loading...

20 híd a nagyvilágból, amitől egyszerre marad tátva a szád és kezd el remegni a lábad

A világ tele van olyan ember alkotta csodákkal, melyek puszta nézése is szavakkal leírhatatlan örömet tud okozni. Gondoljunk csak például a mesébe illő olasz falukra, az amerikai nagyvárosok hatalmasságára vagy épp a Távol-Kelet semmi máshoz sem fogható épületkülönlegességeire. Akadnak azonban olyan ember alkotta csodák is, melyek azontúl, hogy ámulatba ejtenek, még a lábainkat is megremegtetik. A most következő 20 lélegzetelállító híd éppen ilyen, ezért aki fél a magasságtól, az jobb, ha néhány lépést hátrébb lép a képernyőtől.

1. Ghánai erdei függőhíd

Mindannyian szeretjük a nagy erdei sétákat, de mit szólnátok hozzá, ha mindezt 10 méter magasan, a fák között meghúzódó függőhíd-labirintuson keresztül tehetnénk?! Ghánában ez sem lehetetlen. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az életre szóló séta közben trópusi madarak repdesnek és majmok ugrálnak alattunk-fölöttünk.

2. Hussaini függőhíd, Pakisztán

Ezen a hídon a lécek közti lyukak nagyobbak, mint maguk a lécek, ezért csak a legbátrabbaknak ajánljuk.

3. Storseisundet-híd, Norvégia

Ezt a furcsa, mégis lenyűgöző tekergő hidat a helyiek csak „részeg hídnak” hívják – nem is ok nélkül.

4. Cầu khỉ (Majomhíd), Vietnám

A többek között Vietnámot is keresztül szelő Mekong-folyón sok helyen találkozhatunk ehhez hasonló „majomhidakkal”. Nem véletlen a névválasztás, a helyiek ugyanis úgy tartják, hogy csak a majmok képesek gond nélkül használni, noha a valóságban egyébként a helyiek és a turisták is komolyabb nehézségek nélkül használják ezeket az ingatag szerkezeteket.

5. Quepos-híd, Costa Rica

Ezt a hidat a „halál hídjának” is szokás nevezni, nem véletlenül: a forgalom ugyanis továbbra is töretlenül halad rajta annak ellenére, hogy a híd fele már leomlott és használatra alkalmatlan.

6. ,,A halhatatlanok hídja”, Kína

Ha elég bátor vagy hozzá, hogy a hegyeket összekötő mini-hídon keresztül elérd a hegytetőt, a felhők közül lélegzetelállító kilátás nyílik a környező tájakra, amitől tényleg halhatatlannak érzi magát az ember.

7. Kuandinsky-híd, Oroszorzág

Ezt a Vityim-folyó fölé épült hidat tényleg csak a legbátrabbak használják. Nincs korlátja, ráadásul hajszál híján épp olyan széles, hogy egy autó elférjen rajta. Veszélyessége miatt egyre népszerűbb az adrenalin-hajhász extrém turisták körében.

8. A “megtévesztés hídja”, Washington

Akár gyalogosan, akár autóval megyünk keresztül rajta, a fél kilométer magasan húzódó híd mindenképpen életre szóló élményt fog jelenteni.

9. A Pontchartrain-tó hídja, Louisiana

A világ leghosszabb vízi-hídja, ami csak 5 méterrel van magasabban, mint a tó vízfelszíne. Gyalog nem tanácsos útnak indulni rajta, a híd ugyanis 38.35 km hosszú.

10. U Bein-híd – Amarapura, Mianmar

Ennek a gyaloghídnak a különlegessége, hogy a „híd” megnevezés túlzás, ugyanis sohasem készült el teljesen. Ettől függetlenül mégis turisztikai attrakcióvá vált, a turisták előszeretettel szelfiznek a több mint 1 kilométer hosszú félkész szerkezeten.

11. Függőhíd Costa Rica esőerdejében

Nincs is jobb módja a világ egyik legkülönlegesebb trópusi erdőjének felfedezésére, mint ez a panelház magasságban húzódó függőhíd. Ha erre jársz, azért legyél óvatos: a híd ugyanis helyenként hiányos vagy épp repedezett – egyszóval minden meg van benne, amit egy ilyen félelmetes erdei függőhídtól várna az ember.

12. Híd a Királyi Szurdok felett, Colorado

Ez a hátborzongató híd nemcsak az Egyesült Államok legmagasabb függőhídja, de a története is érdekes. 1929-ben épült, de 50 évig nem volt rajta stabilizáló vezeték, ezért gyakorlatilag életveszélyes volt a használata.

13. Sunshine Skyway-híd, Florida

A híd szokatlan formája nem véletlen: alatta ugyanis el kell férniük az Egyesült Államokba érkező hatalmas tartályhajónak. Volt már egy elődje, azonban az nem bizonyult elég magasnak, és amikor 1987-ben egy tartályhajó nekiütközött, életveszélyessé vált, ezért le kellett bontani.

14. A floridai Hétmérföldes híd

Ennek a hídnak nemcsak a mérete elképesztő, de a szerkezete is: ellent kell állnia ugyanis a hurrikánoknak, ami Floridában egy teljesen hétköznapi dolog.

15. Eshima Ohashi-híd, Japán

Ha ezt a hidat használod, akkor spórolhatsz kicsit a hullámvasutazás költségét, az élményt mégis megkapod. Annak ellenére, hogy a híd szörnyen meredeknek tűnik, az emelkedő mindössze 6,1%-os, ám mivel a magassága valamivel több mint 40 méter, ezért meglehetősen ijesztő.

16. Langkawi-híd, Malajzia

A Langkawi Sky Bridge 120 méterrel a föld felett húzódik és többször is megerősítő karbantartást kellett rajta végezni, ami alatt teljesen lezárták a turisták elől. Most bárki számára nyitva áll, a kérdés már csak az, hogy elég bátrak vagyunk-e hozzá.

17. Ojuela függőhíd, Mexikó

Az 1898-ban épült hidat eredetileg arany és ezüst szállítására használták. Ma a turisták és a helyi lakosok egyaránt napi szinten használják, a kérdés csak az, hogy meddig: a szerkezete ugyanis erősen megrongálódott és nincs pénz a felújítására. Szeles idő esetén a híd szemmel láthatóan hullámzik.

18. Carrick-a-Rede kötélhíd – Ballintoy, Észak-Írország

A híd sziklák és víz felett húzódik, 30 méteres magasságban. Noha ez az egyetlen út a szárazföld felé, az emberek néha annyira félnek átkelni rajta, hogy megvárják a 3-4 óránként induló hajókat és inkább azzal térnek vissza a szárazföldre.

19. Európa legmagasabb függőhídja – Titlis-híd, Svájc

Az egy méter széles és 100 méter hosszú függőhíd 500 méteres magasságban húzódik az Alpok felett. Hátborzongató látványa ellenére a világ egyik legbiztonságosabb hegyi függőhídja, ami nem is meglepő, hiszen Svájcról beszélünk.

20. A Sidu-folyó hídja, Kína

Nem is lenne teljes a listánk ennek a monumentális acélszerkezetnek a megemlítése nélkül, ami nem mellesleg a világ legmagasabb hídja is egyben. A 2009-ben épült híd Sanghajt köti össze Csungkinggel, létrehozása pedig valamivel több mint 100 millió dollárt emésztett fel. Nem volt hiába: ez minden idők egyik legerősebb hídja, ami gyakorlatilag minden természeti erőnek (földrengés, tájfun, stb.) ellenáll.

Az 1222 méter hosszú híd a legmagasabb pontján 900 méterrel a szárazföld fölött húzódik. Ez az a magasság, ahol már mindegy, hogy tériszonyos-e az ember vagy sem…ez így is úgy is rémisztő.

forrás

loading...

Ezt láttad már?

16 ember, akiről még saccperkábé sem lehet megmondani, hogy hány éves

Gyakran előfordul, hogy egyes személyekre nézve egyszerűen lehetetlen megállapítani azok életkorát. Ilyenkor minél tovább nézzük …

Tetszik amit olvasol?

Vagy úgy gondolod erről másnak is tudnia kell? Oszd meg ismerőseiddel is, hiszen nekik is tetszhet ez a bejegyzés! Vagy lehet épp pont ezt keresik?