20 érdekes történelmi tény, amit nem fogsz megtalálni a törikönyvekben

Ennek kiküszöbölése végett, most olyan 20 érdekes történelmi tényt gyűjtöttünk össze, melyekről ritkán olvashatunk a történelemkönyvekben, pedig igencsak izgalmasak és nagy jelentőséggel bírnak.

1. A mamutvadászat egyáltalán nem volt jellemző az őskorszakban élt emberekre, mivel nem volt elég fejlett fegyverzetük ahhoz, hogy leterítsenek egy ilyen hatalmas állatot. Így ők inkább csak a már elpusztult mamutokat keresték, a húsuk, a bőrük és a csontjuk felhasználása céljából.

2. A történelem 10 legvéresebb háborúja közül 3 Kínában zajlott.

3. Tutanhamon fáraó sírjának pecsétje 3255 éven keresztül érintetlen maradt.

4. A legfiatalabb pápa 11 éves volt.

5. Egyáltalán nem biztos, hogy Napóleon csapatai lőtték szét a Szfinx orrát, egy 1737-es vázlatrajz szerint ugyanis már akkor is hiányzott, 60 évvel azelőtt, hogy Napóleon csapatai Egyiptomba érkeztek volna.

6. A 19. század elején az angol férfiak épp úgy kivihették a piacra árulni asszonyaikat, mint manapság szokás az állatokat.

7. A történelem leghosszabb háborúja Hollandia és a Scilly-szigetek között zajlott és 1651-től 1986-ig tartott. Külön érdekessége, hogy a háború alatt senki sem sérült meg.

8. Ha pedig itt tartunk: a történelem legrövidebb háborúja az Angol–zanzibári háború volt, amely 40 percig tartott.

9. A világhírű filozófus, Jean-Jacques Rousseau mind az öt gyermekét nevelőotthonba adta.

10. Az Egyesült Királyságban még mindig őriznek egy tortát Viktória brit királynő és Albert herceg esküvőjéről. Igen, ez az esküvő 1840-ben volt.

11. George Washington, az Egyesült Államok leghíresebb elnöke sosem élt a Fehér házban – mivel az ő idejében még nem épült meg az épület.

12. 1952-ben Albert Einstein-t felkérték Izrael elnökének, de ő visszautasította az ajánlatot.

13. Az örökös vita, vagyis a WC papír tekercs felhelyezésének eldöntéséig egészen 1891-ig, vagyis a toalettpapír szabadalmának benyújtásáig kell visszamenni. A szabadalom szerint ez a helyes használati mód:

14. Észak-Koreai korábbi vezetője, Kim Dzsongil 6 operát is írt.

15. Ronald Reagan kaliforniai kormányzó az egyetemi évei alatt vízimentőként dolgozott és 77 ember életét mentette meg.

16. A D-nap vagy D-day D betűje nem Dwight D. Eisenhower vezetéknevéből jön, sőt, nem is a Debarkatian (partraszállás), Doom (végzet, ítélet) illetve hasonló szavakból. A D egész egyszerűen a Day (nap) szóból ered, a D-day azt a napot jelöli, amelyen egy bizonyos hadművelet kezdetét veszi.

17. Jurij Gagarin-nak, vagyis az első embernek az űrben igazából semmit sem kellett csinálnia, a teljes repülést automata üzemmódban hajtotta végre.

18. Nyugat-Európában az utolsó halálbüntetést nem méreggel vagy lőfegyverekkel hajtották végre, hanem guillotine-nal. Ez a lefejezés 1977-ben történt, Franciaországban.

19. 1969-ben véres katonai konfliktus volt El Salvador és Honduras között. Ennek oka az 1970-es labdarúgó világbajnokság selejtezőmeccse volt.

20. Az első világháború kezdetén az Egyesült Államok légierejének összesen 18 pilótája és 5-12 repülőgépe volt.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏