16 fotó, ami bizonyítja, hogy Svédország egy külön világ, saját szabályokkkal

Svédországot mindenki az ABBA zenekarral, a húsgombócokkal, a megfizethető bútorokkal és a kulturális különlegességekkel azonosítják. Létezik például náluk egy úgynevezett „fika” elv, mely nagyjából annak a receptje, hogy miként lehet boldog és teljes életet élni. A svédek tehát kicsit olyanok, mintha egy párhuzamos univerzumban léteznének, és bármennyit is tanulunk róluk, mindig képesek meglepni valamivel.

1. Svédországban még a kukák is Wi-Fi-t sugároznak.

2. Svédország különleges, sokak számára értelmezhetetlen térfogatmérő rendszerrel rendelkezik.

Bár számunkra annyira nem idegen, sok európai és amerikai számára ismeretlen fogalom a centiliter. A képen például egy 33 cl-es üdítő látható, ami 0,33 liternek felel meg.

3. A biztosítótársaságok pénzt adnak vissza az embereknek, ha a cégek bevétele meghaladja a várt terveket.

,,Ezt a levelet a napokban kaptam a biztosítótársaságomtól. Azt írják benne lényegében, hogy: ,,Tavaly sokkal többet kerestünk, mint terveztük, ezért a nyereség egy részét visszaadjuk az ügyfeleinknek. 245 kr-t írtunk jóvá a fiókjában.” Kicsit meglepődtem.”

4. Svédországban az elhagyott kerékpárok meglehetősen érdekes módon kapnak második életet.

Svédország nem is lenne Svédország, ha nem dolgoznának fel mindent, amit csak tudnak. Éppen ezért, évente egyszer narancssárga matricákat ragasztanak az elhagyatott vagy elhagyatottnak vélt kerékpárokra. Ha a tulajdonosok néhány héten belül nem távolítják el a kerékpárokat, akkor a hatóságok elszállítják azokat.

Az ilyen kerékpárok ezután egyfajta „turkálóba” kerülnek, ahol az emberek, általában a szegények potom pénzekért tudják megvásárolni őket. Az utcák ettől tisztábbak, az emberek pedig boldogabbak.

5. Uppsalában (Svédország) van egy közúti tábla, ami arra figyelmeztet, hogy egy macska kiscicákkal együtt megy át az úton.

6. Svédországban a jégkrém figyelmeztet rá, hogy ne felejtsd el újrahasznosítani a dobozát.

,,Carina, a fenntarthatósági menedzserünk hálás lesz, ha ezt a kartondobozt a megfelelő újrahasznosító tárolóba helyezed: papírt a papírba, műanyagot a műanyagba. Ha összekevered a szemeteseket, itt egy kép róla, hogy néz ki, hogy menekülni tudj előle egész hátralévő életedben.”

7. Svédországban a fenntartható tervezés az egyik legfontosabb – ezek itt például földalatti vákuumcsövek a szelektív hulladékgyűjtéshez.

8. ,,A szupermarketünkben a gyümölcs- és zöldségosztályon műanyag zacskók helyett komposztálható papírzacskókba adják az élelmiszereket.”

A csomagoláson azt is feltüntetik, hogy mely náluk vásárolt termékeket lehet még komposztálni.

9. Svédországban van egy sziget, ahol tilos autóval közlekedni.

,,A svédországi Vrångö-sziget csupán egy órányira van Göteborgtól. Ezen a szigeten tilos autóval közlekedni, a lakosság létszáma pedig nem haladja meg a 400 főt.”

10. Újrahasznosítás, közvetlenül a társasházak mellett.

,,Van egy földbe épített újrahasznosító a házunk mellett, amiben a szemét közvetlenül egy nagyobb, központi tárolóba vagy komposztba kerül – attól függően, hogy mit dobunk bele.”

11. Svédországban az édességek olyanok, mintha lottóznánk.

,,Svédországban annyi édesség található, mint csillag az égen. Vannak édesek, savanyúak, kicsit sósak, nagyon sósak, fűszeresek, vegánok és papír ízűek is. Van édesgyökér is. Sőt, az édesgyökért is lehet sósan vagy fűszeresen kapni.”

12. Ez a szupermarket parkolóban található minikönyvtár jól mutatja a svédek könyvek iránti szeretetét.

13. ,,Miért néznek ki olyan jól a svéd házak? Nektek tanítják ezt az iskolában, vagy mi?”

14. Svédországra szinte minden állatra van kötve biztosítás és központilag regisztráltak.

  • Mivel Svédországban nagyon kevés kóbor állat él, ezért a háziállatok beszerzése nagyon hosszú és költséges folyamat. A leendő tulajdonosok azonban ennek köszönhetően felelősségteljesen állnak hozzá az állatokhoz: még biztosítást is kötnek rájuk, mert a biztosítás nélküli állat-egészségügyi ellátás nagyon költséges tud lenni. © taemiru / Pikabu

15. Svédországban egész évben jár a fagylaltos kocsi.

16. Végezetül egy közérdekű megállapítás: Svédország elképesztően gyönyörű!


forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏