14 óriási szobor a világból, amihez képest a Szabadság-szobor csak egy apróság

2019-ben egy akkor mindössze 21 éves lány bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mivel ő lett a legfiatalabb utazó, aki a világ összes szabad országában megfordult. Irigylésre méltó, nem? A legtöbben azt hinnénk, hogy egy élet is kevés lenne a világ összes országának bejárásához, erre van, akinek már 21 éves korára sikerül. Szerencsére az internetnek köszönhetően ma már a saját fotelünkből is könnyedén körülnézhetünk a nagyvilágban: mai virtuális túránkon például a világ legnagyobb szobraihoz kalauzolunk el titeket.

14. Ling Shan-i Nagy Buddha, Kína

Ez egy 88 méteres építmény (ha hozzáadjuk a 9 méteres alapot), vagyis a disneylandi Hamupipőke-várnak nagyjából a másfélszeres, súlya pedig több mint 700 tonna. Kína távol-keleti részén, Csiangszu-tartományban található, építése 1996-ban fejeződött be.

13. Sendai Daikannon, Japán

A szobor tervezése 1975-ben kezdődött, építése pedig 1989-ben fejeződött be. 88 méteres magasságával ez volt a világ legnagyobb szobra, amikor megnyitották, a rekordot pedig 1991-ig tartotta. A japán Hokkaido-szigeten található, és Guanyin-t ábrázolja, a buddhista kultúra egyik fontos alakját.

12. Hív a szülőföld, Oroszország

A szobrot a Mamayev Kurgan dombon állították fel, Volgográdban. Amellett, hogy a szülőföld megtestesítését jelképezi, a győzelem görög istennőjének, Niké modernkori változatának is tekintik.

Építése 1959 májusában kezdődött és 1967 októberében fejeződött be. A világ legmagasabb szobra volt, amikor megnyitották.

11. Thaiföldi Nagy Buddha

Az Ang Thong tartományban található Wat Muang kolostor területén épült szobrot adományokból finanszírozták. Az építése 1990-ben kezdődött, és 2008-ra fejeződött be. A szobor hivatalos nevét elég nehéz kimondani, mivel így néz ki: Phra Phuttha Mahanawamintra Sakayamunee Sri Visejchaicharn.

10. Nagy Péter szobra, Oroszország

Moszkvában található ez a közel 100 méteres műemlék, mely Nagy Péter cárt ábrázolja, azt az embert, aki Oroszország haditengerészetét alapította. 1997-ben épült, súlya körülbelül 1000 tonna, é főként rozsdamentes acélból, bronzból és rézből épült.

Meglepő érdekesség, hogy 1991-ben egy nagyon hasonló szobrot kezdtek el építeni Kolumbusz Kristóf tiszteletére Amerikában, (a listán ezt is megtaláljátok majd) de a moszkvai szobor alkotója tagadja, hogy lopta volna az ötletet, szerinte ez csak véletlen egybeesés.

9. Guishan Guanyin, Kína

Ahogy egy korábban már említett szobor, úgy ez is a buddhista vallásban fontos személyt, Guanyin-t ábrázolja. 2009-ben fejeződött be az építése, amit Ningshan-tartomány kormánya, valamint vallási csoportok fizettek. Csak néhány méterrel magasabb a híres londoni Big Bennél, ami valamivel több, mint 96 méter magas.

8. Awaji Kannon, Japán

Az Awaji Kannon tulajdonképpen egy múzeum, templom és szobor egyben. Építése 1977-ben kezdődött, és csak az építmény alapja 20 méteres, vagyis nagyjából akkora, mint egy 5 emeletes panelház.

Mivel a szobor tulajdonosai már nem élnek, így teljesen elhagyatott. Folyamatos omladozása miatt veszélyt jelent a lakosságra, ezért a japán kormány 2022-ben le akarja bontani.

7. Sendai Daikannon, Japán

Szendaiban, a Miyagi-prefektúrában található ez az 1991-ben befejezett 100 méteres szobor, mely szintén Guanyin-t ábrázolja. A szobor belsejében felvonó is található, ami tetején pedig egy kilátó van, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környező városra.

6. Guanyin, Kína

Ez a szobor Sanyában, Kína déli partjánál található. Szintén Guanyin-t ábrázolja, és ha hozzászámoljuk a nagyjából 30 méteres alapját, akkor a szobor teljes magassága 108 méter, vagyis majdnem akkora, mint egy amerikai focipálya. 6 évre és több tízezer emberre volt hozzá szükség, hogy 2005. április 24-én megnyithasson a látogatók előtt.

5. Új világ születése, Puerto Rico

Ez lenne a már korábban említett Kolumbusz Kristóf első amerikai útjának 500. évfordulójára épített szobor, melyről sokak szerint az orosz Nagy Péter cár szobrát mintázták. A szobor 110 méter magas és Arecibo-ban található.

4. Ushiku Buddha, Japán

Ez a 120 méteres szobor a japán Ushiku-ban található, és Amitābha-t ábrázolja, aki a Tiszta Föld buddhizmus fő buddhája. A méretét tekintve nagyjából akkora, mint 3 Szabadság-szobor, bronzos bevonatú acélkerete miatt pedig a súlya körülbelül 30-szor nagyobb.

3. Laykyun Sekkya, Burma

Ezt a 130 méteres monumentális szobrot 1996-ban kezdték el építeni és 2008-ban fejezték be. Khatakan Taung faluban található, Burmában. A szobor belsejében 27 emelet, és egy lift is található. A körülötte lévő kertben körülbelül 9000 növény található.

2. Tavaszi Buddha templom, Kína

A szobor Vairócsana-t ábrázolja, akit gyakorta értelmeznek a történelmi Buddha boldogság testeként. A kínai-japán buddhizmusban úgy tekintenek rá, mint az üresség buddhista koncepciójának megtestesítőjére. Honan-tartományban található, és 153 méter magas. Az építése 1997-ben kezdődött, és 2008-ban fejeződött be. Egészen 2018-ig a világ legmagasabb szobra volt. Alapja lótuszvirág alakú, teljes súlyát pedig körülbelül 1000 tonnára becsülik.

Csak a viszonyítás végett: olyan hatalmas, mint 4 Rio de Janeiro-i Megváltó Krisztus szobor (38,1 méter) egymás fölé rakva.

1. Az egység szobra, India

A világ legnagyobb szobra 240 méter magas, és az indiai Gujarat államban található. Vallabhbhai Patel-t ábrátolja, aki India első független miniszterelnök-helyettese, és belügyminisztere volt. A szobor építése 2013-ban kezdődött, és 2018. október 31-én ért véget, Patel születésének 143. évfordulójának napján. Ez a szobor olyan hatalmas, mint 3 Szabadság-szobor, talapzattal együtt.

A megnyitását követő 11 napban mintegy 128 ezer turista látogatta meg, és 2019 novemberében is napi több mint 15 ezer turista látogatta meg, ezzel jócskán meghaladva a New York-i Szabadság-szobrot, ami nagyjából 10 ezer látogatót vonz naponta.


Bónusz: Szabadság-szobor, Egyesült Államok

A New York-i Szabadság-szobrot valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, hiszen számtalan filmben, reklámban, és könyvben láthattuk már korábban. Sokan úgy hiszik, hogy ez a világ egyik vagy talán legmagasabb szobra, de ez nem igaz: több mint 40 olyan szobor található a világon, ami magasabb nála. A New York-i Szabadság-szobor 93 méter magas, de csak akkor, ha a 47 méteres talapzatát is hozzá vesszük.

Érdekesség, hogy ez a szobor egy ajándék volt, amit Franciaország adott az Egyesült Államoknak, két okból: a függetlenségi nyilatkozat századik évfordulójának alkalmából, és a két ország közötti barátság szimbólumaként.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏