk.

3. A bal fülünk jobban érzékeli a hangerősséget, viszont amit a jobb fülünkbe mondanak, arra jobban odafigyelünk.

4. Ha álmatlanságban szenvedsz, ezt próbáld ki: pislogj gyorsan egy perecen keresztül. Vagy próbáld ki azt, hogy forgatod a szemeidet. Harmadik tippünk: Számolj vissza 100-tól visszafelé. Valószínűleg nulláig már nem fogsz eljutni, mert elalszol. 🙂

5. Megszabadulhatunk a bőrünktől, akárcsak egy kígyó. A kereskedelemben kapható olyan bőrfiatalító készítmény, amely a felső bőrréteget lehámlasztja, elősegíti az új és fiatal réteg képződését, így akár több évet is letagadhatunk a korunkból.

6. Ha gyomorégésben szenvedsz, és magas a gyomorsavad aludj a bal feleden egész éjszaka, reggelre megszűnnek a problémáid. A magyarázat a nyelőcső és a gyomor kapcsolódásában rejlik. Ha a jobb oldaladon alszol a gyomor magasabb pozícióban lesz, mint a nyelőcső és a gyomorsav megemelkedik a nyak részéig, ám ha a bal oldaladon fekszel, pont fordítva éred el a hatást.

7. A testünk jelzi, ha az időjárás változik, például, ha elromlik az idő, akkor az ízületeink fájni kezdenek. Ha hirtelen változékony idő áll be, akkor fejfájás, migrén ütheti fel a fejét.

8. A szerelem hatására a pupillák kitágulnak, hiszen a vegetatív idegrendszerre hat ez a mindent elsöprő érzés.

9. Szédülsz, még akkor is ha az ágyban fekszel? Tedd az egyik lábad a földre! (Főleg átmulatott éjszakák után hasznos ez a tipp.)

10. Ha életveszélyes helyzetbe kerülünk, szervezetünk adrenalint termel, ami felgyorsítja a szívdobogást, aktiválja az idegrendszert, szaporábbá válik a légzésünk, a pupillák kitágulnak, az izmok megfeszülnek, így minden készen áll a menekülésre.

11. Ha be van dugulva az orrunk, a nyelvünket nyomjuk neki a szájpadlásunknak, majd az ujjunkkal is enyhén nyomjuk meg a szemöldökök közti részt. 20 másodperc múlva máris könnyebben fogunk levegőhöz jutni.

12. Az illatok képesek visszahozni az emlékeket. Ennek az a magyarázata, hogy a illatokat, szagokat, érzelmeket és a memóriát egyazon agyterület érzékeli, kezeli.

13. Ha megijedünk, és hevesen verni kezd a szívünk, kapjuk be, majd fújjuk meg a hüvelyujjunkat, így a szívverés alábbhagy.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏