19 apró, de fontos filmes részlet, ami fölött mindannyian átsiklottunk korábban

Minden valamirevaló filmrajongó tudja, hogy a világ leghíresebb rendezői sorra rejtenek el olyan apró érdekességeket és utalásokat a filmjeikben, melyeket csak a legsasszeműbb nézők képesek kiszúrni. Tudtad például, hogy a Harry Potter filmekben Voldemort köpenyének színe folyamatosan változik?

1. A L’ecsó című filmben az éttermi kritikus, Anton Egó írógépe egy koponya alakra hasonlít, ezzel is szemléltetve a karakter pusztító és félelmetes személyiségét.

2. A film végére egyébként Anton Egó kissé meghízik, ezzel is szemléltetve, hogy mennyire szereti az étterem ételeit.

3. A Harry Potter és a Halál ereklyéi II. részében láthatjuk, ahogy Voldemort ruhája egyre inkább kifakul, minél több horcruxot pusztítanak el.

4. A Harry Potter és a Titkok Kamrája című filmben a Roxfort falán lógó festmények közt egy valóságban is létező személy portréját is megfigyelhetjük: ez a nő a képen Boleyn Anna, VIII. Henrik második felesége, aki 1532-től Pembroke márkinője, 1533 és 1536 között pedig angol királyné volt.

5. Az 1979-es Alien című film promóciós képein Sigourney Weaver egy WC-ülők mellett állva pózol.

6. A Breaking Bad – Totál szívás sorozat 14. évadának 5. epizódjában Walter White egy nagy hordót gurít a sivatagban. Ha közelebbről megnézed, egy gyanúsan ismerős dolgot is észrevehetsz: mégpedig a nadrágot, amit a hős a sorozat első évadjában ugyanitt veszített el.

7. A Pókember: Hazatérés című filmben Peter Parker telefonja minden csata után egyre repedtebbé válik.

8. Ugyanebben a filmben Mary Jane az egyik jelenetben William Somerset Maugham „Of Human Bondage” című könyvét olvassa. Ennek a könyvnek a főszereplője szintén árván maradt és ezért a nagybátyja és nagynénje nevelte, akárcsak Peter Parkert a filmben.

9. Jim Carrey „A maszk” című filmjében a hatalmas fogaknak eredetileg csak néhány jelenetben kellett volna a színész szájában lenniük, ám Jim Carrey-nek annyira megtetszett, hogy minden maszkos jelenetben hordani akarta.

Egyébként Jim Carrey gazdag mimikájának köszönhetően a filmstúdió rengeteg pénzt spórolt a speciális effektusokon: a színész arckifejezései ugyanis olyan látványosak voltak önmagában is, hogy számtalan jelenetnél már nem is volt szükség további számítógépes effektekre.

10. A Batman visszatér című filmben az egyik jelenetben Batman szeme körül egy pillanatra eltűnik a kontrasztot csökkentő fekete smink, majd újra megjelenik.

11. A Zootropolis – Állati nagy balhé című filmben a gyalogátkelőhelyek valódi zebra mintájúak.

12. Amikor a Shrek első részében a sárkány áttöri az ablakot, szimbolikus módon a hatalmas ólomüvegnek csak azon része marad meg, ami épp egy sárkányt ábrázol.

13. A „A sötét lovag” című filmben Bruce Wayne egy lenyűgöző Lamborghini Murciélago autót vezet. A „murciélago” spanyolul azt jelenti: denevér.

14. A Hétköznapi vámpírok című filmben van egy érdekes jelenet: amikor a vámpírok a tükröződő asztal körül ülnek, az üveg asztal tükröződésében egyikük sem látható – mivelhogy vámpírok.

15. A Star Trek című filmben a napjainkban is használt kézszárítók a jövő űrhajóinak szerves részét képezik.

16. A Titanic című filmben, amikor a hajó már süllyed, az egyik jelenetben egy ír édesanyát láthatunk, aki így szól: „…és így éltek tovább Tír na nÓg völgyén, az örök szépség és ifjúság birodalmában”. Az ír mitológia szerint ebbe a birodalomba csak úgy lehet eljutni, ha hajótörést szenved az ember.

17. A John Wick című filmben, amikor a főhős feleségét, Helen-t említik, midig van egy százszorszép a képen. Egy nem véletlen: Helen a halála előtt egy Daisy nevű kutyát adott Johnnak. A „daisy” angolul „százszorszépet” jelent.

18. A Kaliforniai álom című filmben Mia egyszer sem iszik alkoholt, vélhetően azért, mert a nagynénje is alkoholizmusban halt meg.

19. A Szex és New York című film első részében Carrie Bradshaw pont ugyanolyan telefonnal látható, mint amilyennel a sorozatban is szerepet. Hogy a filmkészítők jobban szemléltessék az eltelt időt és a telefon elhasználódását, ragasztószalaggal tekerték be a telefont.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏