154-en kapták el a koronavírust egy 230 fős idősotthonban Sopronban

Helyi civilek keresték meg azzal Szél Bernadettet, hogy a Soproni Szociális Intézmény – Idősek Otthonában „nagyon súlyos a helyzet” és a hozzátartozók nem kaptak tájékoztatást, írja a független képviselő szombaton Facebook-oldalán.

Beszámolók szerint az otthon nem volt elérhető telefonon, és mivel látogatási tilalom van érvényben, a rokonok gyakorlatilag semmilyen információhoz nem jutottak hozzá. Nyilvánvaló, hogy brutális nyomás alatt vannak ezek az intézmények, de az aggódó hozzátartozók korrekt tájékoztatását minden körülmények között meg kellett volna szerveznie a vezetésnek. Információim szerint a helyi felháborodás nyomán végül sikerült elérni, hogy ez megtörténjen

– fogalmazott a posztban.

Szél részletes adatkéréssel kereste meg Müller Cecíliát az ügyben, az országos tiszti főorvos pedig válaszában azt írta: a 230 fős intézményben 105 gondozott, továbbá 49 gondozó kapta el a vírust, jelenleg is 105 gondozott és 46 gondozó fertőzött, közülük jelenleg hárman vannak kórházban. A válaszból továbbá kiderült, hogy eddig 12 koronavírus-fertőzött gondozott hunyt el.

A többi kérdésre nem kaptam választ: teszteltek-e, megtörtént-e a fertőzöttek megfelelő izolálása és biztosított-e a szükséges számú szakszemélyzet a gondozottak ellátására — holott az érintett hozzátartozóknak joguk van tudni, hogy milyen ellátást kap a beteg rokonuk

– jelezte Szél, aki emlékeztetett: hiába próbálta adatkérésben megtudni, hogy mely szociális intézményben van jelen a vírus és ez hány embert érint, nem adták ki számára ezeket az adatokat, és a mai napig nem tudni azt sem, hányan hunytak el idősotthonokban.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏