20 érdekes tény a hotel- és szállodaszobákról, amit nem árt észben tartani

Bár a legtöbben mindig óvatosak vagyunk, ha az otthonunktól távol, idegen helyen kell megszállnunk, ahogy a mondás is tartja: sosem lehetünk elég óvatosak. Antibakteriális kendővel törölgetjük a WC-deszkát, nem állunk mezítláb a zuhanyba, de az igazság az, hogy a valódi baktérium források ott lesnek ránk, ahol nem is gondolnánk.

Az alábbiakban 20 érdekes tényt gyűjtöttünk össze a hotel- és szállodaszobákkal kapcsolatban, melyeket nem árt észben tartani a következő családi kiruccanás alkalmával.

 • A szobákban található asztalterítőket (legyen szó akár egy sima dohányzóasztalról) szinte sohasem cserélik.
 • Az üvegpoharakat nem mindig mossák el kellően, van hogy csak kiöblítik. Ugyanez igaz a fürdőszobában található fogkefetartó poharakra is.
 • A hotel és szállodaszobákban található TV távirányítók a legmocskosabb dolgok a világon.
 • Bár a szőnyegeket porszívózzák, ritkán fertőtlenítik őket. A legtöbb helyen maximum évente egyszer, épp ezért lehetőleg soha ne járkálj mezítláb a hotelszobákban.

 • Amikor becsekkolunk egy szállodába, mindig kérdezzük meg, hogy milyen egyéb szolgáltatások szerepelnek az árban. Ez lehet medencehasználat, edzőteremhasználat, ingyenes minibár, cipőtisztítás, stb-stb… ám a menedzserek hajlamosak ‘megfeledkezni’ ezeknek a tudtunkra adásáról, így jobb, ha minden alkalommal mi járunk utánuk.
 • Sose feledjük, hogy egyes hotelekben (általában az olcsóbbakban) az ágyneműket ritkán cserélik és tisztítják.

 • Kevesen tudják, de a legtöbb szálloda külön törölközőket biztosít a medence/jakuzzi használathoz, melyek ha nincsenek jól látható helyen elhelyezve a szobánkban, akkor a recepción kell elkérnünk őket. Ez már csak azért is hasznos, mert így nem kell a tisztálkodáshoz használt törölközővel mászkálnunk a medence környékén.
 • Ha szeretnénk, hogy a következő szobatakarítás alkalmával a fürdőszobai törölközőnket cseréljék, egyszerűen dobjuk őket a földre.

 • Egyes országokban (például Angliában és az Egyesült Államokban) nincs 13. emelet. Ez egyfajta babona, mint az, hogy az ázsiai országokban nincs 4. emelet, mert a ,,4″-es szám kiejtése nagyon hasonlít a ,,halál” szóra.
 • A hotel és szállodák személyzetének különösen nagy gonddal kell kezelni az interneten foglalt szobák átadását és annak rendbetartását, hiszen az online foglalt vendégek általában értékelik is az adott helyet a távozást követően.
 • A hotelek és szállodák leírásában található tengerparttól/strandtól való távolság a legritkább esetben sem fedi a valóságot. Épp ezért ezt érdemes térképen, Google Maps vagy Street View segítségével leellenőriznünk, amit ugyanis a szállás oldalán 10 perces sétának írnak, az a valóságban akár a duplája is lehet, mivel nincs egységes állásfoglalás abban, hogy milyen sétatempóval kell mérni az adott távolságot a szállás és a strand/tengerpart között, így a távolság időben megadva bizony csalóka lehet.
 • Néhány országban külön idegenforgalmi adót kell fizetnünk, mely a legtöbb helyen ugyan alapból bele van építve az árba, de akadnak olyan szállások, ahol külön tételként kérik el a vendégektől. Ez az összeg nem túl nagy, általában 1-2 euró, ám nem árt tisztában lennünk a létezésével. A közelünkben talán Velencében a legmagasabb az idegenforgalmi adó, ott egy 5 csillagos szállodában körülbelül 5 euró/fő/éj.

 • Ha a szállásunk ára tartalmazza a reggelit, akkor egy esetleges kora reggeli kirándulás/túra esetén megkérhetjük a hotel/szálloda személyzetét, hogy csomagoljanak el nekünk egy keveset valmilyen ételhordóban. Ezt azonban minden esetben előre kell jeleznünk, általában a túra előtti estén.
 • Számos hotel és szálloda éttermében a maradékokat nem dobják ki főzés után, hanem felhasználják azt a következő étkezés alkalmával. Például: egyes halak maradékait felhasználják, hogy később levest főzzenek belőlük.
 • A hotelek és szállodák bárjában jobban tesszük, ha jég nélkül rendeljük az italainkat. Az ott található jéggépeket ugyanis csak évente (jobb esetben…) tisztítják, így a jégkockában számtalan baktérium telepedhet meg.

 • Kevesen tudják, hogy mik azok, amit nyugodtan haza vihetnek megukkal esetenkénk egy szállodai szobából, és mi az, ami már lopásnak számít. A fürdőszobai kellékek (sampon, kondicionáló, testápoló krém, szappan), egyszer használatos papucsok, tollak és jegyzetfüzetek általában minden probléma nélkül elrakhatók ,,emlékbe”, ám a törölközők, köntösök és a szobák egyéb kellékei, már a szálloda tulajdonát képezik és bizony lopásnak számít az eltulajdonításuk. Aggodalomra semmi ok, ha mindenáron szeretnénk megszerezni egy szálloda köntösét, általában a recepción keresztül (legálisan) megvásárolhatjuk őket.
 • A mosodai szolgáltatások általában nem túl jó minőségűek, és az áraik is elég magasak. Ha minden áron mosnunk kell, lehet, hogy jobban járunk, ha keresünk egy közeli mosodát és ott adjuk le a ruháinkat.
 • Ugyanannak a szobának az ára eltérő is lehet, annak függvényében, hogy miként próbáljuk meg lefoglalni azt. A legbiztosabb, ha a foglalás előtt odatelefonálunk a szállodának, hátha tudnak nekünk ajánlani valami speciális kedvezményt vagy hétvégi akciót, mellyel akár a költségek 20%-át is megspórolhatjuk.

 • Egyes minibárban található ételek már akár hónapok óta is ott lehetnek. A felbontásuk előtt mindig ellenőrizzük a lejárati dátumukat.
 • Ha nyugodt, csendes környékre és pihentető alvásra vágyunk, akkor mindig érdeklődjünk a szálloda környékéről. Könnyen lehet ugyanis, hogy van ott egy szórakozóhely vagy bár, ami nem hagy majd bennünket aludni.
 • A 4 és 5 csillagos szállodáknál már lehetőségünk van segítséget kérni a poggyászunk szállodai szobánkba történő szállításában.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏