15 megszokott dolog a poggyászunkból, amivel jobb, ha nem próbáljuk meg átlépni bizonyos országok határát

Szinte mindenki tudja már, hogy Törökországból vagy Egyiptomból nem szabad például kagylót vagy kavicsot hazavinni. Az ilyen tilalmakra azért van szükség, hogy a turisták ne vigyék haza magukkal apránként a strandokat, illetve a gyönyörű korallzátonyokra és tengeri élővilágra ne szuvenírként tekintsenek. Bizonyos tilalmakból azonban gyakran konfliktus támad a határon vagy a repülőtéri poggyászellenőrzés során, mert nem mindenki tudja, hogy mit szabad bevinni/kivinni az adott országból, ahova utazik.

1. Hamis márkák kivitele Olaszországból és Franciaországból.

A franciák és az olaszok nagyon érzékenyek a divatra és a jól ismert márkák hamisítványaira, ezért ezekbe az országokba utazva mindig ellenőrizd, hogy tényleg eredeti termékeket vásárolsz-e, máskülönben könnyedén bajba kerülhetsz. Olaszországban például 7000 eurós bírság jár azoknak, akiket a határon hamis termékekkel csípnek el. Ha tehát Milánóban vagy Párizsban jársz és vásárolsz magadnak egy szép, de meglepően olcsó dolgot, feltétlenül őrizd meg a blokkot, nehogy bajba kerülj miattuk.

2. A Brazíliában vásárolt bőr pénztárcák könnyen a határon maradhatnak.

Brazíliában és Vietnámban tilos krokodil- vagy struccbőrből készült tárgyakat árulni és vásárolni. Ha mégis ilyen dolog van nálunk, a határon bizonyítanunk kell, hogy nem az adott országban vásároltuk, máskülönben elkobozzák tőlünk és még bírságot is kaphatunk. Brazíliában még ennél is szigorúbbak a krokodilbőr pénztárcákkal: azokat, akik ilyen termékeket próbálnak meg átcsempészni a határon, 1 év börtönnel sújtják.

3. Tiltott könyvek.

Bármilyen hihetetlen is, de bizonyos országokba nem vihetünk be akármilyen könyvet. Tádzsikisztánban külön engedély kell a könyvek beviteléhez, a kubai határon ellenőrzik, hogy a könyvekben nincsenek-e könyvtári bélyegek, az olasz határőrök pedig fokozottan figyelnek rá, hogy a turistáknál lévő könyvek ne legyenek 50 évnél idősebbek, ilyen esetben ugyanis már történelmi értékű műkincsnek számítanak és tilos engedély nélkül be- vagy kivinni őket.

4. Mexikóban és Brazíliában tilos teknőspáncélból, tollból vagy elefántcsontból készült ékszereket be- és kivinni.

5. Kínában tilos 300 jüannál (kb. 15 ezer forint) nagyobb értékű gyógyszercsomagot magunkkal vinni. A gyógyszereknek mindig bontatlan csomagolásban kell lenniük, a rajtuk lévő névnek pedig jól olvashatónak kell lennie. A receptre kapható gyógyszerek mellé külön orvosi igazolás is szükséges.

6. Jó ötletnek tűnhet a helyi érméket hazavinni magunkkal emlékbe, de csak akkor, ha nem Indiában nyaralunk. Itt ugyanis egyetlen rúpiát sem szabad kivinni az országból: indulás előtt az összes készpénzt el kell költeni, vagy külföldi valutára váltani.

7. Tilos az Ausztráliában készült ajándéktárgyak árusítása más országokban.

Ausztrália nagyon szigorú a szimbólumait illetően, ezért például a bőrből vagy kenguruszőrből készült ajándéktárgyakat csak személyes használat céljából lehet kivinni az országból, azokat később nem lehet elcserélni vagy eladni Ausztrálián kívül.

8. Túl kirívó fürdőruhás képek.

Szinte minden turistának vannak fürdőruhás képei, de érdemes figyelni rá, hogy bizonyos országokban büntetés jár azért, ha a fotó nem elég szerény, vagy esetleg a fürdőruha túl sokat enged látni. Ez a szabály érvényes többek között minden iszlám vallású országra, Iránra, és a rendkívül népszerű Maldív-szigetekre is, ahol komoly pénzbüntetés, szélsőséges esetben pedig akár fél-egy év börtön is járhat a túl kirívó fotókért.

Sok országban tilos egyébként (pl. Spanyolország) fürdőruhában mászkálni a tengerpartokon és strandokon kívül. Így ha szeretsz fürdőruhában mászkálni és vásárolni mondjuk a különféle városokban, akkor utazás előtt feltétlenül ellenőrizd, hogy az adott országban ezt szabad-e vagy sem.

9. Szingapúrban tilos rágógumizni. Az országban egyébként rágógumikat sem lehet vásárolni, csak orvos által felírt recept segítségével. Ha rajtakapnak, hogy rágózunk az utcán, komoly bírság járhat érte.

10. Izraelben tilos minden, ami szerencsejátéknak minősül, így például a rendkívül népszerű francia kártya és az Uno kártya is. A bőrönd bepakolásánál érdemesebb inkább mondjuk sakkot magunkkal vinni, ha ide utazunk.

11. Az ajándékba vitt csokoládé nagyon népszerű szuvenír, kivéve, ha az Egyesült Államokba utazunk. Ott ugyanis az alkoholos töltelékkel töltött édességeknek maximum a határőrök fognak örülni, mivel az ilyen édességek behozatala tiltott az USA-ban.

12. Ha valamiért úgy döntesz, hogy Észak-Koreába utazol, ne vigyél magaddal GPS-készüléket vagy kommunikációs eszközt, legalábbis engedély nélkül. Még egy közönséges mobiltelefont is előre regisztrálni kell az erre kijelölt ellenőrzési pontokon, különben komoly bajba kerülhetünk miatta.

13. Az Egyesült Arab Emírségeknek meglehetősen szigorú vámszabályai vannak. Tilos például minden olyan terméket bevinni, amin a „Made in Israel” felirat látható. Utazás előtt feltétlenül vizsgáld át a kozmetikumaid csomagolását.

14. Norvégiában szigorú szabályok vannak többek között az elemek és akkumulátorok szállítását illetően, de sok más esetben is rendkívül szigorúak, ezért ide utazás esetén feltétlenül olvasd át előbb a Norvégiával kapcsolatos hivatalos konzuli oldalt, ahol részletesen leírják, hogy mit szabad és mit nem.

15. Egyes országokban nem örülnek neki, ha az emberek szerencsejátékoznak. A Fülöp-szigetekre például tilos lottószelvényeket és sorsjegyeket bevinni.

Ismersz még hasonló tilalmakat és szabályokat, amiket észben kellene tartaniuk a turistáknak?

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏