15 lakberendezési trend, ami se nem hasznos, se nem kényelmes

A belsőépítészet és a lakberendezés egy nagyon izgalmas kaland. Nincs ember a Földön, aki ne szeretne azon fantáziálni, hogy mit-hova tenne a lakásban és milyen újabb és újabb lakberendezési ötletekkel dobná fel otthonát. Nem árt azonban vigyázni ezekkel: a képeken rendkívül látványos megoldások a valóságban ugyanis olykor több hátránnyal járnak, mint előnnyel.

1. Bárpult

Kényelmesnek és elegánsnak tűnhet, de a valóságban ez nem így van. Szűkebbé teszti a teret, és alkalmatlan mind a főzés, mind pedig a kényelmes étkezés számára. Ha a konyhánk mérete megengedi, mindenképpen érdemes inkább konyhaszigetet kialakítani a szoba közepén, melynek valódi hasznát vehetjük a mindennapokban, és látványra is sokkal vonzóbb.

2. Nyitott polcok

A nyitott polcok a ház bármely részén valódi rémálomnak számítanak, de kétségtelen, hogy a konyhában képesek a legtöbb kellemetlenséget okozni. Tény, hogy szépek és hangulatosak, de hacsak nem mikrohullámú sütővel és vízforralóval készítünk mindent a konyhában, akkor számítsunk arra, hogy a zsíros párától kezdve a poron át minden az itt tárolt edényeken és poharakon fog lecsapódni – ezek takarítása pedig egy véget nem érő rémálom, amit senkinek sem kívánunk.

Nem mellékesen egyébként a túlzsúfolt nyitott polcok a konyhára is rányomják a bélyeget: rendezetlennek és zsúfoltnak tűnhet tőle az egész szoba.

3. Kő burkolat

A természetes kő nagy népszerűségnek örvend napjainkban. Konyhákban, fürdőszobákban, folyosókon, de még a nappalokban és étkezőkben is előszeretettel használják. Nem árt azonban vigyázni velük, ugyanis könnyen mauzóleumra hasonlíthat tőle az adott helység.

Mindig ügyeljünk rá, hogy a padló színe és mintája különbözzön a szoba más elemének színétől és mintájától. A márványlapokat egyébként külön védőszerrel kell kezelni, máskülönben repedések és foltok alakulhatnak ki rajta.

4. Sarok kanapé

A sarokkanapék ma már mindenütt megtalálhatók, nem véletlenül. Ha kellően nagy a tér és a szoba elrendezése is alkalmas hozzá, akkor valóan jó választás, ellenkező esetben azonban egy baklövés, ami csak pazarolja a helyet az otthonunkban.

5. Sima fehér falak

A nagyon világos falak (fehér, elefántcsont, krém) évek óta nem számítanak már divatosnak. Az ilyen szobákban kizárólag a brutálisan minimalista emberek képesek élni, bárki más kellemetlenül érezheti magát egy ilyen szobába. Persze könnyedén feldobhatjuk a szobát néhány fotó, festmény vagy egyéb dekoráció segítségével.

Ha szeretnénk megőrizni otthonunkban a skandináv hangulatot, akkor érdemes befektetnünk egy-egy nagyobb, de rendkívül látványos műalkotásba.

6. Egyszínű szobák

A túlságosan egy szín köré felépített szobáktól könnyen úgy érezhetjük, mintha egy babaházban élnénk az életünket. A színes szoba persze önmagában még nem probléma, de gondoljuk ki előre, hogy milyen hozzá passzoló színekkel egészíthetjük ki a szoba látványvilágát.

7. Túl hosszú függönyök

Tény és való, hogy a függönyök fontos szerepet játszanak az otthonunkban, de a divatmagazinok elhitették velünk, hogy a függönyöknek mindenképpen hosszúnak kell lenniük: ettől majd elegánsnak és tágasabbnak tűnik tőle a szoba.

Ez azonban nem minden esetben kifizetődő: gondoljunk például arra, hogy egy kisgyermek vagy háziállat mellett sokkal nehezebb lesz tisztán tartani a szobát a padlóra lógó szőnyegekkel.

8. Régi dolgok megtartása

A vintage stílus nagy népszerűségnek örvend napjainkban, ám ez a stílus sem mindig kompatibilis a szülők-nagyszülők által ránk hagyott régi holmikkal. Ha szeretnénk, hogy az otthonunk sokáig divatos legyen, akkor egy adott stílus köré építsük fel és ne keverjük benne a különféle múltból megmaradt stíluselemeket a modern divatnak megfelelő elemekkel.

9. Táblaként használt falak

Az ilyen falakat általában feliratok, rajzok és egyéb motívumok borítják, ha pedig a festék mágneses, még akár különböző mágneses elemekkel is díszíthető. De tegyük fel a kérdést magunknak: tényleg képesek leszünk egy ilyen falat olyan állapotban tartani, hogy az valóban látványos maradjon?

Azért is fontos ez a kérdés, mert egy ilyen fal esetében, ha megunjuk, egy sima újrafestés nem lesz elegendő. Érdemesebb lehet tehát inkább külön erre alkalmas elemeket szerelni a falra, mint az egész falat erre rááldozni.

10. Kábelvezetés

A nyitott kábelvezetés egy nagyon praktikus divat napjainkban. Nincsenek fölösleges lyukak a falon, a segítségével pedig nagyon sajátos hangulatot teremthetünk az adott helységben. A különböző retro aljzatokkal és kapcsolókkal még tovább fokozhatjuk a hatását.

11. Felirat dekorációk

Legyünk őszinték: a szoba különböző pontjairól ránk leselkedő legtöbbször tartalom nélküli feliratok könnyen banális hatást kelthetnek az otthonunkban. Ha mindenképpen valamilyen felirattal szeretnénk díszíteni az otthonunk, akkor mindenképp érdemes kerülni a Love, a Home és egyéb elcsépelt megoldásokat, melyek manapság szinte már minden otthonban megtalálhatók valamilyen formában.

12. Hideg tónusok

A hideg tónusban önmagában még nincs semmi rossz, már persze, ha olyan helyen élünk, ahol az év túlnyomó részében napsütés és hőség van. Minden más esetben azonban érdemes inkább valamilyen élénk színeket választani helyette, melyek képesek feldobni a hangulatunkat és elűzni a depressziót még az év leghidegebb napjain is.

13. Konyhai eszközök stílusa

Függetlenül attól, hogy mennyire márkásak vagy épp drágák a konyhakészülékeink, fontos szem előtt tartani, hogy a szürke, fémes hatású eszközök csak az ipari stílusban készült otthonokban mutatnak igazán jól. Minden más esetben olyan érzést kelthetnek, mintha egy étterem konyhájába lépne az ember.

Fontos, hogy túl sok konyhaeszközt se hagyjunk szem előtt, ettől ugyanis rendezetlennek és túlzsúfoltnak tűnhet a konyha, nem mellékesen pedig rengeteg hasznos helyet foglalnak. 

14. Fotók a falon

Mindannyian szeretjük az emlékeket és a szép képeket, de nem ez a legjobb módja annak, hogy felhívjuk rájuk a figyelmet. Csak azokat a képeket tegyük ki a falra, melyek valóban képesek emelni a szoba látványvilágát (és egyáltalán beleillenek abba), és ne vigyük túlzásba őket, ahogy a mondás is tartja: a kevesebb néha több.

15. Nem mennyezetig érő szekrények

Az a gondolat, hogy a nem mennyezetig érő szekrények helytakarékosak, egy óriási nagy badarság. Csak azért, mert a tetejükre is pakolhatunk, az még nem jelenti azt, hogy valóban több helyünk lesz, sőt. Legtöbbször még kevesebb is, de ami igazán nagy problémát tud okozni, hogy a szekrény tetején lévő dolgok portalanítása egy valódi rémálom.

Nem olcsó, az tény, de inkább spóroljunk és vásároljunk vagy készíttessünk olyan szekrényeket, amik közvetlenül a plafonig érnek, ezekkel ugyanis sok fejfájástól menthetjük meg magunkat, ráadásul látványnak is szebbek.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏