14 tény, ami bizonyítja, hogy a világ őrültebb hely, mint gondoltuk

A világunk tele van csodálatos, és néha meglehetősen váratlan tényekkel. Tudtad például, hogy Napóleont egyszer megtámadták a nyulak? Hát azt, hogy 70-es években Finnországban betiltották a világ legnépszerűbb kacsáját, Donald kacsát? Az ilyen és ehhez hasonló információkkal nem csak az IQ-nkat növelhetjük, de közben szórakozva tanulhatunk is.

1. Franciaországban legális az elhunyt emberekkel kötött házasság.

Franciaországban legálisak a posztumusz házasságok, vagyis az olyan házasságok, amikben az egyik fél már elhunyt. Hasonló törvények vannak egyébként Kínában és Szudánban is. A 20. század óta is számtalan ilyen házasságkötés történt.

2. A strucc szeme nagyobb, mint az agya.

A struccok szeme olyan nagy, hogy gyakran hasonlítják őket a biliárdgolyókhoz. Az agyuk ezzel szemben csak kb. dió méretű.

3. A láncfűrészeket eredetileg szülészeti célokra találták ki.

1830-ban Bernhard Heine ortopéd orvos készítette az első sebészeti csontvágó szerszámot, melyet a ma ismert láncfűrészek ősének tekintünk.

4. Izlandon 60 évig tilos volt kutyákat tartani.

A tilalmat 1924-ben rendelték el, miután felfedezték, hogy a kutyák terjesztik az echinococcosis nevezetű parazitás betegséget. 1984-ben a tilalmat visszavonták, azonban 60 év elég volt rá, hogy az egész ország „macskássá” váljon.

5. Anatidaefóbiának hívjuk azt, amikor attól félünk, hogy valahonnan egy kacsa figyel minket.

Ezt a kifejezést Gary Larson hozta létre, amikor karikatúrát rajzolt a The Far Side című képregényhez. Két szóból rakta össze: anatidae (récefélék) és fóbia. Larsont a munkájáért később felvették a National Cartoonist Societybe.

6. Napóleont nyulak támadták meg.

1807-ben Napóleon úgy döntött, hogy a Tilsiti békeegyezményt egy nyúlvadászattal ünnepli. Az eseménynek a császári udvart kellett volna szórakoztatnia, de az állatok nagyon furcsán viselkedtek. Amikor megszólalt a vadászat kezdetét jelző kürt, a nyulak egy hatalmas szürke csapatban egyesültek, és rátámadtak az emberekre, akik a fegyvereiket eldobva menekültek.

7. Van vegetáriánus pók.

Körülbelül 40 ezer pókfaj létezik a világon, melyek alapvetően rovarokkal táplálkoznak. Közép-Amerikában azonban van egy 8 lábú vegetáriánus pók, amit bagheera kiplingi-nek hívnak. Ez az első olyan felfedezett pókfaj, aminek a fő étrendje növényekből áll.

Még nincs vége, a cikk a következő oldalon folytatódik!

8. A paraskavedekatriafóbia a péntek 13-ától való félelmet jelenti.

Ezt a szót Dr. Donald Dossey, a Dél-Kaliforniai Stresszkezelő Központ és Fóbia Intézet alapítója vezette be. Folyamatosan azt mondta a betegeinek, hogy ha egyszer megtanulják kiejteni ezt a szót, akkor azzal meggyógyíthatják a fóbiájukat. A modern szakemberek persze aligha hisznek benne, hogy ez lenne a péntek 13-ától való félelem gyógyszere. Érdekesség: ha beírod a Google-be, hogy paraskavedekatriafóbia, akkor rögtön kidobja, hogy mikor lesz legközelebb péntek 13, ami elég nagy szemétség. ?

9. A Hitmonlee és Hitmonchan nevű Pokémonok Bruce Lee-ről és Jackie Chan-ről kapták a nevüket.

10. A LEGO a világ legnagyobb gumiabroncsgyártója.

A cég évente több mint 300 millió gumiabroncsot gyárt. Nincs még egy olyan cég a világon, ami ennyi gumibabroncsot gyártana. Persze a statisztikának van egy árny oldala: ezek a gumiabroncsok ugyanis nagyon-nagyon aprók, lévén, hogy a játékok kerekeire készítik őket.

11. A 70-es években Finnországban betiltották a Donald kacsás képregényeket, mert nem viselt nadrágot.

A világ legnépszerűbb kacsája 1951 óta létezik, de 1977-ben a finn ifjúsági ügyekért felelős bizottság úgy döntött, hogy betiltja, mivel a mesefigura vélhetően rossz példát mutat a fiataloknak azzal, hogy nem hord nadrágot. A tilalmat azóta feloldották.

12. Angliában minden évben hattyúszámlálást tartanak.

A hattyúszámlálás, angolul Swan Upping egy évente megtartott hagyomány és gyakorlati tevékenység Angliában, amely során a bütykös hattyúkat összeterelik, elkapják, megjelölik, majd szabadon eresztik. A hagyomány alapján az Egyesült Királyság uralkodójának a tulajdonát képezi az összes megjelöletlen bütykös hattyú a Temzén.

13. A skótoknak 421 szinonimája van a „hó” szóra.

A Glasgow-i Egyetem tudósai 421 szinonimát tartanak számon a „hó” szóra. Ez a meglepő tény egyben azt is jelenti, hogy a skótok rendkívül választékosan tudják kifejezni magukat, amikor megpróbálják körülírni a telet. Olyan kifejezéseik vannak, mint a spitters (apró hópelyhek), snaw-pouther (finom, hamvas hó) és a flindrikin (amikor szakad a hó).

14. A macskáknak 4 lábujjuk van a hátsó mancsaikon, és 5 az első mancsaikon.

A jobb tapadás érdekében az elülső mancsukra egy ötödik lábujj fejlődött ki. Ennek köszönhető például, hogy olyan ügyesen képesek felmászni a kedvenc függönyünkre, a kanapénkra, vagy a fák törzsére. Az elülső mancsaikon van egy speciális párna, amit a macskák arra használnak, hogy otthagyják a szagukat az általuk meglátogatott helyen. Ezzel jelölik ki a területüket.


Bónusz: furcsa szépségteszt.

Kínában létezik egy szórakoztató „ujjcsapda” névre keresztelt teszt, ami rendkívül elterjedt a kínai interneten. Lényege, hogy az arca elé tett ujjával meghatározható, hogy mennyire szép az adott illető. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy a mutatóujjadat az orrod és az álladhoz teszed. Ha hozzáér az ujjadhoz a szád, akkor az azt jelenti, hogy szép vagy. Ne feledd, hogy ez csak egy buta internetes teszt, szóval semmi valóságalapja sincs az eredménynek.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏