14 tény, amik jól mutatják, hogy sohasem késő tanulni valami újat

A Ma tudtam meg egy közel 30 ezer főből álló közösség a Facebook-on, ahol nap mint nap érdekes tényeket osztanak meg a világ dolgaival kapcsolatban. Megtudhatjátok például, hogy milyen kevesen múlott a harmadik világháború kirobbanása, de a világ legtisztább taváról is érdekes adatokat olvashattok.

1. Happy Meal menü

A McDonald’s Happy Meal ötlete Guatemalában született.  Yolanda Fernández de Cofiño menedzser találta ki, hogy megkönnyítse az elfoglalt és fáradt szülők dolgát, akiknek a gyerekei sosem tudtak dönteni, hogy mit is szeretnének enni pontosan. Yolanda aztán a chicagói irodához is eljuttatta az ötletét, akik kissé továbbfejlesztették, majd az amerikai kínálatba is felvették.

2. Víziló naptej

A vízilovak izzadtsága olyan vegyianyagot tartalmaz, amely SPF faktorral rendelkezik, így megakadályozza a leégést. Ez egyfajta természetes naptej.

3. Grönlandi kutyák

Grönlandra tilos bármilyen más fajta kutyát behozni, az ott élők ezzel próbálják megőrizni a grönlandi kutyák tisztaságát.

4. Mesterséges hűtés

A Massachusettsi Műszaki Egyetem létrehozott egy olyan rendszert, ami lehetővé teszi az áram nélküli hűtést. A forró chilei sivatagban tesztelték, és a környezetéhez képest 13°C-os hűtésre volt képes.

5. A Red Bull története

A Red Bull energiaitalt eredetileg egy thaiföldi kacsatenyésztő használta a másnaposság gyógyítására, mielőtt Dietrich Mateschitz osztrák üzletember megvásárolta, aki 1987-ben egy üzleti úton fedezte fel.

6. Vízbe fulladás

Amikor valaki fuldoklik a vízben, a filmektől eltérően a valóságban szinte sohasem kiabál és nem is integet segítségért.

7. Vízálló fülhallgató

A Sony kitalálta, hogy az új vízálló fülhallgatóit egy üveg vízben fogja árulni, annak bizonyítása végett, hogy valóban vízálló.

8. Poliplogika

Nagy meglepetésre a polipok az egyik legintelligensebb lények a bolygón. Képesek komplex feladatok megoldására, eszközök használatára, fogságból való menekülésre és előre is képesek tervezni a jövőt.

9. Újrahasznosított érmek

A 2020-as tokiói olimpia érmei a 2017 óta gyűjtött és újrahasznosított mobiltelefonokból kinyert fémekből készültek.

10. Sivatagi hűtőszekrény

I.e. 400-ban a perzsák feltalálták a hűtőszekrényeket. Legalábbis azoknak egy kezdetleges változatát. Ehhez ilyen építményeket (Yakhchal a neve) hoztak létre a sivatagban, melyek olyan jól tartották a hideget, hogy nem olvadt el bennük a jég.

11. A világ legtisztább tava

A világ legtisztább tava az új-zélandi Blue Lake, melyben akár 80 méterre is ellátni a víz alatt, vagyis ugyanolyan tiszta, mint például a desztillált víz.

12. Tábori kórház állatoknak

A törökországi Manavgat településen létrehozták az első állatoknak készült tábori kórházat, ahol az utóbbi idő pusztító erdőtüzeiben megsérült állatokat gyógyítják.

13. Legveszélyesebb állat

1963-ban a Bronxi Állatkertben volt egy installáció, amit „,a világ legveszélyesebb állatának” hívtak. Egy tükör volt.

14. A hülyeség királya

1993-ban a 23 éves James Scott szándékosan megrongált egy árvízvédelmi gátat, hogy a felesége később érjen haza a munkából és ő tovább bulizhasson. A rongálás miatt végül 15 milliárd dolláros kár keletkezett, Jamest pedig a katasztrófa okozásáért életfogytiglanra ítélték.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏