15 hétköznapi dolog, ami óriási változáson ment át az idők során

Néhány évtizeddel ezelőtt az emberek még csak gondolni sem mertek volna hordozható számítógépre vagy érintőképernyős telefonra. Az első számítógépek szobaméretűek voltak, a telefonok pedig táskaméretűek, arról nem is beszélve, hogy csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak. De milyen változáson mentek át vajon például a kutyák vagy a csirkék? Hát a borotvák?

1. Fürdőruha

Az első fürdőruhák a 18. században készültek, és semmi közük sem volt a modern bikinikhez. Ez tulajdonképpen egy ruha volt, fodrokkal, bugyival és szoknyával. Ezek a felesleges részek csak a 20. század elején kezdtek eltűnni, az általunk ismert és szeretett bikini korai változata pedig 1946-ban jelent meg.

2. Vasaló

Az első vasalókat az ókori görögök találták fel, bár ez nem igazán volt kifinomult, csak egy forró vasrúd. Maguk a vasalók először a 18. században jelentek meg, az emberek pedig szenet pakoltak a belsejükbe, ettől váltak forróvá. Egy ilyen öntöttvasból készült vasaló általában 11 kilót nyomott.

3. Mozi

A greenscreen technológiának és a számítógépes grafikáknak köszönhetően ma már gond nélkül készíthetünk filmet a Marson vagy egy kitalált bolygón. Az ilyen filmeken több száz emberből álló csapat dolgozik, de ez azért nem volt mindig így. Az első filmek nagyon primitívek voltak: egyszerre készültek, vágás, kamera mozgatás és világítás nélkül. Az operatőr egyúttal rendező, szerkesztő, világítótechnikus – szóval minden volt egy személyben.

4. Borotva

A barlangrajzok alapján az első borotva valamikor az őskorban jelenhetett meg. Ez még kihegyezett állati fogakból vagy héjakból készült eszközök voltak, amiket később aztán az éles kések váltottak fel. Időszámításunk kezdetén a borotvák vasból készültek, és ez így is volt egészen a 19. század közepéig. A manapság általunk használt borotvákat csak 1970 környékén találták fel.

5. Adattárolás

A modern merevlemezek több terrabájtot és információk millióit tudja tárolni. Az első adattároló eszköz ezzel szemben a mágnesszalag és a lyukkártya volt. Az első igazán elterjedt és népszerű adattároló persze aztán a hajlékonylemez lett, ez már képes volt néhány képet is tárolni.

6. Számítógépes játékok

1940-ben találták fel az első videojátékot, a Nimatron. Ennek nem volt valódi grafikája, igazából csak világító izzókból állt, ami távolról nézve olyan volt, mint egy grafika. 20 évvel később, 1961-ben jelent aztán meg a Spacewar nevű játék, amiben 2 harci űrhajóval kellett küzdeni. Ezt tekintik a ma ismert videojátékok kezdetének. Az idő múlásával azóta sok minden változott, a szakemberek megtanulták modellezni az emberi arcot, ráadásul olyan részletességgel, hogy ma már filmbe illő grafikát tudnak készíteni bármilyen videojátéknak.

7. Hordozható adattároló

Ma már egy pendrive-on vagy memóriakártyán is több adat fér el, mint 10 évvel ezelőtt egy komplett merevlemezen. Ez kényelmes, hiszen például a telefonunkba vagy a fényképezőgépünkbe dugva ezáltal szinte végtelen tárhelyet hozhatunk létre. Mielőtt azonban ez a rendelkezésünkre állt, a kamerák hátuljára egy speciális fémkazettát rögzítettek. Ez persze rendesen megemelte a kamera súlyát, ráadásul nagyon nehézkes volt miatta kézben tartani.

8. Banán

A banán az egyik olyan gyümölcs, ami az idő múlásával nagyon sokat változott. Az első banánt körülbelül 7000 évvel ezelőtt fedezték fel. Ez volt a musa. Ezt aztán keresztezték egy másik fajjal, a musa balbisiana-val, és ennek eredményeképpen született meg a ma ismert banánt. Szomorú, de valószínűleg már sosem fogunk eredeti banánt látni, viszont meg kell hagyni, hogy a ma ismert gyümölcs sokkal ízletesebb, mint a régi őse.

9. Babakocsi

Az első babakocsik csak a 18. században jelentek meg Nagy-Britanniában. Sok mindenben különböztek a ma használt babakocsiktól. A kocsikat például alapból egy ló vagy szamár húzta, és sokkal inkább hasonlított egy miniatűr lovasszekérre.

10. Katonai álca

Az első terepruhákat a 19. század végén hozták létre, és az első világháború alatt már aktívan használták, mint katonai álcázási technika. Nem csak embereket rejtettek el így, komplett hajókat is álcáztak. A modern terepszínű ruhák már rengeteg színben és mintában léteznek, általában attól függően, hogy melyik országban használják azokat.

11. Kutya

A kutyatenyésztésnek köszönhetően kedvenc négylábúink szépen lassan, szinte észrevehetetlenül változtak meg az oldalunkon. A német juhászkutyák például kezdetben jóval kisebb termetűek és könnyebbek voltak, akkor még közepes méretű kutyának tartották. Ez a fajta azonban viszonylag „olcsón megúszta”, számos kutyafajtánál ugyanis a tenyésztés hatására bekövetkezett testi változások komoly egészségügyi problémákat okoznak az állatoknak.

12. Hordozható számítógép

Az első hordozható számítógép 1981-ben jelent meg. Csaknem 12 kg volt, és 2000 dollárba került, ami akkori áron csillagászatinak számított. 64 kb RAM volt benne, és egy 5″-os monokróm képernyő.

13. Érintőképernyő

Az érintőképernyőt meglepően korán, 1972-ben találták fel az Egyesült Államokban. Egy csomó 16×16-os infrasugaras elemből tevődött össze. Még ilyen kezdetleges, alacsony pontosságnál is roppant praktikus tudott lenni, és bár a ma ismert érintőképernyők csak nagyjából 10 éve jelentek meg és terjedtek el széleskörben a piacon, ettől függetlenül korábban is folyamatosan használtak ilyet, például az orvostudományban vagy az ipari szektorban.

14. Szépségápolás

A múlt század kozmetikai eszközei láttán sokkal inkább van olyan érzésünk, mintha épp kínoznának valakit, mintsem, hogy a szépségét ápolják. Akkoriban még nem voltak arcpakolások és maszkok. Nagyon hálásak lehetünk, hogy a modern kozmetológia ilyen óriási lépést tett előre, és ezek a hatalmas, ijesztő gépek már a múlté.

15. Csirke

A csirkék nagyot nőttek az elmúlt néhány évtized alatt, különösen a mellkasuk és a lábuk. Ennek oka valószínűleg a hormonokban és szteroidokban keresendő, melyekkel a gazdák előszeretettel vegyítik a csirketápot. A gazdák ezzel szemben azonban állítják, hogy a csirkék növekedésének oka mögött a korszerű állattenyésztés miatt feljavult egészségük áll.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏