19 szokatlan tény Svájcról, amit egy útikönyvben sem fogsz megtalálni

Svájc egy meglehetősen zárkózott ország, melyről mindenki tudja, hogy nem tagja semmilyen katonai szövetségnek, hogy itt készítik a milliók kedvencének számító Toblerone csokoládét, és hogy a svájci gazdaság az egyik legstabilabb a világon.

1. A horgászathoz speciális engedély szükséges, aminek a felkészítőjén a leendő horgászok 9 órán át gyakorolják, hogy hogyan lehet úgy leszedni egy halat a horogról, hogy a hal ne szenvedjen közben.

2. A nyilvános mosdókban a hölgyek is használhatnak piszoárt – ami a férfi változattól eltérő, teljesen az ő igényeikhez igazított.

3. Svájcban törvény védi az orvosokat a félrediagnosztizálásból származó kellemetlenségek miatt. Így ha az orvos „félrenéz” valamit, nem terheli semmilyen felelősség.

4. A svájci állampolgárság megszerzésének egyik kritériuma, hogy jó kapcsolatot ápolj a szomszédaiddal.

5. A svájci férfiak 55 éves korukig teljesítenek katonai szolgálatot.

55 éves korukig a férfiaknak évi három hetet kell katonai kiképzéssel tölteniük. A kötelező gyakorlaton túl ilyenkor italoznak és szórakoznak a férfiak, ezért a legtöbben egyfajta nyaralásnak tekintik.

6. Zürich pályaudvarán minden évben Swarovski kristályokkal díszített karácsonyfát állítanak. A 6 ezer kristállyal díszített fa összértéke ~500 ezer euró.

7. Az italautomaták mellett rendkívül népszerűek náluk a tejautomaták, melyek a közelben élő gazdák által készített házi tejjel vannak feltöltve.

8. A falvakban ilyen eladók nélküli zöldségesek-bódék találhatók. Ha valamire szükséged van, egyszerűen elveszed és ott hagyod az árát.

9. A svájci vonatközlekedés infrastruktúrája példátlan: az egészet úgy alakították ki, hogy az ország bármely részéről, még a legkisebb hegyi faluból is a lehető legrövidebb idő alatt érhessük el a célunkat. A vonatok egyébként negyed óránkét járnak.

10. A svájci férfiak a „kis dolgukat” is ülve végzik, ami higiéniai szempontból praktikus, ráadásul így kevesebbet is kell takarítani.

11. Svájc egyik a két európai ország közül, ahol az eutanázia (ellenőrzött öngyilkosság) megengedélyezett. Bármilyen szomorú, éppen ezért rendkívül népszerű az ország „öngyilkos-turizmusa”, mivel messze földről járnak ide a főként idős emberek, hogy békében vethessenek véget az életüknek.

12. A falvakban az egyik legnépszerűbb autó a Lada Niva, mivel kevés törődést igényel és jó a strapabírósága.

13. A szülési szabadság 3 hónapig tart, és az apát is 20 nap szabadság illeti ilyenkor.

14. A svájci emberek rajzfilm-plakátokat és mesefigurákat raknak a házakra / kerítésekre, ha kisgyermek született a családban.

15. Rendkívül népszerű náluk, hogy (kortól függetlenül) temetési helyet vesznek valakinek ajándékba.

16. Svájcban évente választanak minisztert, az elmúlt 10 évben tehát 10 minisztere volt az országnak, melyből 5 férfi és 5 nő volt.

17. A legtöbb indiai film Svájcban készül, melynek hagyománya egészen a 60-as évekig nyúlik vissza.

18. A svájci Appenzell településen egy régi hagyomány miatt hivatalosan is engedélyezett a háziállatok, köztük kutyák, macskák és tengerimalacok fogyasztása.

19. Svájc egyes részein (főként a hegyvidékeken) a szülőknek kötelező pórázon sétáltatniuk a gyermeküket. Ez az első hallásra furcsa törvény számos gyermek életét mentette már meg.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏