14 népszerű mítosz gyerekkorunkból, amit ideje elfelejtenünk végre

Azt a tényt, hogy a görögdinnye valójában zöldség, és hogy a háromszög szögeinek össze nem mindig 180°, már valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Akadnak azonban olyan népszerű mítoszok, amik még mindig sok félreértést tudnak okozni a mindennapok során, mivel a legtöbben még mindig vakon hisznek bennük.

A Xsense-nél most 14 népszerű mítoszt gyűjtöttünk össze, amiket egyszer s mindenkorra ideje végre elfelejteni.

 • „Meg lehet sütni valamit a szoláriumban.” Természetesen nem. Az ultraibolya fény csak napégét tud okozni.
 • „A fehér foltos csoki romlott.” A csokoládén megjelenő cseppet sem gusztusos fehér réteget nem a penész okozza, ez csak a csokoládéban lévő zsír vagy cukorkristályok kicsapódása.
 • „A farkasok vonyítanak teliholdkor.” A farkasvonyítás a ragadozók közötti kommunikáció egyik formája. Sokan úgy gondolják, hogy a farkasok többet kommunikálnak teliholdkor, de ez nem így van – egyszerűen a holdfényes éjszakákon kevésbé fúj a szél, tehát az vonyítás jobban hallható.

 • „A medencékben speciális kémiai anyagokat használnak a vizelet kimutatására.” Ez az egyik leggyakoribb tréfa, amivel a gyerekeket ijesztgetik a vízi parkokban. A szakértők szerint elméletileg valóban lehetséges lenne speciális jelzőanyagot hozzáadni a medence vizéhez, ez azonban nem csak a vizeletre reagálna, hanem az uszoda vizében megtalálható összes szerves anyagra és vegyületre.
 • „Ha tönkre akarod tenni az exed kocsiját, csak öntsél cukrot a benzintankjába.” Ha úgy döntesz, hogy ilyen drasztikus lépés után nyúlsz, jó ha tudod, hogy ez a módszer nem fogja károsítani az autó motorját, maximum a gáztartály szűrőjét. Ellenben, ha valaki lebuktat, komoly rendőrségi ügy lehet belőle.
 • „A fogkrémes tubusokon lévő szín jelzi a fogkrém természetességét. A zöld címke 100%-ig természetes, a piros részben, a fekete pedig kémiai úton előállított.” A valóságban ezeknek a színeknek semmi köze a fogkrém összetevőjéhez, a gyártás során történő jó megkülönböztethetőség végett használják.

 • „Életünk során rengeteg pókot eszünk meg álmunkban.” Szerencsére ez sem igaz. A pókok számára mi csak egy zajos és veszélyes szörny vagyunk, ezért igyekeznek elkerülni minket még álmunkban is.
 • „A spenót nagyon egészséges.” Mint kiderült, nagyot tévedtünk. Az egész egy tévesen írt tizedesvesszőnek volt köszönhető: a 19. század végén amerikai kutatók azt akarták publikálni, hogy 100g spenót 2,9 mg vasat tartalmaz, de kihagyták a tizedesvesszőt és 29mg lett belőle.
 • „A radír kék oldala kiradírozza a tollat.” Mítosz. A radír kék része valójában a ceruza durvább felületekről – például kartonról vagy akár falról – történő eltüntetésére szolgál.

 • „A Naprendszer összes bolygója a Nap körül kering.” Meglepő módon ez nem teljesen igaz. A Föld és az összes többi bolygó a Naprendszer tömeg-középpontja körül kering, amit a tudósok barycenter-nek neveznek. Igaz, ami igaz: a barycenter szinte mindig a Nap határain belülre esik.
 • „A pandák csak bambusszal táplálkoznak.” Valójában ezek az édes kis pofák ragadozók. Szeretik az apró állatokat, rovarokat, stb. bár ha nincs más, akkor valóban előszeretettel fogyasztanak bambuszt.

 • „Mielőtt kihúzzuk az USB-t a számítógépből, el kell biztonságosan el kell távolítani a meghajtót az erre kijelölt műveletekkel.” Valójában nem kell használni a „Hardver biztonságos eltávolítása” funkciót, mielőtt kihúzzuk az USB-t.
 • „A klasszikus zene hallgatása pozitívan hat a gyermek intelligenciájára.” Csak egy kellemes mítosz, semmi több. Tudósok bebizonyították, hogy a gyermekek agya egyformán reagál Mozartra és például a Rammsteinre is.
 • „Ásítunk, amikor unatkozunk.” Ez is csak egy tévhit. A tudósok bebizonyították, hogy az ásítás egy természetes módja annak, hogy az agyunk hőmérséklete a normálisra csökkenjen. Az ásítás gyakorisága tehát arra enged következtetni, hogy a koponyánkban lévő hőmérséklet emelkedik, mivel az agyunk folyamatosan dolgozik.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏